İşletmelerde girişim odaklılık müşteri odaklılık ve firma performansına etkisi
The effect of being entrepreneurial and customer-focused on the performance of a company
  1. Tez No: 271229
  2. Yazar: NURHAN ÖZGENEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL ZEHİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Müşteri odaklılık, girişim odaklılık, firma performansı, Customer-focused, entrepreneurship, focused, the performance of a company
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Günümüzde yaşanan yoğun rekabet ortamında işletmeler için piyasada var olabilmenin temel şartı, müşteri odaklı yönetim anlayışından geçmektedir. İşletmelerde kaliteye bakış açısı ve kaliteyi değerlendirme biçimindeki ?tüketici ağırlıklı? bakış açısı, bu rekabet ortamında müşteri tercihlerinin etkisinden kaynaklanmaktadır.Müşteri odaklılık, ?Kaliteyi müşteri tanımlar? deyimiyle ifade edilmektedir. TKY'nin bu öğesi, etkili olarak uygulanması en zor olan fakat uzun dönemde kuruluşa en fazla yarar sağlayacak ilkedir.Rekabet koşullarında konusunda lider bir organizasyon olabilmek için bir kuruluşun rakiplerinden daha iyi bir durumda olması gereklidir. Daha iyinin anlamı, daha iyi ürün ve hizmet, daha iyi fiyat ve ürünün daha kolay bulunabilmesidir.Girişimcilik; yeterli emek ve zaman ayırarak, mali, fiziksel ve sosyal riskleri göze alarak, parasal ödüller, kişisel tatmin ve bağımsızlık elde ederek yeni bir değer yaratma süreci olarak görülmektedir.Bu çalışmada girişim odaklılık ve müşteri odaklılığın firma performansına olan etkisi araştırılmıştır. Bunun için 100 adet banka çalışanına anket uygulanarak değerlendirmesi spss 11.5 programında yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today?s harshly competitive atmosphere, the basic condition for surviving in the market is the concept of customer-focused management. Such a“customer centered”perspective in quality assessment stems from the effect of choices of customers in this competitive atmosphere.Being customer-focused is expressed by means of the statement ?Quality is defined by the customer?. This element is quite difficult to apply; however, in the long run, it is the factor that will make the company much more profitable.Being a leader organization in competitive conditions necessitates that a company be in better conditions than its counterparts. Better conditions stand for better goods and services, better price and better accessibility.Entrepreneurship is regarded as the process of creating a brand new value by taking financial, physical and social risks; by devoting sufficient time and energy and, in the end, by obtaining personal satisfaction and independence.In this Study, the effect of being entrepreneurial and customer-focused on the performance of a company has been analyzed. To that end, a survey has been carried out on 100 bank employees and its assessment has been made by spss 11.5 programme.