Kadın sığınmaevinde kalan aile içi şiddete maruz kalmış kadınlarda ruhsal bozukluklar
Mental Disorders of the Women who were exposed to domestic violence and live in Women Shelters
  1. Tez No: 271764
  2. Yazar: SENEM AKYAZI
  3. Danışmanlar: DR. ABDULKADİR TABO
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Aile İçi Şiddet, Sığınmaevi, Women, Domestic Violence, Women Shelter
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Bu çalışmada sığınmaevinde kalan kadınlarda; aile içi şiddete maruz kalma sıklığı ve şiddetin türü, çocuklukta şiddete maruz kalma ve sosyodemografik özellikler belirlenerek, bunların ruhsal bozukluklar ile ilişkilerinin araştırılmasını amaçladık.Yöntem: Çalışmaya İstanbul'da kadın sığınmaevleri kalan 59 aile içi şiddet olgusu alınmıştır. Çalışmaya katılan tüm kadınlar bilgilendirilmiş ve onam formu alınmıştır. Çalışmaya katılan kişilerin hastalık tanılarını saptamak amacıyla SCID-I uygulanmıştır. Sosyodemografik form, aile içi şiddet veri formu, Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Çocuklukluk Çağı Travma Ölçeği ve Klinisyen Tarafından Uygulanan Travma Sonrası Stres Bozukluğu Ölçeği (CAPS) uygulanarak elde edilen veriler karşılaştırılmıştır. Çalışmada veri tabanın oluşturulmasında ve istatistiksel analizlerin yapılmasında SPSS 18 programı kullanılmıştır.Bulgular: Çalışmaya 18-53 yaş arasında, aile içi şiddete maruz kalmış kadınlar alındı. Bu kadınların % 76,3'ü en az bir psikiyatrik tanıya sahipti, % 50,8'i TSSB, %37.3' ü Major Depresyon, % 23,7'si Yaygın Anksiyete Bozuluğu, % 5,1'i Sosyal Anksiyete Bozukluğu, % 35,6'sı Özgül Fobi, %10,2'si Panik Bozukluk, % 1,7'si OKB, % 10,2' si Uyum Bozukluğu, % 1,7'si Distimik Bozukluk, % 3,4' ü Somatizasyon Bozukluğu tanısı aldı. TSSB tanısı alan 17 kadın (%28,8) eş zamanlı Major Depresyon tanısı aldı. Çalışmamıza katılan kadınların tamamında fiziksel şiddete ek olarak duygusal ve ekonomik şiddete maruz kalma tespit edildi. Gebelik öyküsü olan kadınların %85,7'si en az bir şiddet tipine maruz kalmıştır. Çalışmamızda kadınların %59'unda en az bir kez intihar girişiminde bulunduğu ve % 39'unun intihar girişiminin şiddet görmeye başladıktan sonra olduğu tespit edilmiştir. En az bir psikiyatrik tanıya sahip olmanın ve çocukluk çağında kötüye kullanıma maruz kalmanın intihar girişimi için risk faktörü olduğu tespit edilmiştir.Sonuç: Aile içi şiddetin toplum sağlığı ve ruh sağlığı açısından risk faktörü olduğu açıktır. Aile içi şiddet önlenebilir bir sorundur ve şiddeti doğuran döngülerin kırılması gerekmektedir. Başarılı ve etkin bir müdahale için, disiplinler arası ve tüm toplumu kapsayan değerlendirme ve müdahale stratejileri geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to research the frequency and type of domestic violence exposure, exposure to violence in childhood and socia-demographic properties.of women who live in shelters and their relations with mental disorders.Method: 59 family exposure events who stay in women shelters are taken for this study. All of the participants are informed and made to fill in the approval forms. SCID-I is applied in order to detect the disease symptoms of the participants. Socia-demographic form, domestic violence form, Hamilton Depression Grading Scale, Beck Anxiety Scale, Childhood Truma Questionnaire(CTQ-28) and Clinician-Administered PTSD Scale (CAPS) are applied and results are compared. SPSS 18 is used in database generation and statistical analyzes.Evidences: The participants are 18-53 years old women who were exposed to family violence. %76,3 of them own at least one pscyhatric diagnosis, as % 50,8 PTSD, %37.3 Major Depression, % 23,7 Generally Anxiety Disorder, % 5,1 Social Phobia, % 35,6 Specific Phobia, %10,2 Panic Disorder, % 1,7 OCD, % 10,2 Adjustment Disorder, % 1,7 Distimic Disorder, % 3,4 Somatization Disorder. 17 women (%28,8) with PTSD diagnosis have Major Depression at the same time. Exposure to emotional and economical violence is found in addition to exposure to physical violence in all of the participants. %85.7 of women with pregnancy story are exposed to at least one type of violence. It is seen that %59 of the participants have committed suicide attempt and %39 of these attempts happened after violence exposure. It is found that having at least one psychatric diagnosis and exposure to misuse in childhood are risk factors for suicide attempts.Conclusion: It is obvious that domestic violence is a risk factor for society and mental health. Family violence is a controllable problem if the cycles which cause the violence are broken out. Interdisciplinary evaluation and intervention strategies which cover the whole society should be developped for a successful and effective intervention.