Geroch-Held-Penrose matematiksel yapısının diferansiyel formlar ile ifade eilmesi ve petrov d tipi uzay-zamanlara uygulamaları
Geroch-Held-Penrose mathematical formalism in terms of differential forms and its application to petrov type d space-times
  1. Tez No: 271456
  2. Yazar: İSMAİL İZCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET BAYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Diferansiyel Formlar, Einstein Alan Denklemleri, Newman-Penrose AlanDenklemleri, Differential Forms, Einstein Field Equations, Newman-Penrose Field Equations
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tez çalışmasında Newman-Penrose (NP) matematiksel yapısı diferansiyel formlarve eğri pseudo-Riemannian manifoldlar üzerinde tanımlı dış cebir kullanılarak incelenmiştir.Newman-Penrose formalizmine dayanan Geroch-Held-Penrose (GHP) formalizminindenklemleri, Newman-Penrose büyüklükleri için Geroch-Held-Penrose ağırlıkları veüstel simetri tanımlanarak inşa edilmiştir.Bu çalışmada oluşturulan matematiksel yapı kullanılarak Schwarzschild metriği içinseçilen bir sıfır (null) tabana göre spin katsayıları ve eğrilik spinörleri hesaplanmış vesıfırdan farklı olan tek eğrilik (Weyl) spinörünün ?2 olduğu, dolayısıyla Schwarzschildmetriğinin Petrov tipi D olduğu teyid edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Newman-Penrose (NP) formalism is studied using the language of differentialforms and the exterior algebra of forms defined on pseudo-Riemannian manifolds.The structure equations for the Geroch-Held-Penrose (GHP) formalism based on theNewman-Penrose formalism are presented by defining Geroch-Held-Penrose-weights andPrime Symmetry for Newman-Penrose quantities.Using mathematical formalism of differential forms developed in the thesis, the spincoefficients and curvature spinors of Schwarzschild metric relative to a particular nullcoframe are calculated and it is explicitly verified that the only non-vanishing curvature(Weyl) spinor is ?2 and as a result, the Schwarzschild space-time is of Petrov type D.