The Fluid experience of space: Physical body in virtual spaces over an analysis of osmose
Akışkan mekanda deneyim: Fiziksel bedenin sanal mekanda osmose üzerinden incelenmesi
  1. Tez No: 137643
  2. Yazar: GÜZDEN VARİNLİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. JOHN ROBERT GROCH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Osmose, sanalhk, beden, mekan, akışkanlık, siber mekan iv, Osmose, virtuality, body, space, fluidity, water, cyberspace m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET AKIŞKAN MEKANDA DENEYİM: FİZİKSEL BEDENİN SANAL MEKANDA OSMOSE ÜZERİNDEN İNCELENMESİ Güzden Varinlioğlu Grafik Tasarım Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yar. Doç. Dr. John Robert Groch Haziran 2003 Teknolojinin getirdiği bir olgu olarak algılanan siber mekan, bedenin göstergeye dönüştürülmesi üzerine, akıl tarafından deneyimlenen bir mekana dönüşür. Bu 'simulacra' olan dönüşümde, Neuromancer da tanımlanan karamsar mekan, sanalhk kavramı ile birleşir. Char Davies'in Osmose adlı sanal gerçeklik teknolojisi kullanılarak, sanal mekanın sınırlarını genişleterek bedeni bir bütün olarak içine alarak, sanalhk kavramının tekrar yapılanmasına yol açar. Bu yaklaşım ile beden ve mekan açısından doğa kavramı tekrar şekillenerek, akışkan mekan kavramını gündeme getirir. Bu akışkan mekan kavramından yola çıkarak su mekanının incelenmesi sadece bu eseri anlamaya yardımcı olmaktan öte, teknolojinin bedenle ilişkisini tekrar kurmaya yardımcı olan 'dokunma' kavramını gündeme getiriyor. Akışkanlık kavramı ile birlikte nesne/obje, iç/dış kavramları birbiri içinde eriyerek, farklı bir mekan tanımını ortaya koyar. Bu çalışma, su ile hayal, sanalhk ile özgürlük tanımlarının paralelliğinden yola çıkarak, siber mekanına sudan bir bakış ortaya koyar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE FLUID EXPERIENCE OF SPACE: PHYSICAL BODY IN VIRTUAL SPACES OVER AN ANALYSIS OF OSMOSE Güzden Varinlioğlu M.F.A. in Graphic Design Supervisor: Assist. Prof. John Robert Groch June 2003 By the naissance of virtual reality, the body is repressed and transformed into representation in technological virtuality, and the cyberspace has defined as the space experienced by the mind that is separated from the body. By this transformation to 'simulacra', this dystopian world of Neuromancer has become the model for future works. Whereas by the help of Char Davies' Osmose using Virtual Reality technology, the boundaries of technological virtuality is expanded in such a way to include the de-technologized virtuality: the virtuality of nature. By the use of virtual reality technology, Davies's interpretation to cyberspace is transgressive in terms of body and space notion. Starting from the definition virtuality of nature, my aim is to analyze the virtuality of water, that will help the thesis to criticize the technology per se and proposes 'other' space and body relation in this newly created environment: water space. By the direct 'contact' of the body, water space become united with the element, dissolving the boundaries of object/ subject, inside/outside splits. Drawing parallel lines between water and imagination, virtuality and freedom, this thesis proposes a look at the cyberspace notion through water.