Süneklik düzeyi yüksek merkezi çaprazlı çelik çerçeve elemanlarının tasarımı için hesap çizelgesi programı hazırlanması ve tasarım uygulamaları
A spreadsheet for the design of special concentrically braced sttel frame elements and design practices
- Tez No: 271544
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Süneklik Düzeyi Yüksek Merkezi Çaprazlı Çelik Çerçeve, Çelik Yapıların Tasarımı, Hesap Çizelgesi Programı
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deprem ve Yapı Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
Çelik yapılarda deprem güvenliği için tasarımın bir takım anlaşılır ve kapsamlı standartlara göre yapılması kaçınılmazdır. Türk deprem yönetmeliği TDY2007 ? Bölüm 4'de çelik yapılar konusunda yeni birçok kavram ve hesap kuralları içermektedir. TS648'in ise yeniden gözden geçirilmesi gerektiği açıktır. Çelik yapıların tasarımı konusundaki en kapsamlı yönetmelikler olan Amerikan çelik tasarım yönetmelikleri; ANSI/AISC 360-05 (Specification for Structural Steel Buildings), ANSI/AISC 341-05, ASCE/SEI 7-05 (Minimum Design Loads for Buildings and Other Structures)'dir. Literatürde Amerikan çelik tasarım yönetmelikleri ile Türk yönetmeliklerinin karşılaştırıldığı çalışmalar oldukça kısıtlıdır.Bu çalışmada, Süneklik Düzeyi Yüksek Merkezi Çaprazlı Çelik Çerçevelerdeki kiriş, kolon ve çaprazların tasarımında kullanılmak üzere, Amerikan yönetmeliklerinin önerdiği iki alternatif hesap metodu olan ASD ve LRFD ile, TS 648 ve TDY2007'nin önerdiği hesap metotlarını kapsayan bir hesap çizelgesi programı hazırlanmıştır. Bu hesap çizelgesi programı, 7 katlı bir ters V Merkezi Çaprazlı Çelik Çerçeve modeline uygulanmış ve farklı yönetmeliklere göre sonuçlar mukayese edilmiştir. Böylelikle ülkemizdeki yapı mühendisleri için, Türk çelik tasarım yönetmeliklerimizle, Amerikan çelik tasarım yönetmelikleri arasında hızlı ve güvenli bir karşılaştırma yapmak mümkün olmuştur.
Özet (Çeviri)
Earthquake resistant design of steel structures should be based on simple as well as comprehensive design codes. Turkish Earthquake Code ? Chapter 4 includes a lot of new concepts and design rules. On the other hand, TS648 should be revised implementing new design rules and concepts. The USA design codes about the steel structures (ANSI/AISC 360-05, ANSI/AISC 341-05, ASCE/SEI 7-05) are considered to be among the most comprehensive ones. The studies comparing the American and Turkish steel design codes are limited in literature.In this study, a spreadsheet has been prepared taking into account of the both alternative design methods, LRFD and ASD based on ANSI/AISC 360-05, ANSI/AISC 341-05, ASCE/SEI 7-05 and the design methods proposed by Turkish steel design codes (TDY2007?Chapter 4 and TS648). The spreadsheet can easily design all the elements (beams, columns and braces) in Special Concentrically Braced Steel Frames. The spreadsheet has been applied onto all structural elements of a 7-story special concentrically braced frame with inverted V bracing. Herewith a rapid and safe comparison has became possible between Turkish Earhtquake Code and USA design codes for structural engineers in our country.