Marka hakkına tecavüz suçları
Crimes of trademark infringement
- Tez No: 270839
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYRETTİN EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Law, Trademark, Trademark Infringement
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu tez çalışması ile 556 sayılı KHK'de Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu iptal kararı sonrası yapılan 5833 sayılı Yasa ile oluşan marka haklarına tecavüz suçları incelenmiştir. Çalışmada öncelikle markanın tanımı ve marka hakkının kazanılması, Türkiye'de marka mevzuatının gelişmesi ve taraf olunan uluslar arası anlaşmalara değinilmiştir. Markanın özel hukuk alanından çok cezai hükümleri üzerine ağırlık verilmiş, marka hakkına tecavüz suçları TCK'nda bulunan genel hükümlerle incelenmiş, daha sonra 5833 sayılı Yasa ile meydana gelen suç tipleri incelenmiş en son olarak da cezalar ve tedbirlere değinilmiştir.Marka mevzuatı ülkemizde cumhuriyetin kuruluşundan itibaren var olup çeşitli değişikliklerle günümüzde de uluslar arası standartlara uygun olarak devam etmektedir. Gerek ulusal gerekse uluslar arası düzenlemeler marka hakkının korunmasında büyük bir ilerleme sağlanmıştır.Anayasa Mahkemesi'nin 556 sayılı KHK'nin suç tiplerini içeren bazı maddelerini iptalinden sonra oluşan hukuki boşluk ve sonrasında yapılan düzenleme ile marka hakkına tecavüz suçlarında değişiklikler yaşanmıştır. Değişiklik öncesinde bir çok suç tipi varken yeni düzenleme ile suç tipleri ve şikayet hakkı sahipleri azaltılmıştır.Anahtar Kelimeler : Hukuk, Marka, Marka Hakkına Tecavüz.
Özet (Çeviri)
Crimes of trademark infringement, comprised of the law no 5853 legislated after the cancellation decision given by Supreme Court in Decree with Power of the Law no 556, are examined in this thesis study. The description of trademark and acquisition of trademark right, development of trademark legislation and international agreements in that become a party have been mentioned specifically in this study. Criminal judgments of trademark have been focused rather than private law of trademark, crimes of trademark infringement have been examined with blanket clauses in Turkish Criminal Law, then type of crimes taken place have been observed with the law no 5833 and finally punishments and preventions have been referred.There has been a trademark legislation in our country since foundation of the republic and nowadays it continuous with various changes in accordance with standard, s. Whether national or international regulating help to development about protection of trademark right, s.Crimes of trademark infringement have been changed with legal gap and arrangements made after the cancellation of several clauses that includes types of crime in Supreme Court in Decree with Power of the Law no 556. Before the change, there were too much types of crime but types of crime and holder of petition right were reduced with the new arrangement.