İnfertilitede emosyonel semptomlar, evlilik uyumu ve cinsel işlev bağlamında cinsiyet farklılıkları
Gender differences in infertilitiy for emotional sympyoms, marital adjustment and sexual function
- Tez No: 271762
- Danışmanlar: DR. NESRİN BUKET TOMRUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: infertilite, depresyon, anksiyete, benlik saygısı, cinsel doyum, evlilik uyumu, cinsiyet farklılıkları, infertility, depression, anxiety, self-esteem, sexual satisfaction, marital adjustment, gender differences
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
AMAÇ: Üreme yardımı için başvuran infertil kadın ve erkeklerde, infertiliteden kaynaklanan emosyonel semptomların, cinsel işlev ve evlilik uyumu alanındaki olası sorunların cinsiyet farkına göre değerlendirilmesi.YÖNTEM: Dr.Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Üroloji polikliniklerine başvuran ve infertilite tanısı alan, bilgilendirilmiş onay formunu imzalayarak görüşmeyi kabul eden 77 kadın ve 44 erkek olguya ; Sosyodemografik veri Formu, Beck Depresyon Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygı Ölçeği, Spielberger'in (1970) Durumluk (STAI-D) ve Sürekli Kaygı Ölçeği (STAI-S), Çift Uyum Ölçeği (ÇUÖ), Golombok?Rust Cinsel Doyum Ölçeği (GRCDÖ) uygulandı.BULGULAR: Çalışmamıza katılan 77 kadın, 44 erkek infertil olgu arasında depresif semptom şiddeti ve durumluk kaygı düzeyleri arasında fark yokken, kadınların sürekli kaygı düzeylerinin erkeklerden daha yüksek olduğu bulundu. Ayrıca kadınlarda benlik saygısı değerlerinin erkeklere göre daha düşük olduğu tespit edildi. Erkeklerin kadınlara göre evlilik uyumlarının daha iyi olduğu görüldü. Ayrıca infertil erkeklerin cinsel doyumlarının infertil kadınlardan daha yüksek olduğu, infertil kadınlarda ise kaçınma ve orgazm bozukluğunun daha fazla olduğu bulundu.Kadınlarda sürekli kaygı ile depresyon düzeyleri arasında pozitif yönde bir ilişki tespit edildi. Çalışmamızda kadınlarda çift uyumunun iyi olmasının depresyonu azalttığı görüldü. Ayrıca beklenmedik olarak durumluk kaygısı yüksek olan kadınlarda vaginusmus ile ters ilişki tespit edildi.Çalışmamızda infertil erkeklerde benlik saygısı değerleri yükseldikçe depresif belirtilerin azaldığı, durumluk kaygısı yüksek olan erkeklerin iletişim, doyum ve erektil disfonksiyon alt ölçeklerinde sorun yaşadıkları tespit edildi. İletişimde sorun yaşayan erkeklerin sürekli kaygılarının yüksek olduğu görüldü. Bu sonuçlar erkeklerde kaygının, cinsel doyum alt ölçeklerinde sorunun öngörüsü olabileceğini gösterdi.GRCDÖ ile CUÖ ölçekleri arasındaki ilişkiye bakıldığında, kadınlarda cinsel doyum ile evlilik uyumunun tüm alt ölçeklerinin ilişki içinde oldukları, birbirlerini etkiledikleri görüldü. Kadınlarda GRCDÖ alt ölçeklerinden iletişim,sıklık, doyum, kaçınma, dokunma, vaginismus, orgazm bozukluğu alt ölçekleri CUÖ alt ölçeklerinden fikir birliği, bağlılık, memnuniyet-doyum, duygu alt ölçekleriyle birebir bağlantılı bulundu. Kadınlarda evlilikteki uyumun cinsel parametreleri doğrudan etkilemekte olduğu görüldü.Erkeklerde GRCDÖ ile CUÖ alt ölçekleri arasında kadınlarda olduğu kadar sıkı bir ilişki tespit edilmedi. İletişimin iyi olmasının erkeklerde memnuniyet-doyumun göstergesi olduğu, dokunma sorunu yaşayan erkeklerde bağlılık değerlerinin düşük olduğu bulundu. Kaçınması olmayan erkeklerin daha rahat duygu ifadesinde bulundukları tespit edildi.SONUÇ: İnfertil kadınların infertil erkeklere göre emosyonel semptomları daha fazla yaşadığı, benlik saygılarının daha düşük olduğu, evlilik uyumlarının ve cinsel doyumlarının daha yetersiz olduğu görüldü. Kadınlarda cinsel işlevlerin evlilik uyum parametrelerindeki sorunlardan doğrudan etkilendiği, ayrıca cinsel sorunların da evlilik uyumunu olumsuz yönde etkilediği görüldü. Erkeklerde ise cinsel işlevlerle evlilik uyumu arasında kadınlarda olduğu kadar sıkı bir ilişki tespit edilemedi ancak erkeklerde kadınlara göre GRCDÖ alt ölçeklerinden