The Ottomans and the Crimean War (1853-1856)
Osmanlılar ve Kırım Savaşı (1853-1856)
- Tez No: 208422
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. Y. HAKAN ERDEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kırım Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu, Islahat Fermanı, 1856 Paris Antlaşması, Crimean War, Ottoman Empire, Reform Edict of 1856, Paris Treaty of 1856
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 552
Özet
Bu tez, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1853-1856 Kırım Savaşı'ndaki rolü ve savaşın Osmanlı devlet ve toplumu üzerindeki etkisi hakkındadır. Tez esas olarak Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nden belgelere dayanıyor. 1. Bölüm'de konu üzerine çeşitli dillerdeki mevcut literatür Osmanlı/Türk ve Rus kaynakları üzerinde daha çok durarak gözden geçiriliyor. 2. Bölüm savaşın diplomatik, iktisadi ve siyasal kökenleri ile savaş öncesindeki Avrupa ve Osmanlı kamuoyunu irdeliyor. 3. Bölüm savaşın muharebeleri ve savaş süresince meydana gelen diplomatik görüşmeleri Osmanlıların bu muharebelere ve görüşmelere katılımı açısından ele alıyor. Bu bölüm Osmanlı savaş çabaları ve askeri pratiklerini anlatıyor. 4. Bölüm savaşın finansmanı üzerine. Bu bölüm Osmanlı devletinin savaş giderlerini ve ilk iki Osmanlı dış borçlanması dahil olmak üzere bu giderlerin nasıl karşılandığını değerlendirmeye çalışıyor. 5. Bölüm savaşın Osmanlı toplum ve devleti üzerindeki toplumsal etkisi hakkında. Bu bölüm kadınların statüsü, Islahat Fermanı ve Müslüman-Gayrimüslim eşitliği sorunu, kölelik ve Kara Deniz beyaz köle ticareti, İstanbul'da belediyecilik, taşrada kanun ve nizam, firarlar ve bir nizamsızlık kaynağı olarak başıbozuk askerleri, Osmanlı kamuoyu ve yurtseverlik altbaşlıklarını içeriyor. Sonuç olarak bu tez Kırım Savaşı'nın Osmanlı modernleşme-sinde önemli bir rolü olduğunu savunuyor.
Özet (Çeviri)
This dissertation is about the role of the Ottoman Empire in the Crimean War of 1853-1856 and the impact of the war on Ottoman state and society. The study is based mainly on archival material from the Ottoman archives in Istanbul. Chapter 1 reviews the existing literature on the subject in various languages with a more detailed coverage of the Ottoman/Turkish and Russian sources. Chapter 2 analyzes the diplomatic, economic and political origins of the war as well as the European and Ottoman public opinion before the war. Chapter 3 is about the battles of the war and diplomatic negotiations during the war, from the point of view of the Ottoman involvement in these battles. This chapter dwells on the Ottoman war effort and military practices. Chapter 4 is on the finances of the war. It attempts to assess the war expenses of the Ottoman Empire and how they were met, including the story of the first two Ottoman foreign loans as well. Chapter 5 is on the social impact of the war on the Ottoman state and society. This chapter includes subsections on the status of women, the Reform Edict of 1856 and the question of Muslim and Non-Muslim equality, slavery and the Black Sea slave trade, municipal affairs in Istanbul, law and order in the provinces, desertions and the başıbozuk troops as a source of disorder, Ottoman public opinion and patriotism. Finally this dissertation argues that the Crimean War had an important role in Ottoman modernization.