Lübnan'ın sosyal yapısı, siyasi tarihi ve Hizbullah
The social structure and political history of Lebanon and Hezbollah
  1. Tez No: 270934
  2. Yazar: ABDULGANİ BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. MOHAMMAD ARAFAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Lübnan, Lübnan'ın Sosyal Yapısı, Lübnan'ın Siyasi Tarihi, Lübnan İç Savaşı, Hizbullah, Lebanon, Social Structure of Lebanon, Political History of Lebanon, Lebanon Civil War, Hezbollah
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 269
Özet
Tarihte siyasi olarak değil, coğrafi olarak yer ismi olan Lübnan toprakları 16. yüzyılda Osmanlı idaresi altına girmiştir. I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı mağlup olunca, Lübnan 1920'de Fransız Manda idaresi altına girmiştir. 1943'te kısmi bağımsızlığını kazanan Lübnan'da aynı yıl Misakı Milli imzalanmış ve 1946 yılında Lübnan tam bağımsızlığını kazanmıştır. Misakı Milli'de cumhurbaşkanın Marunîlerden başbakanın da Sünnilerden seçilmesi kararı alınmıştır. 20. yüzyıla damgasını vuran savaşlardan biri 1975?1990 yılları arasında Lübnan'da yaşanmıştır. Tabir yerinde ise herkesin herkesle savaştığı iç savaşta on binlerce insan ölmüş, yüz binlercesi yaralanmış ve evlerinden olmuştur. 1989 yılında iç savaşı sonlandırmak için kabul edilen Taif Antlaşması ile Hıristiyanların lehine olan meclisteki temsil eşitlenmiştir. İç savaşın sona ermesi ile Lübnan'da bütün milisler dağıtılmış, Hizbullah ise iç savaşa taraf olmadığı ve İsrail'e karşı direniş gösterdiği için milis gücünün dağıtılmasından muaf tutulmuştur. Bu sebeple, İsrail'in kuzeyinde bir tehdit olarak hazır bulunan Hizbullah, ABD ve İsrail tarafından terörist olarak lanse edilmiştir. Dünyaya yön veren aktörler BM'yi kullanarak Hizbullah'a yaptırım uygulamaya ve O'nu silahsızlandırmaya çalışmış lakin bunda başarılı olamayınca Lübnan'ın iç siyasetinde kendine yakın olan partileri desteklemek sureti ile bunu gerçekleştirmeye çalışmıştır.Eski başbakanlardan Refik Hariri'nin suikasta kurban gitmesinden sorumlu tutulan Suriye, 2005'te Lübnan'dan tamamen çekilmiş ve bunun sonucu olarak ülke net bir şekilde ikiye bölünmüştür. 2005 ve 2009 seçimleri batı yanlısı 14 Mart grubu ile batı karşıtı 8 Mart grubu arasında geçmiştir. İki seçimden de galip çıkan 14 Mart grubu, Hizbullah'ın silahlarını bırakmasını talep etmekte, Hizbullah ise silahlarını teslim etmesinin, İsrail'in Şeba Çiftliklerinden çekilmeden asla söz konusu olmayacağını belirtmektedir.
Özet (Çeviri)
In the history not as politically but as geographically, Lebanon lands was under administration of the Ottoman Empire in 16th century. After the defeat of Ottoman in the WWI, Lebanon was mandated by France in 1920. Having gained partial independence in 1943, Lebanon signed the National Pact at the same year and achieved the full independence in 1946. In the National Pact, it was declared that the president of republic would be elected among Maronites and the prime minister would be elected among Sunnis. One of the most critical wars of the 20th century occurred in Lebanon between the years of 1975 and 1990. So to say that everyone had fought within this civil war, tens of thousands people died and hundreds of thousands were wounded or displaced. In 1989 Taef treaty, accepted for stopping this civil war, countervailed the status of the representation in the parliament in favors of Christians. After the end of civil war, all of the militias were removed, except Hezbollah; because of being unbiased during the civil war period and resisting against Israel, Hezbollah was exempted from these removed militias. Therefore existing as a treat on the northern part of Israel, Hezbollah had been introduced as terrorist group by Israel and the US. Prominent actors all over the world tried to impose sanctions and provide disarmament of Hezbollah, however it could not work. Hence they attempted to reach their aims by supporting the parties, close on their sides, in the domestic policy of Lebanon.Syria was held responsible for the assassination of Rafic Hariri, one of their former Prime Ministers. As a result of Syria?s retreating from the land of Lebanon in 2005, the state was obviously divided into two. The election of 2005 and 2009 occurred between 14 March group, western-oriented and 8 March Group, anti western. Coming out victorious from the both of these elections, 14 March Group has demanded disarmament of Hezbollah. However Hezbollah has declared that the disarmament before Israel?s retreating from the Shebaa Farms is not even a matter of a discussion.