İyonizan radyasyonun neden olduğu ovarian doku hasarına karşı curcuminin koruyucu etkisinin morfolojik olarak incelenmesi
Protective effects of curcumin against ionizing radiation induced ovarian tissue damage: A morphological study
- Tez No: 271906
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KANTER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: radyasyon, ovaryum, apoptozis, PCNA, fare, radiation, ovarium, apoptosis, PCNA, mice
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Morfoloji (Histoloji ve Embriyoloji) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Radyasyon ovaryumda apoptozisi arttıran ve foliküler atreziye sebep olan etkenlerden biridir. Oluşan hücresel hasarların, iyonizan radyasyondan dolayı oluşan serbest radikaller aracılığıyla meydana geldiği bilinmektedir. Oksidatif strese karşı kuvvetli bir antioksidan madde olan curcuminin, radyasyon hasarına karşı yararlı etkiye sahip olduğu ileri sürülmektedir.Bu çalışmada, iyonizan radyasyonun ovaryum hasarı ve foliküler atrezi oranı üzerine etkilerini göstererek, oluşacak hasarlara karşı curcuminin koruyucu etkisinin olup olmadığını, ayrıca TUNEL boyama yöntemi ile apoptotik hücrelerin ve prolifere hücre nükleer antijen immünohistokimyasal boyama yöntemiyle de radyasyondan korunan hücrelerin reaktivitesinin gösterilmesi amaçlandı.Çalışma için seçilen fareler biri kontrol 4'ü deney olmak üzere toplam 5 gruba ayrıldı. Radyasyon hasarı oluşturmak amacıyla kontrol grubu dışındaki deneklere tek doz tüm vücut 8.3 gray iyonizan radyasyon uygulandı. Üçüncü ve beşinci grup deneklere; ışınlamadan 10 gün önce başlayarak günde 100 mg/kg curcumin intragastrik yoldan verildi. Işınlamadan sonraki 3. ve 12. saatlerden sonra deneklerden anestezi altında ovaryum dokuları alınarak mikroskobik incelemeler için işlemlendirildi.Radyasyon uygulamasının ardından 3 saat sonra alınan ovaryum dokularında, folikül duvarı ve antrum içerisinde apoptotik hücrelerin olduğu erken atretik özellik gösteren foliküller sayıca fazlaydı. Radyasyon uygulamasının ardından 12 saat sonra alınan ovaryum dokularında ise ileri atrezik özellik göteren ve 3 saat grubuna oranla daha fazla sayıda apoptotik hücreler içeren foliküllerin sayısının daha da arttığı görüldü. Tedavi gruplarında ise curcuminin radyasyona bağlı meydana gelen hasarların önlenmesinde kısmen etkili olduğu tespit edildi.Sonuç olarak; curcumin kulanımının radyasyona bağlı infertiliteyi önlemede, ovarian dokuyu koruyarak radyasyon hasarını azaltabileceği ve kliniğe fayda sağlayabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Radiation is known to be one of the agents intensifying apoptosis in the ovarium as well as causing follicular atresia. The resulting cellular damage is known to be triggered by free radicals attributable to ionized radiation. Curcumin, a potent antioxidant agent against oxidative stress, is argued to have a positive impact on radiation-induced damage.The present study aims to determine the effect of ionized radiation upon the ovarian damage as well as upon the severity of follicular atresia so that the effectiveness of curcumin upon the resulting damage could be determined. The present study also aims to determine reactivation of apoptotic cells coated with TUNEL, in addition to establishing reactivation of the cells protected from radiation coated with an immunohistochemical proliferated cell nuclear antigen.The mice chosen for the study were divided into 5 groups, one being the control group. The whole body of the mice in the groups with the exception of those in the control group was exposed to a single dosage of ionized radiation (8.3 gray) with a view to causing radiation-induced damage. The animals in groups 3 and 5 had been fed a daily 100 mg/kg of curcumin through the intragastric tract for ten days in a row before the radiation process was launched. Ovarium tissues sample of these animals were cultivated for the purpose of microscopic examination using anaesthetics after the 3 and 12 hours respectively.The ovarium tissues cultivated at the 3 hour of the application of ionized radiation showed that there were apoptotic cells both in the follicular wall and the antrum, and that the number of follicles showing early atresic features was significantly high. On the other hand, the ovarium tissues cultivated at the 12 hour of the application of ionized radiation showed that the number of follicles containing apoptotic cells with advanced atresic features was higher than that of the ones taken at the 3 hour. The groups given treatment were observed to have some benefit from curcumin against the damage caused by radiation.In conclusion, we speculate that curcumin may help prevent infertility caused by radiation by protecting the ovarian tissue through decreasing damage due to radiation and thus be of benefit to clinical practice.