%5 Prilokain-lidokain Kremin (EMLA) spinal iğne ağrısını önlemedeki etkinliğinin intravenöz fentanil ile karşılaştırılması
The efficacy of prilocaine-lidocaine cream %5 (EMLA)) in alleviating the pain of spinal needle as compared with intravenous fentanyl
- Tez No: 271780
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDEM NAİL DUMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Spinal Anestezi, EMLA, Fentanil, Akut Ağrı, Spinal Anesthesia, EMLA, Fentanyl, Acute Pain
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Vücudun alt kısmında gerçekleştirilen girişimlerde hızlı ve güvenilir bir metod olması nedeniyle sıklıkla tercih edilen spinal anestezinin önemli dezavantajlarından biri, spinal iğnesinin cilde batırılması sırasında hastaların anksiyete ve ağrı duymalarıdır. Çalışmamızda spinal anestezi girişimi öncesinde % 5 Prilokain-lidokain (EMLA) krem ile intravenöz 1 µgr/kg fentanilin analjezik etkinliklerini karşılaştırmayı amaçladık.Çalışmamıza spinal anestezi altında elektif ürolojik cerrahi girişim uygulanması planlanan, ASA I-II grubundan, yaşları 20-65 arasında değişen 75 erkek hasta alındı. Etik kurul onayı ve hastaların izni alındıktan sonra rastgele olarak 25'şer kişiden oluşan üç grup oluşturuldu (Grup EMLA, Grup Fentanil, Grup Kontrol). Her üç gruba standart premedikasyon uygulandı. EMLA grubundaki hastalara spinal anestezi girişiminden 45 dk önce girişim yapılacak alana 2,5 gr EMLA krem, Fentanil grubundaki hastalara girişimden 10 dk önce 1 µgr/kg fentanil iv bolus uygulandı. Kontrol grubundaki hastalara ise hiçbir analjezik ve lokal anestezik uygulaması yapılmadı. Ağrı düzeyi, sedasyon durumu ile anksiyeteden etkilenebileceği için spinal anestezi girişiminden 5 dk öncesi standart anksiyete düzeyi APAIS-A anksiyete skoru ile, sedasyon düzeyi ise 4 farklı zamanda Ramsay Sedasyon Skalası (RSS) ile ölçülerek kaydedildi. 22-Gauge spinal iğne ile L4-L5 aralığından spinal anestezi gerçekleştirildi. Spinal iğnesinin cilde girdiği anda hissedilen ağrı 0-4 arası Verbal Rating Scale (VRS) ile değerlendirildi. Lokal doku reaksiyonları (eritem, solukluk, ödem) ve diğer yan etkiler değerlendirildi. OAB, KAH ve SpO2 değerleri spinal anestezi girişimin hemen öncesinde ve girişimin hemen sonrasında kaydedildi. Ayrıca hasta memnuniyeti, işlem kalitesi ve irkilme hareketi değerlendirildi.EMLA grubundaki VRS değerleri diğer grublara göre daha düşüktü. Fentanil ile Kontrol grubu arasında VRS değerleri açısından anlamlı fark yoktu. EMLA grubundaki hasta memnuniyeti Fentanil ve Kontrol grubuna göre daha yüksekti. Fentanil ile Kontrol grubu arasında hasta memnuniyeti açısından anlamlı fark yoktu. EMLA grubundaki irkilme hareketi görülme sayısı Fentanil ile Kontrol grubuna göre daha azdı. Fentanil ile Kontrol grubu arasında irkilme hareketi görülme sayıları açısından anlamlı fark yoktu. EMLA grubundaki işlem kalitesi yüzdesi Fentanil ile Kontrol grubuna göre daha yüksekti. Fentanil grubunda da Kontrol grubuna göre daha yüksekti. EMLA grubunda lokal deri reaksiyonu, Fentanil grubunda solunumsal ve kardiyak yan etkiler görülmedi. OAB, KAH ve SpO2 değerleri bakımından üç grup arasında anlamlı fark yoktu.Sonuç olarak, çalışmamızda spinal iğne ağrısını önlemede; girişimden 45 dk önce uygulanan EMLA kremin analjezik etkinlik, hasta memnuniyeti ve işlem kalitesi açısından hem intravenöz 1 µgr/kg uygulanan fentanilden, hem de kontrol grubundan daha üstün olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
The anxiety and pain that patients feel on their skin is one of the disadvantages of the spinal anesthesia, which is a frequently preferred method since it is a fast and reliable way of inferior body injections. In this study, we aimed to compare the analgesic activities of 5% Prilocaine-lidocaine (EMLA) with 1 µg/kg intravenous fentanyl prior to spinal anesthesia injection.The sample of the study was 75 male patients of ASA I-II groups with the age range from 20 to 65, who were planned to be subjected to elective urological surgery under the influence of spinal anesthesia. After obtaining ethics committee approval and written informed consents of each patient, the sample was randomly divided into three groups (EMLA Group, Fentanyl Group, Control Group) each of which with 25 patients. All the groups were subjected to standard premedication. For EMLA group, 2,5g of EMLA cream was applied on the injection area, 45 minutes prior to the spinal anesthesia injection. For Fentanyl group, 1 µg/kg Fentanyl iv Bolus was applied 10 minutes prior to the injection. On the other hand, no analgesic or local anesthetic was applied on the injection area of the patients in the control group. Since the pain level can be affected from sedation state and anxiety, standard anxiety level was measured and recorded with APAIS-A Anxiety Score, 5 minutes prior to the spinal anesthesia injection and the sedation level was determined with Ramsay Sedation Scale (RSS) at 4 different times. Spinal anesthesia was performed at L4-L5 disc interspace with 22-Gauge Spinal Needle. The pain felt on the skin caused by the penetration of the needle was evaluated with Verbal Rating Scale (VRS) ranging from 0-4. Local tissue reactions (erythema, paleness, edema) and other side effects were monitored. Average Arterial Pressure (AAP), heart beat rate (HBR) and SpO2 values were recorded before and after the injection. In addition, patient satisfaction, the quality of the procedure and irritation responses were also evaluated.VRS scores of EMLA group were significantly lower than the rest. However there was no significant difference between VRS scores of Fentanyl and control groups. Patient satisfaction level of the EMLA group was higher comparing to Fentanyl and control groups while there was no significant difference between Fentanyl and control groups. Frequency of irritation reactions were less in the EMLA group than Fentanyl and control groups. Concerning irritation frequency there was no significant difference between Fentanyl and control groups. The process quality percentile of the EMLA group was higher than Fentanyl and control groups. It was higher in Fentanyl group than the control group. Concerning side effects, no local skin reactions in EMLA group and no respiratory and cardiac side effects in Fentanyl group were observed. There were no significant differences among AAP, HBR and SpO2 values of the three groups.As a result, it was concluded that; in the alleviation of spinal needle pain, EMLA cream applied 45 minutes prior to injection is superior to both application of 1 µg/kg intravenous Fentanyl and the control group in terms of analgesic activity, patient satisfaction and process quality.