Ciddi aort darlığı olan hastalarda, aort kapak replasmanı sonrası sol ventrikül geometrisindeki değişiklikler (Prospektif randomize çalışma)
Left ventricular geometrical changes following aortic valve replacement in patients with severe aortic stenosis (Prospective randomised study)
  1. Tez No: 271695
  2. Yazar: MEHMET ÇAKICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RÜÇHAN AKAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: İzole aort darlığı, aort kapak replasmanı, sol ventrikül kütle indeksi, stentsiz kapak, Isolated aortic stenosis, aortic valve replacement, left ventricular mass index, stentless valve
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Aort kapak hastalıkları, eksantrik ve konsantrik sol ventrikül hipertrofisi (SVH) ve sol ventrikül fonksiyonlarında değişikliklerle birliktelik gösterir. Aort darlığı (AD) olan hastalarda, sol ventrikül geometrisi ve sol ventrikül fonksiyonları arasındaki ilişki ve aort kapak replasmanı (AVR) sonrası sol ventrikül yeniden şekillenmesinin sistolik ve diyastolik fonksiyonlara etkileri genel olarak bilinmemektedir.Bu çalışmanın amacı izole AD olan hastalarda, değişik tipte ve ölçekteki kapaklarla yapılan AVR?nın sol ventrikül fonksiyonları ve şekillenmesi üzerine etkilerini araştırmaktır.İzole AD tanısı almış 85 hastaya, üç gruba ayrılarak (Grup 1, mekanik kapak AVR; Grup 2, stentsiz biyolojik kapak AVR; Grup 3, stentli biyolojik kapak AVR) AVR öncesi ve operasyondan 6 ay sonra, sol ventrikül geometrisi ve fonksiyonlarını değerlendirmek üzere ekokardiyografik inceleme yapıldı. Ortalama yaş dışında, demografik özellikler açısından gruplar arasında anlamlı fark yoktu. 31 hastaya mekanik kapak, 34 hastaya stentsiz ve 20 hastaya stentli kapak kullanıldı (ortalama yaş; 60,6±14,2; 70,8±4,9 ve 71,5±6,5 yıl). New York Heart Association (NYHA) fonksiyonel sınıflaması, transvalvüler gradiyent, aort kapak alanı, ejeksiyon fraksiyonu, sol ventrikül end-diyastolik ve end-sistolik çapları, septum kalınlığı ve Modifiye Simpson Yöntemiyle hesaplanan sol ventrikül kütle ve kütle indeksleri gibi klinik ve ekokardiyografik datalar, grupların preoperatif ve postoperatif karşılaştırması yapılarak değerlendirildi.Sonuç olarak; preoperatif ölçümlerle karşılaştırıldığında hastaların postoperatif NYHA fonksiyonel sınıfı ve ekokardiyografik parametreleri üç grupta da düzelme gösterdi. Ekokardiyografik ölçümlerdeki düzelme oranları açısından üç grup arasında anlamlı fark bulunamadı. Bu ölçümler; ejeksiyon fraksiyonu (Grup 1, %10,7±2,6; Grup 2, %13,2±2,8; Grup 3, %10,0±2,7 artış; p=0,52), sol ventrikül end-diyastolik çap (Grup 1, %7,3±1,1; Grup 2, %2,5±2,1; Grup 3,82%5,6±1,9 azalma; p=0,24), sol ventrikül end sistolik çap (Grup 1, %7,5±2,2; Grup 2, %4,1±3,5; Grup 3, %5,6±3,0 azalma; p=0,86), septum kalınlığı (Grup 1, %9,2±1,7; Grup 2, %8,1±2,0; Grup 3, %13,1±2,1 azalma; p=0,25) ve sol ventrikül kütle indeksi (Grup 1, % 18,0±2,7; Grup 2, % 20,7±1,7; Grup 3, % 17,2±2,0 azalma; p=0,27) olarak sıralanabilir. Ayrıca gruplardaki ?dar ölçekli protez? kullanılan hastalar seçilerek kendi aralarında aynı parametrelere göre karşılaştırılmıştır.Aort darlığı olan hastalarda AVR sonrası erken dönemde, fonksiyonel statusta ve ekokardiyografik ölçümlerde düzelme izlenmiştir. Stentsiz kapak kullanılan hastalarda, ejeksiyon fraksiyonu ve sol ventrikül kütle indeksi parametrelerinde daha belirgin bir düzelme olmakla birlikte, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır. Bu sonuç, hasta sayısının yetersiz olması ve gruplardaki benzer ölçekli kapak kullanılan hasta sayılarının homojen olmayışı ile açıklanabilir.
Özet (Çeviri)
Aortic valve disease is associated with eccentric or concentric left ventricular (LV) hypertrophy and changes in LV function. The relationship between LV geometry and LV function and the effect of LV remodeling after aortic valve replacement (AVR) on diastolic and sistolic functions, in patients with aortic valve stenosis, are largely unknown.The aim of this study was to evaluate the effect of AVR on LV function and LV remodeling, comparing different types and sizes of prosthesis in patients with isolated aortic valve stenosis.Eighty five patients with isolated aortic valve stenosis were studied in 3 groups (Group 1, mechanical valve; Group 2, stentless valve; Group 3, stented valve) using echocardiographic investigation to assess LV geometry and LV function in a period of before and 6 months after AVR. There were no significant difference in demographic characteristics between groups, except mean age. 31 patients received mechanical valves, 34 stentless and 20 stented (mean age 60,6±14,2 vs. 70,8±4,9 and 71,5±6,5 years). We assessed clinical and echocardiographic datas including; New York Heart Association (NYHA) functional class, transvalvular gradients, aortic valve area, ejection fraction, left ventricular end-diastolic and end-systolic diameters, septum thickness and left ventricular mass and mass indexes calculated with Modified Simpson Tecnique; with comparing groups preoperative and postoperatively.As a result; NYHA functional classes and echocardiographic parameters showed an improvement in all groups, compared with the preoperative measurements. There were no significant differences between groups according to improvement ratio in echocardiographic measurements including ejection fraction (Group 1, %10,7±2,6; Group 2, %13,2±2,8; Group 3, %10,0±2,7 increase; p=0,52), LV end-diastolic diameter (Group 1, %7,3±1,1; Group 2,%2,5±2,1; Group 3, %5,6±1,9 decrease; p=0,24), LV end systolic diameter (Group 1, %7,5±2,2; Group 2, %4,1±3,5; Group 3, %5,6±3,0 decrease; p=0,86), septum thickness (Group 1, %9,2±1,7; Group 2, %8,1±2,0; Group 3, %13,1±2,1 decrease; p=0,25) and LV mass index (Group 1, % 18,0±2,7; Group 2, % 20,7±1,7; Group 3, % 17,2±2,0 decrease; p=0,27). Also, groups are divided as ?narrow sized prosthesis? and compared with each other according to the same parameters.From the early periods after AVR, patients with aortic valve stenosis showed an improvement in functional status and echocardiographic measurements. Stentless prosthesis showed a better improvement in ejection fraction and LV mass index but these results were not statistically significant. These results may be explained by inadequate number of patients and the heterogeneity of the groups of which had the number of equal sizes .