Ovaryum dokusunun, vitrifikasyon ve yavaş soğutma teknikleriyle korunurluğunun histopatolojik yönden karşılaştırılması
Compare preservation of vitrified and slow freezed ovarium tissue
- Tez No: 271633
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA ATABENLİ ERDEMLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Cryopreservation, ovary, vitrification, slow freezing, ultrastructure
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Kadın hastalarda erken ovaryum yetmezliği ve infertilite kanser tedavisi yada başka nedenlerle ortaya çıkabilir. Bu hastalarda fertiliteyi korumak için ovosit, embriyo ve ovaryum dokusu saklanması yöntemleri kullanılabilir. Ovaryum doku kriyoprezervasyonu, tedavisini geciktiremeyecek hastalar, prepubertal kız çocukları ve partneri olmayan kadınlarda uygulanabilir tek yöntemdir ve iki teknikle uygulanmaktadır; yavaş dondurma (slow freezing) ve hızlı dondurma (vitrifikasyon). Günümüzde, bu teknikler yeterli veri olmaması nedeniyle standart bir tedavi seçeneği olarak hastalara sunulamamaktadır.Bu çalışmada, fare ovaryum dokuları yavaş dondurma ve hızlı dondurma teknikleriyle kriyoprezerve edilerek saklandı. Çözülen dokulardaki hasarın ışık, konfokal ve elektron mikroskobunda incelenerek kontrol grubuyla karşılaştırılması ve histolojik yöntemlerle değerlendirilmesi amaçlandı.Üç grupta foliküller ışık mikroskobunda sayılarak istatistiksel olarak birbirleriyle karşılaştırıldığında; primordiyal ve primer foliküllerin yavaş dondurmada hızlı dondurmaya göre daha çok korunduğunu ortaya koyduk. Konfokal mikroskopta TUNEL boyama ile dokularda apopitozisin varlığı gösterildi. Elektron mikroskobisinde dokularda normal foliküllerde sağlam ovosit çekirdeği, mitokondriyon başta olmak üzere membranlı organellerin zarlarında korunma, granüloza hücresinin bağlantılarında süreklilik, düzenli ZP gözlendi. Atretik foliküllerde ise ovosit sitoplazmasında şişmiş mitokondriyonlar, ZP'de kondansasyon, granüloza hücre bağlantılarında kopukluklar, granüloza hücre sitoplazmasında boş alanlar, hücreler arası alanda boş alanlar gözlendi.Sonuç olarak, yavaş dondurma tekniğinde hızlı dondurmaya göre doku korunumunun daha fazla olduğu tespit edildi.nahtar sözcükler: Kriyoprezervasyon, ovaryum, yavaş dondurma, hızlı dondurma, ince yapı.
Özet (Çeviri)
Cancer therapy and the other reasons can often induce premature ovarian failure and infertility. Oocyte, embryo and ovarian tissue freezing are developed options for fertility preservation. Ovarian tissue cryopreservation is essential in patients whoose care can?t be delayed, in prepubertal girls, women without a partner and have been applied in two techniques. There are two main ways of cryopreserving biologic tissue: either classic ?slow? freezing or vitrification by rapid cooling. Cause of insufficient researches, this way can not offer patient. Currently, these techniques haven?t been offered to patients since there hasn?t been enough data.İn this study, mouse ovarium tissues have been preserved by vitrification and slow freezing. We examine tissue with light microscopy, electron microscopy and confocal microscopy to compare them with the control group and we aimed to evaluate them with histologic methods.We analyzed sections in light microscopy and counted the number of the follicles. Primordial and primary follicles have been preserved beter in slow freezing thecnique than in vitrification. Apopitosis is indicated in confocal microscopy with TUNEL method. Under the electron microscope, undamaged oocyte nucleus and organelles, stable junctions of granulosa cells, regular Zona pellusida have been observed in normal follicles. Swelled mitochondria in oocyte cytoplasm, condensation in ZP, breakage in junction of granulosa cell, space in cytoplasm of granulosa cell, vacuolization in extracellular space have been observed in atretic follicles.In conclusion, We found that slow freezing is more favorable than vitrification for ovarian tissue freezing.