2008 küresel krizinin Trabzon'daki küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansman yapısı üzerindeki etkileri
The effects of 2008 golbal crisis on financial structure of small and medium enterprises in Trabzon
- Tez No: 270911
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA EMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: 2008 Küresel Krizi, KOBİ, Finansman Yapısı, 2008 Global Crisis, SME, Financing Structure
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Ortaya çıkan ekonomik krizler, makro ve mikro boyuttaki tüm ekonomik birimler üzerinde etkileri olmaktadır. Bu etkiler ülkeden ülkeye, işletmeden işletmeye değişiklik göstermektedir. 2008 küresel ekonomik krizinin de dünyada ve Türkiye'de olumsuz etkileri olmuştur. Dünya genelindeki etkileri makro boyutta yaşanmış, Türkiye'deki etkileri ise özellikle reel sektör olarak adlandırılan mikro boyutu etkilemiştir. KOBİ'ler de Türkiye'nin reel sektörünün önemli bir parçasıdır fakat KOBİ'lerin öz sermaye yetersizlikleri, finansman imkânlarının sınırlı olması gibi problemleri vardır.Bu çalışma 2008 küresel krizinin Trabzon'da faaliyet gösteren KOBİ'lerin finansman yapısı üzerinde nasıl etki yaptığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemini 101 KOBİ oluşturmaktadır. Çalışmada, 2008 küresel krizinin KOBİ'lerin finansman yapısı üzerindeki etkileri ve alınan önlemler ortaya koyulmuştur. KOBİ'lerin özellikleri açısından 2008 küresel krizinin finansman yapısı üzerindeki etkilerini belirlemede ve bu etkileri azaltmak için alınan önlemlerde istatistikî analizler yapılmıştır. Yapılan analizler sonucu, 2008 küresel krizinin KOBİ'lerin özellikle alacak tahsilindeki gecikmelerde ve borçlanma durumları üzerinde önemli etkileri gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Economic crises influence all economic- macro and micro units. These impacts vary from country to country and from firm to firm. 2008 global crisis has had negative impact in the world and in Turkey. The impact of that crisis worldwide was at macro level. In Turkey, the effects of the crisis has influenced the micro size called reel sector. Small and Medium Enterprises (SME) are an important part of Turkey?s reel sector but SME?s have problems such as inadequate equity, limited facilities of financing.This study aims to set forth effects of 2008 global crisis on financial structure of SME in Trabzon. 101 SME compose the sample of the research. 2008 global crisis and its impact on SME?s financing structure and measures were revealed in the study. In this study, statistical analysis was employed in order to determine the effects of 2008 global crisis on financing structures of SME and the measures taken to reduce those effectsin terms of characteristics of SME. As a result of the analysis, significant impact of 2008 global crisis was observed on delays of receivables and debt situations of SMEs.