Santral yerleşimli akciğer kanserlerinin distaldeki atelektaziden ayırtedilmesinde fırst-pass perfüzyon bilgisayarlı tomografinin yeri
Role of first-pass perfusion ct in differentiation of centrally located lung carcinomas from distal atelectasis
- Tez No: 271675
- Danışmanlar: PROF. DR. TAMER BAYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Perfüzyon Bilgisayarlı Tomografi (BT), First-pass, Postobstrüktif konsolidasyon, Santral akciğer kanseri, Perfusion Computed Tomography (CT), First-Pass, Postobstructive Consolidation, Central Lung Carcinoma
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada first-pass perfüzyon BT parametreleri kullanılarak, santral akciğer kanserleri ile distaldeki postobstrüktif atelektazinin ayırtedilebilmesi amaçlanmıştır.Çalışmamız, distalinde postobstrüktif pnömoni veya atelektazi ile uyumlu konsolidasyon bulunan santral yerleşimli akciğer tümörlü radyoterapi uygulanmamış 18'i erkek, 2'si kadın toplam 20 olgu üzerinde gerçekleştirilmiştir. Olgularda önce scout ve standart kontrastsız görüntüler alınarak daha sonraki dinamik görüntüleme, kitle ve konsolidasyon alanlarını kapsayacak şekilde kesit pozisyonu belirlendikten sonra perfüzyon protokolüne uygun dinamik görüntüleme uygulanmıştır. Kontrastlı dinamik BT görüntüleri kullanılarak santraldeki kitlenin mümkün olduğunca periferinden kaçınılarak 3 farklı lokalizasyona ROI yerleştirilmiştir. Ayrıca distal atelektazi alanının da periferinde 3 farklı lokalizasyona ROI yerleştirilmiştir. ROI yerleştirilen lokalizasyonlarda BV, BF, TTP ve MTT perfüzyon parametreleri otomatik olarak hesaplanmıştır. Olgularda first-pass BV ve BF parametreleri santral kitlelerde düşük, distal atelektazi alanlarında yüksek bulunmuştur.Kitle ve konsolidasyonlarda ölçülen ortalama perfüzyon parametreleri sırasıyla BV:7.69±4.28, BF: 48.87±25.54, TTP: 27.94±7.32, MTT: 9.56±3.47 ve BV: 11.83±5.34, BF: 78.75±39.41, TTP: 29.72±6.05, MTT: 11.44±4.93 şeklindeydi.Çalışmamızda elde edilen veriler doğrultusunda first-pass perfüzyon BT'nin santral yerleşimli akciğer kanseri ile distalindeki konsolidasyondan ayırtedilmesinde bir fonksiyonel görüntüleme yöntemi olarak kullanılabileceği, böylece radyoterapi uygulanacak hastalarda hedef alanın daraltılmasında yararlı olacağı kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our study we aimed to differentiate postobstructive consolidation from lung cancer by means of first-pass perfusion CT in centrally located malignancies.We studied 20 patients (18 male and 2 female) diagnosed as lung cancer including untreated central masses with distal postobstructive atelectasis.In order to localize the slice position showing appropriate mass-consolidation area to be included in the contrast-enhanced dynamic imaging, firstly, scout and baseline acquisition without contrast media was performed on the patients, followed by dynamic acquisition after intravenous contrast media injection. Three different ROIs were placed both on the central mass avoiding from the peripheral regions , as possible and the peripheral locations of distal consolidation using dynamic contrast-enhanced images. BV, BF, TTP and MTT perfusion parameters were automatically calculated in the ROI locations. We were able to differentiate the central masses from distal consolidations by means of statistically differences in first-pass BV and BF parameters between masses and distal consolidation. The mean values of parameters which were calculated in the masses and consolidations were BV:7.69±4.28, BF: 48.87±25.54, TTP: 27.94±7.32, MTT: 9.56±3.47 and BV: 11.83±5.34, BF: 78.75±39.41, TTP: 29.72±6.05, MTT: 11.44±4.93, respectively.We concluded that first-pass perfusion CT may be applied as a functional imaging method to differentiate central lung cancer from distal consolidation and this technique may be used in reducing the target cancer volume in patients who are candidates for radiation therapy.