12 - 15 yaş grubundaki çocukların futbola yönelmesinde etkili olan sosyo-ekonomik faktörler
Effective socio economics factors for 12 - 15 age of groups children trend to football
- Tez No: 271694
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. ZAHİT SERARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Futbol, Çocuk, Futbola Yönelme, Sosyo ? Ekonomi, Sport, Football, Child, Orientation to Football, Socio - Economic
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Günümüzde kitleleri etkileyen bir olgu olan futbol genç futbolseverleri deetkilemektedir. Futbolu bu kadar cazip kılan etmenlerin başında ise futbolun içinde yeralan ekonomik yönüdür. Otomotivden bile daha büyük bir sektör halini almış olanfutbol sadece ülkemizde değil tüm dünyada insanları peşinden sürüklemektedir.İlköğretim düzeyindeki çocukların futbola olan sevgilerinin içinde ne kadaroranda ekonomik yanın yattığı tüm dünyada cevabı aranan sorulardan birisidir.Yapılan bu araştırmanın amacı: futboldaki yüksek gelirlerin 12 ? 15 yaşgrubundaki çocukları ne şekilde etkilediğini tüm yönleriyle araştırmayı ve ortayakoymayı amaçlamaktadır.Araştırmada yöntem olarak anket kullanılmıştır. Anket, İstanbul ilindeki çeşitlispor kulüplerinin altyapıları ve futbol okullarında futbol oynayan 290 çocuğauygulanmıştır. Uygulamalar sonucunda elde edilen veriler SPSS paket programıkullanılarak değerlendirilmiş, verilerin analizinde ise ki kare ? yüzde ve frekansteknikleri kullanılmıştır.Yapılan bu çalışmada ağırlıklı olarak ailelerin çocuklarını futbolayönlendirdikleri sonucuna varılmıştır. Düşük gelir seviyesine sahip ailelerin çocuklarınıfutbolun yüksek gelir getirme potansiyelinden dolayı teşvik ettikleri saptanmıştır.Sonuç olarak araştırmada, futbolun spor yönünün ikinci plana atıldığı öncelikleyüksek gelir getiren bir meslek kolu olduğu görüşünün hakim kılındığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In Today, the football which effects mass, also effects that young supporter. Themost fundemental factors are economical ways of football. The football is more hugethan the automotive sector and in addition, it?s not only our country. People interestingin football all of the world.Primary education child?s connection of footballshow us, how much rate theeconomical factors contain that have been researched all of the world.According to these researches aim:High price at the football has researched that12 ? 15 ages of groups child whatever ways effective.The method which was used poll. And the poll was applied 290 children whoplays football at Istanbul?s sport clubs? substructures and football schools.At the end of these researches have some of datas. And after appreciated withused SPSS packet program then I used analysised of datas two squares-percent andfrequence technics.Predominantly at these studies, I arrived that families orientation their childrento football. The families who had low income orientations their children because offootball?s high income.As a result; These researches football?s support ways had been a second plan andthan I determined that opinions, the football is a job which has a high income.