Meme kanserinde prame (Preferentıally expressed antıgen of melanoma) ekspresyonunun prognostik önemi
The prognostic significance of prame (Expressed preferentially of melanoma antigen) expression in breast cancer
- Tez No: 271618
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN KEKEÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: meme kanseri, PRAME, prognostik faktörler, breast cancer, PRAME, prognostic factors
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Prospektif çalışmamız Eylül 2009-Mayıs 2010 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Onkoloji Bilimdalı ve Patoloji Anabilim Dalı'nın ortak çalışmaları ile gerçekleştirildi. Çalışmada 54 meme kanserli ve 37 benign meme lezyonlu hasta yer aldı.Gereç ve Yöntem: Meme kanserli hastalardan alınan kanserli taze dokularda Preferentially Expressed Antigen of Melanoma (PRAME) ekspresyonu ters transkriptaz/polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) yöntemiyle çalışıldı. Aynı kanserli örneklerin parafin bloklarında PRAME ekspresyonu İmmünohistokimyasal (İHK) yöntemle belirlendi. Benign meme lezyonlu 37 olguya ait örneklerde İHK yöntemle PRAME'in boyanma paternine bakılırken bunlardan 20 örnekte ve 10 normal meme dokusunda RT-PCR yöntemiyle PRAME ekspresyonu incelendi. İHK ve RT-PCR ile değerlendirilen PRAME ekspresyonu; yaş, menopoz durumu, histolojik tipi, evre, tümör çapı, tümör grade'i, lenfovasküler invazyon (LVİ) durumu, östrojen reseptör (ER)/progesteron reseptör (PR) durumu, cerb-B2 reseptör durumu, aksiler lenf nodu tutulumu gibi bilinen prognostik parametrelerle kıyaslandı.Bulgular: RT-PCR ile PRAME ekspresyonu meme kanserinde % 50, iyi huylu meme lezyonlarında % 25 oranında saptandı ve normal meme dokusunda PRAME ekspresyonu saptanmadı. İHK yöntemle PRAME ekspresyonu invaziv meme kanserinde % 29,6 (+) boyanma, % 31,5 (++) boyanma, % 3,7 (+++) boyanma saptanırken olguların % 35'inde PRAME saptanmadı. İn-situ komponentte ise % 20,4 (+) boyanma, % 25,9 (++) boyanma saptandı ve olguların % 54'ünde PRAME saptanmadı. Benign meme lezyonlarında % 8 (+) boyanma, % 51,3 (++) boyanma, % 27,7 (+++) boyanma saptandı ve olguların % 13'ünde ekspresyon saptanmadı. PRAME ekspresyonu için RT-PCR sonuçları ile İHK sonuçları ilişkili bulundu.Sonuç: Sonuç olarak meme kanserinde PRAME gen ekspresyonu yüksek grade ve ER yokluğu gibi kötü prognostik parametrelerle ilişkili bulundu. Olguların uzun süreli takipleri olmadığı için hastalıksız ve toplam sağkalım gibi yaşam parametreleri ile ilişkiyi bilmemekteyiz. Bu çalışmada elde edilen veriler, şimdilik sınırlı olmakla birlikte, PRAME ekspresyonunun kötü risk parametreleri ile ilişkili olmasından dolayı kötü risk belirleyicisi olduğunu telkin etmektedir. PRAME ekspresyonunun saptanmasında gerek taze dokuda RT-PCR gerekse parafinli dokuda İHK yöntemin kullanılabileceği ve bu nedenle uzun süredir takibi yapılan olgulardan PRAME ekspresyonunun saptanması ile diğer prognostik parametrelerle ve bazı tedavilerle ilişki bulunursa prediktif rolunun ortaya çıkarılabileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Purpose: This prospective study was carried out together with the general surgery, oncology and pathology clinics of Faculty of Medicine at Çukurova University between September, 2009 and May, 2010. 54 patients with breast carcinoma and 37 patients with benign breast lesion were included in the study.Matherial and Methods: Preferentially Expressed Antigen Of Melanoma (PRAME) expression in the fresh malignant tissues taken from the patients with breast carcinoma was studied with the method of Reverse Transkriptaz Polimeraz Chain Reaction (RT-PCR). PRAME expression in the paraffine blocks of the same malignant tissues was determined through immunohistochemical (IHC) method. While the PRAME painting patterns of the 37 cases with benign breast lesioning were checked by IHC, PRAME expression of 20 samples taken from those 37 cases and 10 normal breast tissues were examined through RT-PCR method. The PRAME expression which was examined through IHC and RT-PCR methods was compared with some well-known prognostic parameters such as the age, menopozal condition, histological type, the stage, the diameter of the tumor, the grade of the tumor, the lymphovascular invasion condition, estrogen receptor (ER)/progesterone receptor (PR) conditions, the cerb-B2 receptor condition and axilar lymph node involvement.Results: Through RT-PCR method, PRAME expression was determined as 50% in breast carcinoma and 25% in benign breast lesions. On the other hand, PRAME expression was not determined in normal breast tissues. Through IHC method, PRAME expression was determined as 29.6% (+) stained, 31.5% (++) stained, 3.7% (+++) stained in invasive breast carcinoma, however, no PRAME expression was determined in 35% of the cases. And in-situ component, 20.4 % (+) stained and 25.9% (++) stained were determined but no PRAME was determined in 54% of the cases. 8% (+) stained, 51.3% (++) stained and 27.7% stained (+++) were determined in benign breast lesions and no expression was determined in 13% of the cases. A relationship was found between the PT-PCR and IHC results for PRAME expression.Conclusion: Consequently, PRAME gene expression and some fatal prognostic parameters such as high grade and the lack of ER were found relevant to each other in breast carcinoma. As these cases are not observed for long-term periods, we do not have any data about the life parameters such as attested and total survivals. The data obtained in this study, in a limited way, suggests that PRAME expression is a determiner of fatal risks as it is found relevant to fatal risk parameters. Since RT-PCR method in fresh tissues and IHC method in tissues with paraffin can be made use of in the determination of PRAME expression, we believe that the determination of PRAME expression from the cases which are observed for long-time periods can reveal its predictive role if a relationship between other prognostic parameters and some treatments.