Edinilmiş mallara katılma rejiminde katılma payı alacağı
The contribution share receivable in the regime for contribution to the acquired commodities
- Tez No: 270852
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF BÜYÜKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Yasal mal rejimi, katılma payı alacağı, denkleştirme alacağı, değer artış payı, eklenecek değerler, Legal commodity regime, contribution share receivable, equalization receivable, value increase share, values to be added
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun aile hukukumuza getirdiği en büyük yeniliklerden biri olan edinilmiş mallara katılma rejiminde katılma payı alacağı, tezimizin araştırma konusunu oluşturmaktadır.Bu kapsamda; tezin birinci bölümünde, edinilmiş mallara katılma rejiminde katılma payı alacağının hukuki niteliği, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu yürürlüğe girmeden önce ve sonra gerçekleşen evliliklere edinilmiş mallara katılma rejimini ne şekilde uygulandığı, katılma payı alacağının istenebilmesinin şartları, kişisel ve edinilmiş malların hangi mallar olduğu, edinilmiş mallara katılma rejiminin ne şekilde sona erdiği açıklanmış, tezin ikinci bölümünde katılma payı alacağının ne şekilde hesaplandığı, katılma payı alacağının kalemlerini oluşturan değer artış payı, denkleştirme alacağı ve eklenecek değerlerin hangi surette katılma payı alacağında yer aldıkları, alacağın hukuki niteliği ve alacaklısına bahşettikleri irdelenmiş, tezin son bölümünde ise katılma payı alacağı davasının hangi mahkemelerde açılabileceği ve alacağın muacceliyet ve zaman aşımı süreleri araştırılarak tez tamamlanmıştır.Tez çalışmamızda ulaşılan sonuç; yeni bir aile hukuku kurumu olan edinilmiş mallara katılma rejiminin yasal mal rejimi olarak kabul edilmesinin, mülga medeni kanun zamanında evlilik birliği içerisinde edinilen malların, evliliğin bitiminde eşlerce paylaşılması sırasında ortaya çıkan haksızlıkların büyük ölçüde gidermiş olduğu, ancak alacağın dayandığı hukuki zeminde boşluklar bulunduğu ve bu boşlukların kanun koyucu tarafından giderilmesi gerektiğidir.
Özet (Çeviri)
The research subject of this thesis is the contribution share receivable in the regime for the contribution to the acquired commodities, being one of most significant innovations brought about to our family law with the Turkish Civil Law no. 4721.In this scope, in the first part of the thesis, the legal character of the contribution share receivable in the regime for the contribution to the acquired commodities in, the manner as to how the contribution regime was applied on the acquired commodities for the marriages taking place before and after the enactment of the Turkish Civil Law no. 4721, the conditions for requesting contribution share receivable, discriminating among the goods as to which are personal and which are acquired and how the regime for contribution to the acquired commodities came to an end has been explained; in the second part of the thesis, the method of calculation for the contribution share receivable, the value increase share comprising the items of the contribution share receivable, equalization receivable and how the values to be added takes place at the contribution share receivable, the legal character of the receivable and the issues granted to the creditor therewith have been elaborated; in the final part of the thesis, the courts authorized for the contribution share receivable trials, the maturity and timeout periods of the receivable has been researched and thus the thesis was concluded.The result attained in our thesis study was that although the adoption of the regime of contribution to the acquired commodities, being a new family law, as the legal commodity regime, has, on the most part, eliminated the inequities arising during the sharing of the commodities, acquired during the marriage union at the time of the obsolete civil law, by the spouses at the end of the marriage; there were some gaps in the legal basis that the receivable is based on and that these gaps need to be removed by the law-makers.