Bilateral subtotal tiroidektomi yapılan multinodüler guatr olgularında, rezidü tiroid dokusunda mikronodül oranı
The ratio of micronodules in residual tyroid tissue, the patient who performed bilateral subtotal tyroidectomy at multynodular goitre
  1. Tez No: 271660
  2. Yazar: ŞİYAR ERSÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAVAŞ KOÇAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: multinodüler guatr, subtotal tiroidektomi, rezidü, nüks, total tiroidektomi, Multinodular goiter, subtotal tyroidectomy, residual, recurrence, total thyroidectomy
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Multinodüler guatr en sık tiroidektomi endikasyonlarından birisidir. Günümüzde bu hastaların tedavisinde total tiroidektomi birçok merkezde tercih edilen cerrahi yöntem haline gelmiştir. Bu çalışmada amacımız subtotal tiroidektomi yapılacak multinodüler guatr hastalarında geride bırakılacak tiroid dokusunda nüks nedeni olabilecek patolojilerin varlığını değerlendirmekti.Ağustos 2007- Nisan 2010 yılları arasında AÜTF Genel Cerrahi A.B.D.'de multinodüler guatr tanısı alan ve bilateral total tiroidektomi yapılan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların hepsine standart total tiroidektomi yapılmış ve bundan sonra tiroidektomi materyali üzerinde, makroskopik nodüllerin dışında kalacak şekilde subtotal cerrahi sınırı işaretlenmiştir. Patoloji AD. tarafından'subtotal tiroidektomi yapılsaydı geride bırakılacak tiroid dokusu'patolojik değişiklikler açısından incelenmiştir. Preoperatif malignite tanısı olan, nüks olan ve çalışmayı kabul etmeyen hastalar çalışma dışı tutulmuştur.Çalışmaya alınan 33 kadın ve 11 erkek hastanın yaş ortalamaları 49.8 (32-69) olarak hesaplandı. Toplam 44 hastanın sadece 6'sında (%13)'subtotal tiroidektomi yapılsaydı geride bırakılacak tiroid dokusunda'herhangi bir patoloji bulunmayacaktı. 38 hastada (%87) ise 30'unda nodüler guatr, 3'ünde lenfositik tiroidit, 5'inde iyi diferansiye tiroid tümörü, 1'inde folliküler adenom olmak üzere, geride bırakılacak tiroid dokusunda patolojik bulgular mevcuttu.Benign patolojiler nedeniyle uygulanan tiroid cerrahisinde sınırlı yaklaşımların (enükleasyon, lobektomi, subtotal tiroidektomi) daha yüksek oranda nüksle birlikte olması, buna karşılık, geniş rezeksiyonların daha yüksek komplikasyon oranlarıyla birlikte olduğunun düşünülmesi nedeniyle rezeksiyonun sınırı konusundaki tartışmalar sürmektedir. Çalışmamızın sonuçları multinodüler guatr tedavisinde yapılacak subtotal tiroidektomiyle hastaların büyük çoğunluğunda takiplerde nüks nedeni olabilecek ve reoperasyon gerektirebilecek patolojik tiroid dokusu bırakılacağını göstermektedir. Bu hastaların tedavisinde total tiroidektomi tercih edilecek ameliyat şekli olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Multinodular goiter is the one of the most frequent indication of thyroidectomy. Nowadays, total thyroidectomy is preferred by lots of clinical center, in the treatment of this patients. In this study we purposed to estimate the pathologies that cause the local recurrence at residuel tissue in subtotal thyroidectomy performed patients.The patients that performed total thyroidectomy for MNG at AUTF General Surgery Department, between August 2007-April 2010 are included in this study. Standard total thyroidectomy is performed in all patients. Later we marked and cut the subtotal surgical margin on this thyroidectomy material. This subtotal surgical margin speciments are studied separately by Pathology Department. Patients that have malignancy diagnosis by FNAB, have recurrence and who didn?t accept the study are excluded.33 female and 11male patients are included the study. The mean age of the patients was 49.8 (32-69). At 6 patients of these 44 patients (13%), there were no pathology at subtotal surgical margin. At 30 of the remaining 38 patients (87%) nodular goiter, at 3 patients lymphocytic thyroiditis, at 5 patients well differantiated thyroid tumors were found at the subtotal surgical margin.The choice between subtotal and total tyroidectomy for multinodular goiter is controversial. The disadvantege of limited approach such as enucleation, lobectomy and subtotal thyroidectomy is high recurrence rate but against that total thyroidectomy is thought to have high complication rate. This study shows that, if we perform subtotal thyroidectomy in the treatment of multinodular goiter, there will be pathologic tissue at the subtotal surgical margin, that can cause recurrence and need reoperation. So we recommend that total thyroidectomy must be preferred in the threatment of multinodular goiter.