Malnütrisyonlu hastalarda anemi prevelansı ve etyolojisi
The incidence and etiology of anemia in children with malnutrition
- Tez No: 271732
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BÜYÜKAVCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Malnütrisyon, anemi, etiyoloji, Malnutrition, Anemia, Etiology
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Mayıs 2009 - Haziran 2010 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Servisinde yatırılarak izlenen ve polikliniğe müracaat eden yaşları 5 - 36 ay arasında değişen toplam 102 (48'i kız, 54'ü erkek) malnütrisyonlu vak'a çalışmaya alındı. Bu hastalarda anemi sıklığı ve aneminin etiyolojisi araştırıldı.Vakaların malnütrisyon düzeyleri hem Rölatif tartıya, hem de Gomez'e göre derecelendirildi. Vakaların akut ya da kronik oluşu değerlendirilirken Waterlow sınıflaması kullanıldı. Gomez sınıflamasına göre hastaların önemli bir kısmı (% 54.9) orta derecede malnütrisyona sahipken, ikinci sırada ağır malnütrisyon grubu (% 35.3) gelmekteydi. Vakaların yarısında akut+kronik malnütriyon (% 53.9) görülürken sadece 1/3'ünde akut malnütrisyon (% 27.5) ve kronik malnütrisyon (% 18.6) oranında izlendi.Anemi tanısı için Dünya Sağlık Örgütü (WHO)' nün belirlediği hemoglobin 11 gr/dL'nin altındaki vakalar değerlendirildiğinde %27.5 oranında anemi saptandı. Anemili hastaların malnütrisyon derecelerine göre dağılımları da incelendi. Gomez sınıflamasına göre anemili olguların büyük çoğunluğu (%64.3) ağır malnütrisyon grubunda bulunmaktaydı. Waterlow sınıflamasına göre akut + kronik malnütrisyonlu hastalar anemik olguların en yoğun olduğu gruptu (%71.4).Anemisi olan vakaların 9'u (%32, tüm vakaların %8'i) demir eksikliği anemisi, 24'ü (%85, tüm vakaların %23) akut inflamasyon anemisi, 1'i (%3.6) kronik hastalık anemisi, 4'ü (%14.3) Cu eksikliği, 1'i (%3.6) B12 vitamin eksikliği, 2'i (%7.1) Se eksikliği, 1'i (%3.6) Mg eksikliği anemisi olarak belirlendi. Hastalarımızın hiçbirinde çinko ve folat eksikliği saptanmadı.Bu çalışmada malnütrisyonlu hastalarda aneminin önemli bir sorun olduğu, tekrarlayan enfeksiyonlar nedeniyle akut enflamasyon anemisinin nütrisyonel anemilerden daha fazla olduğu ve mevcut aneminin ağırlığını arttırdığı gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
The aim of our study was to determine the frequency of anemia in children with malnutrition. 102 children (48 female, 54 male) between 5 months-3 years of age were included the study. All patients followed by Department of Pediatrics, Atatürk University Faculty of Medicine from may 2009 to June 2010.All the patients were evaluated by using Waterlow and Gomez classification, and weight-for-height (relative weight). According to Gomez, middle and severe malnutrition rates were found 54.9% and 35.3% respectively. Chronic malnutrition, acute malnutrition and chronic plus acute malnutrition rates were 18.62%, 27.9% and 53.9%, respectively.Anemia was detected in 27.5% of the patients according to WHO criteria (Hb< 11 g/dl). Most of the anemic patients (64.3%) were in severe malnutrition group according to Gomez classification. According to Waterlow classification, the highest rate of anemia was in patients with acute+chronic malnutrition (71.4%).It was determined that 9 of the anemic cases (32%, 8% of all cases) were iron deficiency anemia, 24 of them (85%, 23% of all cases) were anemia of acute inflammation, one of them (3.6%) was anemia of chronic disease, 4 of them (14.3%) were Cu deficiency, 1 of them (%3.6) was vitamin B12 deficiency, 2 of them (%7.1) were Se deficiency, 1 of them (%3.6) was Mg deficiency. None of the patients were with zinc and folate deficiency.In conclusion we found that anemia remains to be one of the major problems in children with malnutrition. The rate of anemia resulting from acute inflammation is higher than nutritional anemia. Recurrent infections may also contribute to severity of anemia in these paitients.