Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesi'nde saptanan ventilatör ilişkili pnömoni sürveyans verilerinin irdelenmesi
Evaulation of ventilator associated pneumonia surveillance data obtained In Medical Intensive Care Unit of Gaziantep University Medical Faculty
  1. Tez No: 271671
  2. Yazar: MEHTAP ERDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY KARAOĞLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ventilatör ilişkili pnömoni, Yoğun Bakım Ünitesi, Risk Faktörleri, Ventilator associated pneumonia, Intensive Care Unit, Risk Factors
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Ventilatör ilişkili pnömoni, mekanik ventilasyon uygulanan hastalarda yaygın görülen, önemli bir nozokomiyal enfeksiyondur. Bu çalışma hastanemiz Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesi'nde ventilatör ilişkili pnömonilerde, enfeksiyon hızının, etkenlerinin, etkenlerin antibiyotik duyarlılıklarının ve enfeksiyon gelişimi için risk faktörlerinin ortaya çıkarılması amacıyla yapılmıştır.Ocak 2007-Aralık 2008 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesi'nde, 16 yaş üzerinde olan ve 48 saat ya da daha uzun süreyle invaziv mekanik ventilasyon uygulanan ventilatör ilişkili pnömoni gelişen ve gelişmeyen toplam 280 olgu çalışmaya alınmıştır. 280 olgunun, ventilatör ilişkili pnömoni gelişen gelişen 130'u hasta grubunda yer alırken, ventilatör ilişkili pnömoni gelişmeyen 150'si kontrol grubunu oluşturmuştur. 2007 Ocak-Aralık ve 2008 Ocak-Aralık dönemlerine ait ventilatör ilişkili pnömoni insidans dansitelerinin hesaplanabilmesi için, bu dönemler içinde VİP tanısı konulmuş bütün hastalar kullanılmıştır.Çok-değişkenli lojistik regresyon analizinde, APACHE 2 skorunun 20'den büyük olması (p=0.000), mekanik ventilasyon uygulamasından önce yoğun bakım ünitesinde ve yoğun bakım ünitesine kabul öncesi yatırıldığı ünitede non-invaziv mekanik ventilasyon uygulanması (p=0.030), yoğun bakım ünitesinde ventilatör ilişkili pnömoni gelişimi öncesi mekanik ventilasyon sürecinde, koma-stupor durumu (p=0.000), yoğun bakım ünitesi dışına transport edilme (p=0.000), reentübasyon (p=0.015), diğer non-pulmoner nozokomiyal enfeksiyonların varlığı (p=0.034), trakeostomi açılması (p=0.000), santral parenteral beslenme (p=0.020) ve nazoenteral beslenme (p=0.000) ventilatör ilişkili pnömoni için bağımsız risk faktörleri olarak tespit edilmiştir. Ventilatör ilişkili pnömoni insidans dansitesi 2007 ve 2008 yılı için sırasıyla 38.1/1000 ve 37.7/1000 ventilatör günü olarak bulunmuştur. Ventilatör ilişkili pnömoni gelişen olgulardan en sık saptanmış 3 patojen Acinetobacter baumannii (%36.6), Pseudomonas aeruginosa (%20) ve Staphylococcus aureus (%16.6) olarak sıralanmıştır. Non-fermentatif Gram negatif bakterilerin çoğunluğu çoklu ilaç dirençli idi. Gram pozitiflerin hakim patojeni metisilin dirençli Staphylococcus aureus olarak tespit edildi.Sonuç olarak yukardaki tanımlanmış bu sürveyans verilerinin rehberliğinde, hastanemizde daha etkin enfeksiyon kontrol ve tedavi stratejilerinin geliştirilmesini sağlayarak, Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesi'nde ventilatör ilişkili pnömoni prevalansını ve ventilatör ilişkili pnömoniye bağlı olumsuz etkileri en aza indirebilmek, ayrıca enfeksiyon gelişimi için yüksek riskli hastaları erken tanımak ve onlara uygun antimikrobiyal tedavileri vaktinde ulaştırabilmek hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ventilator associated pneumonia is an important nosocomial infection which is prevalant in mechanically ventilated patients. This study was conducted with the aim of exploring infection rate, etiological agents, antibiotic susceptibilities of etiological agents and risk factors for the development of infection in ventilator associated pneumonias in Medical Intensive Care Unit of our hospital.Between January 2007-December 2008, in Medical Intensive Care Unit of Gaziantep University Medical Faculty, a total of 280 cases, developing ventilator associated pneumonia and not who were older than 16 years and had received invasive mechanical ventilation for 48 hours or longer were included in the study. Of 280 cases, whereas 130 who developed ventilator associated pneumonia were involved in the patient group, 150 who didn?t comprised the control group. All patients who were diagnosed with ventilator associated pneumonia were used to calculate the incidence density of ventilator associated pneumonia for the periods of 2007 January-December and 2008 January-December.In multivariate logistic regression analysis, APACHE 2 score more than 20 (p=0.000), the application of non-invasive mechanical ventilation in intensive care unit before the start of mechanical ventilation and the unit where the patients were hospitalized prior to intensive care unit admission (p=0.030), coma-stupor status (p=0.000), transportation out of intensive care unit (p=0.000), reentubation (p=0.015), presence of other non-pulmonary nosocomial infections (p=0.034), tracheostomy (p=0.000), central parenteral nutrition (p=0.020) and nasoenteral nutrition (p=0.000) over the period of mechanical ventilation, before the development of ventilator associated pneumonia in intensive care unit, were estimated as independent risk factors for ventilator associated pneumonia. The incidence density of ventilator associated pneumonia for 2007 and 2008 years were found as 38.1/1000 and 37.7/1000 ventilator days, respectively. The most frequently identified 3 pathogens in cases who developed ventilator associated pneumonia were ranked as Acinetobacter baumannii (36.6%), Pseudomonas aeruginosa (20%) and Staphylococcus aureus (16.6%). The majority of non-fermentative Gram negative bacteria were multidrug-resistant. The predominant pathogen of Gram positives was detected as methyciline-resistant Staphylococcus aureus.In conclusion; under the guidance of these surveillance data identified above, by providing the development of more effective infection control and treatment strategies in our hospital, it is aimed to minimize ventilator associated pneumonia prevalance in Medical Intensive Care Unit and negative impacts of ventilator associated pneumonia, also recognize high risk patients for infection earlier and be able to deliver appropriate antimicrobial therapies promptly to them.