Prostat biyopsisi yapılan hastalarda proflakside kullanılan antibiyotiğe göre enfeksiyon oranlarının karşılaştırılması
The comparison of infection rates according to the prophylactic antibiotic used for prostate biopsy
- Tez No: 271997
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA SOFİKERİM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Prostat Biyopsi, Antibiyotik proflaksi, Enfektif komplikasyon, Prostate biopsy, Antibiotic prophylaxis, Infectious complication
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Giriş: Bu klinik çalışma, transrektal ultrasonografi (TRUS) eşliğinde yapılan, transrektal prostat biyopsisi (TRİB) sonrasında oluşabilecek enfektif komplikasyonları önlemek amacıyla kullanılan, florokinolon grubu antibiyotiklerden Siprofloksasin ve Levofloksasinin, biyopsi sonrasındaki komplikasyon oranlarının karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır.Gereç ve yöntem: Bu çalışma Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı'nda Şubat 2009 ile Şubat 2010 tarihleri arasında yapılmıştır. Çalışmaya, parmakla rektal inceleme sonucu anormal muayene bulguları olan ve/veya yüksek PSA seviyesi olan 166 hasta alınmıştır. Birinci grupta 83 hastaya Siprofloksasin 750 mg oral olarak, biyopsiden 12 ve 2 saat önce, biyopsi sonrası 2*750 mg 5 gün verildi. İkinci gruptaki 83 hastayada Levofloksasin 500 mg oral olarak, biyopsiden 12 ve 2 saat önce, biyopsi sonrası 1*500 mg 5 gün verildi. Gruplar, TRİB sonrasında meydana gelebilecek minör ve major komplikasyonlar ve bu komplikasyonlara etki eden faktörler açısından karşılaştırıldı.Bulgular: İki grup arasında enfektif komplikasyonlar açısından istatistiksel anlamlı fark yoktu. 166 hastanın 14 ( %8.4)'ünde akut prostatit gelişti ve bu hastalar hastaneye yatırılarak uygun paranteral antibiyotiklerle tedavi edildi. Biyopsi sonrası idrarda lökositüri %10.8 oranında görüldü ve bu hastaların %72.2'sinde akut prostatit gelişti. Bütün hastaların idrar kültürlerinde Escherichia Coli üredi ve hepsi siprofloksasine karşı dirençli idi. 14 hastanın 5 (%35.7)'inde ESBL pozitif E. Coli üredi. Gruplar arasında ESBL pozitiflikleri açısından fark yoktu.Sonuç: Hem Siprofloksasin hem de Levofloksasin rejimleri prostat biyopsi proflaksisinde etkili yöntemlerdir. Ancak maliyetin daha düşük olması ve olası direnç gelişimi açısından Siprofloksasin tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This clinical study was conducted to compare the complication rates of fluoroquinolone antibiotics such as ciprofloxacin and levofloxacin which are used to prevent infective complications that may occur after the transrectal ultrasound-guided transrectal prostate biopsy.Materials and Methods: This study was conducted between February 2009 and February 2010 at the Department of Urology, Erciyes University Faculty of Medicine. One hundred sixty six patients who have abnormal digital rectal examination findings and high PSA level were included in this study. In the first group, 83 patients were given ciprofloxacin 750 mg, orally 12 and 2 hours before biopsy and 5 days after the biopsy. In the second group, 83 patients were given levofloxacin 500 mg, orally 12 and 2 hours before biopsy and 5 days after the biopsy. Two groups were compared in terms of minor and major complications occured after the biopsy and the factors affecting these complications.Results: There was no statistically significant difference between the two groups in terms of infective complications. Fourteen (8.4%) of 166 patients developed acute prostatitis and these patients were hospitalized for parenteral antibiotic treatment. Leucocyturia was seen in 10.8% of patients after the biopsy and 72.2% of these patients developed acute prostatis. Escherichia coli was isolated in all of the positive urine cultures and all of them were resistant to ciprofloxacine. Five (35.7%) of 14 patients had ESBL-positive E. Coli isolated in urine culture.Conclusion: Both Ciprofloxacine and levofloxacin regimens seem to be equally effective in the antibiotic prophylaxis for transrectal prostate biopsy. However, ciprofloxacin may be preferable because of lower costs.