Mizoprostolün kırık iyilemesine etkisi (Sıçan tibialarında yapılan deneysel çalısma)
Effect of misoprostol on fracture heal (Experimental study on rat tibiae)
- Tez No: 271724
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABTULLAH MİLCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Kırık iyilesmesi, mizoprostol, Fracture healing, misoprostol
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Prostaglandinlerin, kemik döngüsü ve kırık iyilesmesinde lokaldüzenleyici etkilileri vardır. Mizoprostol, prostaglandin E1'in sentetik analoğudur.Literatürde prostaglandinlerin kırık iyilesmesine etkisini arastıran çalısmalarvardır fakat mizoprostol'ün kırık iyilesmesine etkisini arastıran çalısmayarastlanmamıstır.Çalısmada 54 adet Sprague Dawley cinsi erkek sıçan kullanıldı. Tümdeneklerde kapalı tibia kırığı yapıldı. Sıçanlar rastgele 3 gruba ayrıldı. Birincigruba 100 mikrogram/kilogram/gün, ikinci gruba 300 mikrogram/kilogram/günmizoprostol suspansiyonu orogastrik yolla 4 hafta boyunca verildi. Üçüncügruba ilaç uygulanmadı. Bir, iki ve dördüncü haftalarda radyolojik, iki vedördüncü haftalarda histolojik değerlendirmeler yapıldı. Kırık iyilesmesininradyografik ve histolojik puanlamaları literatüre uygun olarak yapıldı.İkinci hafta radyolojik incelemesinde birinci gruptan 2, ikinci gruptan 1,üçüncü gruptan 4 kırıkta iyilesme dokusu gözlenmemekteydi, diğer kırıklardaiyilesme dokusu vardı. Dördüncü hafta radyolojik incelemesinde, birinci gruptan3, ikinci gruptan 2, üçüncü gruptan 1 grafide yeniden sekillenme baslamıstı.Grupların radyolojik puanları arasında anlamlı fark yoktu (sırasıyla p=0,270,0,280). Verilen histolojik puanlar incelendiğinde tüm grupların kendi içlerindebirbirinden farklı birçok değer aldığı gözlendi. Histolojik puanlar arasında, her ikiinceleme haftasında da gruplar arasında fark saptanmadı (sırasıyla p=0,185,0,796).Elde edilen histolojik bulgular mizoprosotolün kırık iyilesmesi üzerineetkisinin varlığını desteklemiyor olsa da, radyolojik bulgular destekleyici etkininvarlığı yönünde ipuçları tasımaktadır.
Özet (Çeviri)
Prostaglandins are local mediators of bone turn-over and fracturehealing. Misoprostol is a synthetic analogue of prostaglandin E1. There arestudies about the effects of prostaglandins on fracture healing, but as far as weare acquainted with the literature, there is no study with regard to the effect ofmisoprostol.Fiftyfour male Sprague Dawley rats were used in the study. All the tibiaswere fractured in closed manner. Rats were randomly separated in threegroups. First and second groups received suspension of misoprostol throughthe orogastric route for 4 weeks, 100 and 300 micrograms/kilograms/dayrespectively. Third group did not receive any drug. Radiological observations onfirst, second and fourth weeks, histological observations on second and fourthweeks of fracture were carried out. Radiographic and histological scores,according to scoring systems found in the literature were obtained.On radiological observations, 2 fractures form the first group, 1 fractureform the second group, and 4 fractures from the third group showed no healingtissue on roentgenograms after two weeks. The remainder of the fractures hadvisible healing responses. Four weeks after fracture, 3 fractures form the firstgroup, 2 fractures from the second group, and 1 fracture from the third groupshowed remodeling activity. The differences of radiological scores betweengroups on second and fourth weeks were not significant statistically (p=0,270,0,280 respectively). When the histological findings were assessed, one couldsee that all the groups had varying histological scores even within themselves.The differences of histological scores between groups on second and fourthweeks were not significant statistically (p=0,185, 0,796 respectively).Although histological findings do not support any effect of misoprostol onfracture healing, radiological findings have clues about enhancement effect.