iletişim, dokunma, kaçınma puanlarının evlilik uyumunu öngörmede daha spesifik olabileceği görüldü. Ayrıca erkeklerde kaygının cinsel işlev niteliği ile doğrusal ilişkisi olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: To evaluate the infertility based emotional symptoms along with possible problems in sexual function and marital adjustment in infertile women and men applied for assisted reproduction, with respect to gender differences.METHOD: 77 women and 44 men admitted to obstetrics & gynecology and urology outpatient clinics in Dr. Sadi Konuk Research and Training Hospital and diagnosed as infertile have been enrolled. Subjects who have agreed to participate in the study and signed the informed consent form were involved. All participants were administered sociodemographic data form, the Beck Depression Inventory, the Rosenberg Self Esteem Scale, the Spielberger State-Trait Anxiety Inventory (STAI-S and STAI-T), the Dyadic Adjustment Scale (DAS), the Golombok-Rust Inventory of Sexual Satisfaction Scale (GRISS).RESULTS: There was not a significant difference between infertile women (n=77) and men (n=44) in terms of depressive symptom severity and state anxiety levels, where as the trait anxiety levels were significantly higher in women than men. Moreover women had significantly lower self esteem scores than men. Men reported better levels of marital adjustment compared to women. Furthermore infertile men had higher levels of sexual satisfaction than women, while infertile women had higher incidence of sexual aversion disorder and orgasmic disorder than men.Positive correlation between trait anxiety and depression levels in women was detected. This study revealed that good dyadic adjustment in women reduced the depression rates. Moreover, unexpectedly, the state anxiety was negatively correlated with vaginismus in women with high state anxiety.Depressive symptoms have decreased with increasing self esteem scores for infertile men. Additionally men with high state anxiety levels were shown to have problems in communication, satisfaction and erectile dysfunction subscales. Men experiencing communication problems were more likely to have high trait anxiety. These results suggest that the anxiety in men can predict the problems in sexual satisfaction subscales.Regarding the relationship between the scales GRISS and DAS, all subscales of marital adjustment and sexual satisfaction were correlated and affected each other. Among women, communication, frequency, satisfaction, aversion, touching, vaginismus, orgasmic disorder subscales of GRISS were in one to one relation with dyadic consensus, dyadic cohesion, dyadic satisfaction and affective expression subscales of DAS. Marital adjustment was observed to affect sexual parameters directly in women.In men, the relationship between the subscales of GRISS and DAS was not as strong as in women. Good communication was shown to be a sign of satisfaction in men. Moreover men experiencing a touching problem showed lower levels of dyadic cohesion. It was found that men without aversion had higher levels of affective expression.CONCLUSION: It was seen that the infertile women displayed more emotional symptoms, lower self-esteem and insufficient marital adjustment and sexual satisfaction compared to infertile men. It was found that the sexual functions of women were directly affected by the problems in parameters of marital adjustment; in addition the sexual difficulties affected the marital adjustment negatively. A strong relationship between sexual functions and marital adjustment in men was not detected as it was detected in women, but it was seen that the GRISS subscales of communication, touching and aversion might more specifically predict the marital adjustment in men than in women. Furthermore, it was detected that there was a linear relationship between sexual function quality and anxiety in men.