Orta kulak cerrahisi sonrası bulantı ve kusmanın önlenmesinde ondansetron. tropisetron ve palonosetronun karşılaştırılması
Comparison of ondansetron, tropisetron and palonosetron in the prevention of postoperative nausea and vomiting after middle ear surgery
- Tez No: 271945
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM BOYACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: postoperatif bulantı kusma, orta kulak cerrahisi, palonosetron, ondansetron, tropisetron, Post-operative nausea and vomiting, middle ear surgery, palonosetron, ondansetron, tropisetron
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu çalışmada, orta kulak cerrahisi (mastoidektomi ve timpanoplasti) uygulanacak hastalarda ondansetron, tropisetron ve palonosetronun, postoperatif bulantı kusma üzerine etkilerini karşılaştırmak amaçlandı.Hastalar ve Yöntem: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurul (17-12-2009 tarih ve 2009/190 sayılı) onayı alındıktan sonra orta kulak cerrahisi (OKC) uygulanacak ASA I-II, 18-65 yaş arası 165 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar randomize olarak üç gruba ayrıldı. Anestezi indüksiyonunda 5 mg/kg tiyopental ve 2 mcg/kg fentanil kullanıldı. Nöromuskuler blok 0.6 mg/kg intravenöz (iv) roküronyum verilerek sağlandı. Yeterli kas gevşemesi sağlandıktan sonra orotrakeal tüp ile endotrakeal entübasyon yapıldı. Anestezi idamesi % 50 N2O + % 50 O2 içinde % 4-6 desfluran kullanılarak sağlandı. Orta kulağa diffüze olan N2O'in basınç artışı neticesi bulantı kusmayı artırmaması için timpanik membran kapatılmadan önce N2O kapatıldı. Cerrahinin cilt kapatılması aşamasında iv yoldan Palonosetron grubuna 0.075 mg palonosetron, Tropisetron grubuna 5 mg tropisetron ve Ondansetron grubuna 8 mg ondansetron verildi. Hastaların indüksiyon öncesi, medikasyon öncesi, medikasyon sonrası ve ekstübasyon sonrası sistolik kan basıncı (SKB), diastolik kan basıncı (DKB), kalp hızı, periferik oksijen saturasyonu (SpO2), end-tidal karbondioksit (ETCO2) değerleri kaydedildi. Hastaların postoperatif 0.-1., 1.-6., 6.-12., 12.-24. ve 24.-48. saat zaman periodlarındaki bulantı kusma skorları, antiemetik kullanımları ve ortaya çıkan yan etkiler ayılma ünitesinde ve Kulak Burun Boğaz (KBB) kliniğinde kaydedildi.Bulgular: Demografik veriler ve operasyon özellikleri bakımından gruplar arasında anlamlı farklılık yoktu (p>0.05). Hastaların indüksiyon öncesi, medikasyon öncesi, medikasyon sonrası ve ekstübasyon sonrası SKB, DKB, kalp hızı, SpO2 ve ETCO2 değerlerinde grup içinde ve gruplar arasında anlamlı fark görülmedi (p>0.05). Çalışmada kullanılan her üç antiemetik ilacın da postoperatif bulantı kusma (POBK) şiddetine etkileri açısından aralarında anlamlı fark yoktu (p=0.081). Kırksekiz saatlik takip süresince Palonosetron grubunun POBK insidansı (% 38.2), Ondansetron grubundan (% 63.6) ve Tropisetron grubundan (% 61.8) istatistiksel olarak anlamlı düşüktü (p= 0.011). Kırksekiz saatlik takip süresince Palonosetron grubunun postoperatif bulantı (POB) insidansı, (% 32.7) Ondansetron grubundan (% 63.6) ve Tropisetron grubundan (% 56.4) istatistiksel olarak anlamlı düşüktü (p = 0.003). Ondansetron grubunda 12.-24. saatler arasında ortaya çıkan POBK insidansı (% 27.3), Palonosetron grubunda ortaya çıkan POBK insidansından (% 9.1) istatistiksel anlamlı fazlaydı (p=0.013). Tropisetron grubunda 0.-1. saatler arasında ortaya çıkan antiemetik ilaç ihtiyacı (% 25.5), Palonosetron grubundan (% 7.3) istatistiksel olarak anlamlı fazlaydı (p=0.019). Ancak 48 saatlik takip süresince ortaya çıkan yan etkiler (başağrısı, konstipasyon) açısından gruplar arasında anlamlı bir farklılık görülmediSonuç: Palonosetron, POB'yı ve POBK'yı ondansetron ve tropisetrona göre daha fazla azaltmaktadır. Palonosetron, ondansetron ve tropisetronun POBK'nın şiddeti üzerine etkilerine bakıldığında ise gruplar arasında bir fark görülmedi.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to compare effects of ondansetron, tropisetron and palonosteron on postoperative nausea and vomiting in patients who undergo middle ear surgery (mastoidectomy and tympanoplasty).Patients and Method: 165 patients (18-65 years old) with ASA I-II who will undergo middle ear surgery recruited to study after approval (17/12/2009; 2009/190) of Erciyes University Ethic Committee. Patients were randomly assigned into three group. Anesthesia induction was achieved by 5 mg/kg thiopental and 2 mcg/kg fentanyl. Neuromuscular blockage was done by administering 0.6 mg/kg intravenous rocuronium. After sufficient neuromuscular relaxation was achieved, endotracheal intubation was performed by an orotracheal tube. Anesthesia was maintained by 4-6% desflurane in 50% N2O+50% O2. N2O which diffuses into middle ear was stopped before closure of tympanic membrane as not to cause an increase in nausea and vomiting due to increased pressure. During skin closure, 0.075 mg palonosetron was given to palonosetron group by intravenous route, whereas 5 mg tropisetron to tropisetron group and 8 mg ondansetron to ondansetron group by same manner. Systolic blood pressure, diastolic blood pressure, heart rate, peripheral oxygen saturation, end-tidal carbon dioxide values were recorded before induction, before and after medication and after extubation. Post-operative nausea and vomiting score, anti-emetic use and adverse events were recorded both in reanimation unite and otolaryngology ward on hour 0. ? 1., 1. ? 6., 6. ? 12., 12. ? 24., 24. and 48.Results: There was no significant difference between groups in terms of demographic information and operational features (p>0.05). No significant inter-group or intra-group difference was found in systolic blood pressure, diastolic blood pressure, heart rate, peripheral oxygen saturation, end-tidal carbon dioxide values (p>0.05). There was no significant difference in the effect of all three anti-emetic on severity of post-operative nausea and vomiting (p=0.081). At 48-hour follow-up period, incidence of PONV was significantly lower in the palonosteron group (38.2%) than ondansetron (63.6%) and tropisetron groups (61.8%) (p=0.011). At 48-hour follow-up period, incidence of post-operative nausea was significantly lower in the palonosteron group (32.7%) than ondansetron (63.6%) and tropisetron groups (56.4%) (p=0.003). Incidence of PONV between hour 12 and 24 was significantly higher in the ondansetron group (27.3%) than palonosetron group (9.1%) (p=0.013). Anti-emetic drug requirement between hour 0 and 1 was significantly higher in the tropisetron group (25.5%) than palonosetron group (7.3%) (p=0.019). However, no significant difference was seen in adverse events (headache, constipation etc.) at 48-hour follow-up period between groups.Conclusion: Palonosetron decreased postoperative nausea and postoperative nausea and vomiting more than that of ondansetron and tropisetron. When effects of palonosetron, ondansetron and tropisetron on severity of PONV were considered, no significant difference was seen between groups.