Obsesif kompulsif bozuklukta obsesif inançlar ve semptom ölçümleriyle ilişkisi
Obsessive beliefs in obsessive compulsive disorder and their relationship with symptom measures
- Tez No: 271765
- Danışmanlar: DR. RAMAZAN KONKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Obsesif kompulsif bozukluk, obsesif kompulsif inançlar, bilişseldavranışcı terapi
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) önemli işlevsellik kaybı oluşturanetiyolojisi, gelişimi ve tedavisi açısından birçok araştırmaya konu olan bir bozukluktur.OKB etiyolojisinde kişinin sahip olduğu inançlar, intruziv düşünceler ve bunlara verdiğiönemin rolüne yönelik vurgu artmaktadır. OKB tedavisinde bu inanç alanlarına yönelikbilişsel girişimler terapide başarı oranlarını arttırmaktadır. Bu inanç alanlarının öneminedeniyle bu inançları belirlemeye yönelik çalışmalar artmaktadır. Obsesif KompulsifBilişler Çalışma Grubu (OCCWG) bu inançları tespit etmeye yönelik bir ölçekgeliştirmiştir. Bu ölçeğin kısa formu Obsesif İnanışlar Ölçeği-44 (OİÖ-44) kullanılarakOKB tanısıyla ayaktan tedavi ünitelerine başvuran hastalardaki obsesif inançlarınsaptanması ve kontrol grubu ile karşılaştırılması planlandı. Ayrıca OİÖ-44 ileölçümlerde elde edilen puanların Maudsley Obsesif Kompulsif Soru Listesi (MOKSL),Durumluluk Sürekli Kaygı Envanteri (DSKE) ve uygulayıcının değerlendirdiği Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği (YBOKÖ) arasındaki birlikteliğindeğerlendirilmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Dahil edilme ölçütlerine uygun çalışmaya katılmaya gönüllü olan, ardışıkolarak ayaktan tedavi ünitesine başvuran 116 hasta çalışmaya alındı. Sonuçlarısosyodemografik olarak olabildiğince OKB grubuna benzer 155 sağlıklı gönüllüdenelde edilen verilerle kıyaslandı. Testler tek oturumda, sıralaması randomize edilerek,çalışmaya kör deneyimli psikiyatristlerce deneklere uygulandı. OKB ve kontrolgrubunun sosyodemografik verileri Ki-Kare testi ile karşılaştırıldı. OKB grubundan eldeedilen veriler kontrol grubu ile Student t test karşılaştırıldı. Ayrıca pearson korealasyonanalizi ile OİÖ-44 ile diğer OKB ölçümleri arasındaki korelasyonlar araştırıldı.İstatistiksel açıdan verilerin değerlendirilmesinde SPSS for Windows 13.0 istatistikpaket programı kullanıldı.Bulgular: OİÖ-44 toplam puanı ve ?abartılmış sorumluluk/abartılmış tehdit algısı?,?düşüncelere önem verme/düşünceleri kontrol etme?, ?mükemmeliyetçilik/belirsizliğetahammülsüzlük? alt ölçekleri, OKB örnekleminde kontrol grubuna göre istatikselolarak anlamlı yüksektir. OİÖ toplam ve alt ölçek puanları, MOKSL, YBOKÖ obsesifkompulsifsemptomların çoğu ile anlamlı ilişkilidir. OİÖ-44 toplam ve alt ölçeklerininDSKE durumluluk kaygı ile anlamlı ilişkilidir.Sonuç: OİÖ-44 ile ölçülen obsesif inançlar OKB hastalarında belirgin olarak yüksek veobsesif semptom ölçümleriyle anlamlı derecede ilişkilidir. Obsesif kompulsifbozukluğun başlaması, seyri ile obsesif inançların ilişkisinin olduğu düşünülmüştür.Obsesif inançların değerlendirilmesinin OKB nin anlaşılması tanısı, takibi, altgruplandırması ve bilişsel davranışçı terapisinin kişiye özel olarak şekillendirilmesindeönemli olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: Obsessive compulsive disorder causes significant loss in functionality, so hasbeen an important research area with its etiology, development and treatment. In theetiology of OCD, there is increasing emphasis on beliefs, intrusive thoughts, and theirimportance for the individuals. Cognitive approaches to these belief domains increasesthe success rates in treatment. Studies for determining these beliefs are increasingbecause of the importance of these beliefs. Obsessive Compulsive Cognitions WorkingGroup (OCCWG), elaborated a questionnaire for determining these. Establishingobsessive beliefs in patients with OCD attending outpatient departments by using theshort form of the questionnaire, Obsessive Beliefs Questionnaire-44, and comparingthem with the control group is proposed. Evaluation of the association between datafrom the OBQ-44 and the data from Maudsley Obsessive Compulsive Inventory(MOCI), State-Trait Anxiety Inventory (STAI) and researcher rated Yale BrownObsessive Compulsive Scale (Y-BOCS) is aimed.Method: 116 volunteer patients attending the outpatient department consecutively areinvolved in the study. The results are compared with the results from 155 healthyvolunteers who are similar to the OCD group as socio-demographic status. Scales areperformed in randomized order, in one session, by psychiatrists who are blind to thestudy groups. The socio-demographic data derived from the OCD and control group arecompared by using the Chi Square test and data derived from the OCD group and thecontrol group are compared by using the student T test. Correlation between OBQ-44and other OCD measures is studied by using Pearson correlation analysis. SPSSstatistics package for Windows 13.0 is used in validating the data statistically.Results: OBQ-44 total scores and ?Responsibility/threat?, ?importance/control ofthoughts?, ?perfectionism/certainity? sub scale scores were significantly higher than ofthe control group. OBQ-44 total and sub-scale scores, MOCI, Y-BOCS scores andobsessive compulsive symptoms are related in a statistically significant way. OBQ-44total and sub-scale scores and STAI state anxiety scores are significantly related.Conclusion: Obsessive beliefs measured by using OBQ-44 are significantly higher inOCD patients and are related with obsessive symptom measures significantly.Obsessive beliefs are important in development and course of obsessive compulsivedisorder. Evaluation of obsessive beliefs are important in diagnosis, follow up, subgrouping and structuring cognitive behavioral therapy individually.