Nonalkolik yağlı karaciğer hastalığı ile kriptojenik karaciğer sirozu tanılı hastaların histopatolojik ve metabolik özelliklerinin karşılaştırılması
Histopathological and metabolic features comparison of non alcoholic fatty liver disease and patients with cryptogenic liver cirrhosis
- Tez No: 271894
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALİL BAHÇECİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Non Alkolik Yağlı Karaciğer Hastalığı, Kriptojenik Karaciğer Sirozu, Non Alcoholic Fatty Liver Disease, Cryptogenic Liver Cirrhosis
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada, Non alkolik yağlı karaciğer hastalığı (NAYKH) ve kriptojenik siroz vakalarının özelikleri irdelenip birbirleri ile ilişkilendirilmesi amaçlandı. Ayrıca hastalar histopatolojik özeliklerine göre gruplandırıldı. Gruplar arasında klinik ve laboratuar bulguları birbirleri ile karşılaştırıldı. Sirotik progresyonu nelerin tetiklediği ve göstergeleri açıklanmaya çalışıldı.Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Kliniği'nde NAYKH tanısı konulan 37, kriptojenik karaciğer sirozu tanısı konulan 34 hasta olmak üzere toplam 71 hasta incelemeye alındı.Hastalarda karaciğer fonksiyon testleri, hepatit belirteçleri, otoantikorlar, vucüt kitle indeksi, bel çevresi, lipit parametreleri, ferritin, açlık kan şekeri, HbA1c, HOMA-İR ve karaciğer histopatolojisi bakıldı.Kriptojenik sirozlu hastaların yaş ortalaması, NAYKH'li hastalara göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu (p=0.034). NAYKH grubunda diyabetik hasta oranı % 27 iken kriptojenik karaciğer sirozu grubunda % 50 olarak saptandı (p=0.04). Kriptojenik siroz grubunda protrombin zamanı, bilirubinler ve açlık kan şekeri anlamlı olarak yüksek (sırasıyla p=0.0001, p=0.005, p=0.008), albumin ise düşük olarak tespit edildi (p=0.0001). NAYKH grubunda ortalama HOMA-İR indeksi 2.48±1.81 (n=30) , kriptojenik sirozlularda 7.2±9.04 (n=29) olarak bulundu (p=0.006). NAYKH grubundaki hastalar grade ve evrelerine göre gruplandırılarak karşılaştırıldığında, ortalama ALT değeri grade 2-3 hastalarda anlamlı derecede yüksekti (P=0.04). Vucüt kitle indeksi, bel çevresi, lipid parametreleri ve hipertansiyon prevalansı açısından her iki grup arasında istatistiki olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Kriptojenik sirozlu olguların histopatolojik incelemesinde nonalkolik steatohepatitte görülebilen perisellüler fibrozis (n=10), perivenüler fibrozis (n=4), perisinuzoidal fibrozis (n=3), hepatosteatoz (n=9), lobüler inflamasyon (n=8), hepatosellüler balonlaşma (n=13), geniş lipogranülom (n=3), megamitokondri (n=2), mallory cisimciği (n=5) ve glikojenlenmiş nükleus (n=6) gibi özellikler saptandı.Sonuç olarak NAYKH ve kriptojenik karaciğer sirozu diyabet, obezite, hipertansiyon, hiperlipidemi gibi metabolik sendrom kriterleri ile birliktelik açısından birbirleri ile örtüşmektedir. Kriptojenik sirozlu bazı olgularda sirotik evrede dahi NAYKH histopatolojisi ile ilişkili bulgulara rastlanmaktadır. Sirotik progresyonda diyabet ve insülin direnci en önemli faktör olarak görünmektedir. Benzer metabolik ve histopatolojik bulgular kriptojenik siroz tanısı konulan hastaların önemli bir oranının NAYKH'e bağlı olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
İn this study we aimed to examine the features of non alcoholic fatty liver disease (NAFLD) and cryptogenic cirrhosis cases and to associate with each other. Also the patients groupped by their hystopatological features. The clinical and laboratory findings compared between the patient groups. We worked to explain the signs and which features starting cirrhotic progression.71 patients were examined which have followed up in Fırat Üniversity Medical Faculty Gastroenterology Clinic, 37 of these were have NAFLD and 34 of these were have cryptogenic liver cirrhosis.İn these patients hepatic function tests, hepatitis markers, autoantibodies, BMİ, waist circumference, lipid parameters, ferritin, fasting blood glucose, HbA1c, HOMA-İR and hepatic hystopatology commented.The mean age of cryptogenic cirrhosis patient group have found significantly higher (p=0,034). While the diabetic patient ratio was %27 in NAFLD group, the ratio was %50 in cryptogenic cirrhos patient group. (p=0,04). İn cryptogenic cirrhosis group prothrombin time, bilirubins and fasting blood glucose was significantly high. (in order p=0,0001, p=0,005, p=0,008). But albumin was determined as low. (p=0,0001). The insulin resistance measured by using HOMA-IR index. In NAFLD group, mean HOMA-IR index was found 2,48±1,81 (n=30) and in cryptogenic cirrhos group 7,2±9,04 (n=29). When the patient in NAFLD group compared with their grade and stage, mean ALT value was significantly high in grade 2-3 patients. There was no significantly difference in BMİ, waist circumference, lipid parameters and hypertansion prevalence commented. Histopathological examinations of the patients with cryptogenic cirrhosis are showed such features which can be also seen in nonalcholic steatohepatitis pericelluler fibrosis (n=10), periveinuler fibrosis (n=4), perisinuzoidal fibrosis (n=3), hepatosteatosis (n=9), lobular inflammation (n=8), hepatocelluler ballooning (n=13), wide lipogranuloma (n=3), giant mitochondria (n=2), mallory bodies (n=5) and glycogene nucleus (n=6).As a result NAFLD and cryptogenic cirrhosis is overlapping and in association with each other, such as metabolic syndrome criterias like diabetes mellitus, obesity, hypertension and hyperlipidemia. Some cases with cryptogenic cirrhosis have histopathological findings that can be seen in NAFLD even in the cirrhotic stage. İn this cirrhotic progression, DM and insulin resistance is seems to be the most important factor. Similar metabolic and histopathologic findings supports significant proportion of the patients with cryptogenic cirrhosis depends on the NAFLD.