Yün-akrilik ve yün-polyamid karışımı oranlarının, iplik mekanik özellikleri, halı ipliği kalite değerleri ve eğirme işlenebilirliği üzerine etkilerinin araştırılması
On the investigation of effects of the yarn blending rate which ıs made of acrylic and polyamide/fiber wool with yarn quality values and spinning workability
  1. Tez No: 271424
  2. Yazar: SERDAR KAVELOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Engineering Sciences, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yün, Akrilik elyaf, Polyamid elyaf, Karışım, İplik, Wool, Acrylic fibers, Polyamide fibers, Blend, Yarn
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Türk Milletinin desenlerine çeşitli anlamlar verip sabırla dokuduğu halı, kültüründe önemli bir yere sahiptir. Halıda kullanılan ilme ipliğinin hammaddesi olan yün elyafının, günümüzdeki üretiminin tüketime karşı yetersiz kalması ve sentetik elyafların elde edilmesiyle birlikte insanoğlunun yün-sentetik karışımlı ipliklerden beklentileri artmıştır. İplik işletmelerinde yün ipliğinin çalışma verimini ve halının kullanım ömrünü artırmak için yün elyafının doğallığını bozmadan yün ile sentetik elyaf karışımlarının uygun olacağı düşünülmüştür. Bu araştırma, halı dokuma endüstrisinde kullanılan çeşitli oranlardaki yün-akrilik ve yün-polyamid elyaflarından üretilen karışımlı ipliklerin kaliteye ve eğirme işlenebilirliğine etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Bunun için BirkoKoyunlu Yün iplik işletmesinden iplik numuneleri alınarak bir dizi fiziksel testlere tabii tutulmuştur. Testlerde yapılan sonuçlar değerlendirilmiştir. Sonuç olarak yün-akrilik karışımlarının yün-polyamid karışımlarına göre; iplik işletmesinde daha iyi performans gösterdiği, ancak polyamid'in akriliğe göre fiziksel özellikleri bakımından yüne daha yakın olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the culture of the Turkish nation, the carpet which is weaved with patience and various meanings are given to its designs, has an important place. The raw material of wool fiber which is used in carpet yarns, have stayed inadequate against consumption and people have increased their expectations with synthetic fiber obtained. In spinning mills to increase the effeciency of wool yarn and the life of the carpet, the mixture of wool and synthetic fibers were considered to be appropriate without disturbing the natural wool fibers. This research was made in order to investigate the effects of the blended yarns which were produced from wool-acrylic and wool-polyamide fibers on their quality and spinning workability. So wool yarn samples were taken from the Birko Wool Factory and yarn samples have been subject to a number of physical tests. The results of tests were evaluated. As a result, wool-acrylic blend yarn according to the wool-polyamide blend has a better performance. But in terms of physical properties according to acrylic , polyamide was found to be closer to wool.