Baş boyun epidermoid karsinomlarında selektif boyun diseksiyonunun yeri
Role of the selective neck dissection of the head and neck carcinomas
  1. Tez No: 271622
  2. Yazar: KEMAL TÜZÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT SOYLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Baş boyun epidermoid karsinomları, selektif boyun diseksiyonu, lenfatik metastaz, Head and neck squamous cell carcinomas, selective neck dissection, lymphatic metastasis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışma baş boyun epidermoid karsinomlu hastalarda selektif boyundiseksiyonun kanser evrelemesine katkısı ve onkolojik olarak yeterliliğini araştırmakamacıyla yapıldı.Materyal ve Metod: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB AnabilimDalı'nda Ocak 1993 ve Eylül 2008 tarihleri arasında, baş boyun epidermoid karsinomluhastalara yapılan selektif boyun diseksiyonları retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya24 ay ve daha uzun takip süresi olan ve selektif boyun diseksiyonu yapılan toplam 315hasta alındı. Yetmişaltı hastaya bilateral selektif boyun diseksiyonu uygulandığı içintoplamda 391 boyun diseksiyonu spesmeni incelendi.Bulgular: Birinci grupta; klinik olarak N0 tespit edilen 223 hastaya yapılanselektif boyun diseksiyonları incelendiğinde, larinks epidermoid karsinomu tanılıhastaların 25'inde (%16,1) okült metastaz saptandı. Supraglottik larinks karsinomlu birhastanın takibinde (%4) boyunda nüksle karşılaşıldı. Oral kavite karsinomlu hastalarınboyun diseksiyonu spesmenlerinden yirmisinde (%30,7) epidermoid karsinommetastazına rastlandı. Okült metastazı olan üç hastanın (%15) boyunlarında nüksgözlendi. İkinci grupta; kontralateral selektif boyun diseksiyonu yapılan 82 hastaincelendiğinde, 69 larinks karsinomlu hastanın otuzikisinde (%46,3), 11 oral kavitekarsinomlu hastanın dördünde (%36.3) metastaz saptandı. Takiplerinde nüks görülmedi.Üçüncü grupta; on klinik N1 larinks epidermoid karsinomlu hastaya selektif boyundiseksiyonu yapıldı. Bu hastaların 8'inde histopatolojik olarak metastaz gösterilirken2'sinde metastaz görülmedi. Takiplerinde nüks görülmedi.Sonuç: Çalışmamızda baş boyun kanserli hastalarda boyuna okült metastazlarısaptamada ve klinik N0 ve seçilmiş klinik N1 boyunlarda selektif boyun diseksiyonuyapılmasının evrelemenin daha doğru yapılmasını sağladığı görüldü. Selektif boyundiseksiyonu sonrası düşük oranda bölgesel nüks gözlenmesi ve radikal boyundiseksiyonu sonrası görülen nüks oranlarına benzer nüks oranları görülmesiuygulamanın onkolojik olarak da yeterli ve etkin olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of study is to investigate the effiency of selective neckdissection on cancer staging and oncologic adequacy of the contribution.Materials and Methods: Patients who operated in between January 1993 andSeptember 2008 in Çukurova University Faculty of Medicine ENT Department wereretrospectively reviewed. Three hundred and fifteen patients who underwent selectiveneck dissection with 24 or more months follow-up periods were included in this study.In case of bilateral neck dissection of 76 patients we totaly evaluate the 391 neckdissection specimens on this study.Results: In the first group, we found 25 (16,1%) occult metatases along 223patients with laryngeal squamous cell carcinoma which were identified clinically N0neck. We have only one patient with supraglottic laryngeal carcinoma who has a neckrecurrence (4%). On specimens of oral cavity carcinoma patients we found 20 (30,7%)occult metastases and three of these patients (15%) has recurrence. On second group,we investigate 82 contralateral selective neck dissection and we found 32 (46,3) occultmetastases in laryngeal carcinoma and 4 (36,3%) occult metastases in oral cavitycarcinoma. None of these patients have recurrence on the neck. On the third group, weperformed 10 selective neck dissection on N1 laryngeal epidermoid carcinoma patients.And 8 of these patients have histologically metastasis and 2 of them were not. None ofthese patients has recurrence on the neck.Conclusion: As a result, in our study we detect the efficiency of selective neckdissection on occult metastases identification with clinically N0 and selected N1 headand neck carcinoma patients. As we see the low and similar rate of recurrence withselective neck dissection and radical neck dissection. We think that selective neckdissection is on oncologically enough and effective treatment modality.