Retroperitoneal lenf nodu diseksiyonu planlanan hastalarda büyük damarların varyasyonunun belirlenmesi için preoperatif çok kesitli bilgisayarlı tomografinin kullanımı
Use of preoperative multi-detector computer tomography to determine aberrations of great vessels in patients with gynecologic cancers scheduled for retroperitoneal lymph node dissection
  1. Tez No: 271725
  2. Yazar: ADAM OSMAN GYIMADU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KUNTER YÜCE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Lenf nodu diseksiyonu, damar varyasyonu, damar travması, çok kesitli bilgisayarlı tomografi, Lymph node dissection, vascular aberrations, vascular injuries, multidetector computerized tomography
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 33
Özet
Jinekolojik kanser nedeniyle lenf nodu diseksiyonu yapılacak hastalarda preoperatif dönemde çekilen abdomen CT ile retroperitoneal damarlardaki varyasyonlar radyolojik olarak incelendi. Operasyon sırasında ise cerrahi ekip bu damarlarda varyasyon olup olmadığını inceledi. Lenf nodu diseksiyonu sırasında oluşan damar travmaları ve bunların damar varyasyonlarıyla ilişkili olup olmadığı araştırıldı. Radyolojik olarak 35 hastanın 7'sinde (%20) saptanan varyasyonun 4'ü sol renal venle ilişkiliydi ve operasyon sırasında saptanamadı. Diğer 3 varyasyon ise diseksiyon bölgesinde olup ve cerrahi sırasında da görüldü. Lenf nodu diseksiyonu sırasında toplam 5 hastada (%14,3) damar hasarı meydana geldi. Radyolojik olarak saptanan damar varyasyonu olan ve olmayan hastalardaki damar komplikasyonu oranları benzer iken intraoperatif damar anomalisi saptanan hastalarda daha yüksek oranda damar travması görüldü (%12,5'e karşılık %33,3). Buna göre retroperitoneal damarlardaki varyasyonlar nadir değildir ve bu varyasyonlar lenf nodu diseksiyonu sırasında damar travması riskini artırabilir. Bunların preoperatif dönemde saptanması ile bu komplikasyonların görülme riski azaltılabilir.
Özet (Çeviri)
The aberrations of retroperitoneal great vessels were investigated radiologically by using preoperative multi-detector computer tomography in patients with gynecologic cancers scheduled for lymphadenectomy. The surgical team looked for the presence of these aberrations during surgery. The vascular complications occurred during lymphadenectomy and their relationship with vascular aberrations were investigated. 4 of 7 aberrations detected radiologically among 35 patients involved left renal vein and could not be seen intraoperatively. The remaining 3 aberrations were located within the dissection field and were detected during the operation. During lymphadenectomy, vascular injuries occurred in 5 patients (14.3%). Although rates of vascular injuries were similar in patients with or without radiologically detected aberrations, the rate of vascular injuries was higher in women with vascular aberrations detected during surgery (33.3% vs. 12.5%). Therefore, aberrations of retroperitoneal vessels are not uncommon and may increase the risk of vascular complications during lymphadenectomy. The risk of these complications may be decreased if aberrations are detected preoperatively.