Bazı pleurokarpik karayosunlarının antimikrobiyal aktivitelerinin incelenmesi
Investigation of antimicrobial activity of some pleurocarpic mosses
  1. Tez No: 271425
  2. Yazar: EMEL ÇOLAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Moss, Pleurocarpic, antimicrobial activity, MIC
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada , Platyhypnidium riparioides (Hedw.) Dixon, Leucodon sciuroides (Hedw.) Schwägr. , Hypnum cupressiforme Hedw., Homalothecium sericeum (Hedw.) Br.Eur., ve Anomodon viticulosus (Hedw.) Hook &Taylor. türlerinin antimikrobiyal etkisi araştırılmıştır. Araştırmada dört farklı çözücü (etil alkol, metil alkol, kloroform, aseton) kullanılarak özütler elde edilmiş ve bu özütlerin Staphylococcus aureus Koag (+), Bacillus subtilis RSKK 244, B. cereus 863, Esherichia coli ATCC 35218, Salmonella sp., Pseudomonas aeroginosa ATCC 27853 referans bakterileri ile Candida albicans ATCC 16231, Saccharomyces cerevisiae ATCC referans mayaları üzerindeki inhibisyon etkileri disk difüzyon yöntemi kullanılarak belirlenmiş, elde edilen bu sonuçlar standart antibiyotiklerle mukayese edilmiştir. Ayrıca, antimikrobiyal etkisi 8mm'lik zon çapından yüksek olan ekstrakların Minimum İnhibisyon Konsantrasyonu (MİK) çalışılmıştır. Çalışmada sonuç olarak en yüksek inhibisyon zon 11mm'lik zon çapı ile Anomodon viticulosus karayosunu türünün aseton özütünde S.cerevisiae ATCC referans mayasına karşı görülürken, en düşük inhibisyon zonu Platyhypnidium riparioides örneğinin etil alkol özütünde 6,3mm'lik zon çapı ile S.cerevisiae ATCC referans mayasına karşı tespit edilmiştir. MİK çalışmasında en yüksek konsantrasyon 14% ile tespit edilirken en düşük konsantrasyon 7% ile tespit edilmiştir.Anahtar sözcükler : Karayosunu, Pleurokarp, Antimikrobiyal etki. MİK
Özet (Çeviri)
In this sutdy, Platyhypnidium riparioides (Hedw.) Dixon, Leucodon sciuroides (Hedw.) Schwägr. , Hypnum cupressiforme Hedw., Homalothecium sericeum (Hedw.) Br.Eur., and Anomodon viticulosus (Hedw.) Hook &Taylor. mosses species were investigated. Study, four different solvents (ethyl alcohol, methyl alcohol, chloroform, acetone) and extracts were obtained and this extracts inhibition effect determination on Staphylococcus aureus Koag (+), Bacillus subtilis RSKK 244, B. cereus 863, Esherichia coli ATCC 35218, Salmonella sp., Pseudomonas aeroginosa ATCC 27853 reference bacterias and Candida albicans ATCC 16231, Saccharomyces cerevisiae ATCC reference yeasts with disk diffusion method and obtained results were compared with Standard antibiotics. In addition this study, inhibition concentration (MIC) was studied with minumum 8mm diameter zones. Study as a result the highest inhibition zon 11 mm zone diameter with Anomodon viticulosus moss species acetone extracts against on Saccharomyces cerevisiae ATCC reference yeast and the lowest inhibition zone Platyhypnidium riparioides moss species ethyl alcohol extracts with 6,3mm zone diameter against on Saccharomyces cerevisiae ATCC reference yeast have been identified. MIC studies with the highest concentrations were detected in 14% and the lowest concentrations were detected 7%.