İzmir ili Urla ilçesindeki bitkilerde zarar yapan afit (Hemiptera: Aphidoidea) türlerinin belirlenmesi
The dtermination of aphid (Hemiptera: Aphidoidea) species damage to plants in Urla districtof Izmir region
- Tez No: 271394
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GAZİ GÖRÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Afit fauna, İzmir ili, Urla ilçesi, Aphid fauna, Izmir region, Urla district
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
2007-2008 yılları İzmir ili, Urla ilçesinde kültür bitkileri ve doğal yetişen bitkiler üzerinde yapılan bu çalışmada 38 afit türü belirlenmiştir. Bu türler 3 familya, 5 alt familya, 6 tribus ve 20 cins içerisinde toplanmıştır. Teşhis edilen türler arasında Aphis serphylli Koch, 1854 ve Chaitophorus saliciniger (Knowlton, 1927) Türkiye afit faunası için yeni kayıttır.Bu yeni kayıtlarla birlikte Türkiye afit fauna sayısı 448'e yükselmiştir. Bu yeni kayıtlara ilave olarak, teşhis edilen türlerin çoğu çalışılan alan için yeni kayıttır. Bu çalışmanın sonuçları bu tip lokal çalışmaların Türkiye afit faunasının belirlenmesinde ne denli önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
As a result of the study carried out from 2007 to 2008, 38 aphid species are determined on herbaceous, cultured and naturally growing plants from Urla district of Izmir region. These species are belongs to 3 family, 5 subfamily, 6 tribus and 20 genus. Among these determined species Aphis serpylli Koch, 1854 and Chaitophorus eleagni ( Knowlton, 1927) are new records for Turkey aphid fauna.With these new records, Turkey aphid fauna raised up to 448. In addition to new records, most of the identified species are recorded for the first time from study area. Findings of this study showed that how this kind of local studies are important for the determination of Turkey aphid fauna .