Sistemik otoimmün romatolojik hastalıklarda ve sağlıklı bireylerde DFS70 otoantikorları
DFS 70 autoantibodies in systemic autoimmun rheumatological diseases and in turkish healty individuals
- Tez No: 272028
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN TUTKAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: DFS-70, LEDGF, Otoantikor, Sistemik Otoimmün Hastalıklar, Yoğun İnce Benekli Boyanma, autoantibody, dense fine speckled, DFS70, LEDGF/p75, systemic autoimmune diseases
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmamızın amacı, rutin Anti Nükleer Antikor (ANA) indirekt immün floresan (IIF) çalışmalarında sıklıkla saptanmaya başlanan ama hakkında çok fazla araştırma yapılmamış olan Anti dense fine speckled 70 (Anti DFS-70) otoantikorunun, diğer bir adı ile Anti LEDGF/p75, Türk toplumundaki görülme sıklığını araştırmaktır. Elde edilen sonuçlar ışığında bu otoantikorun olası öneminin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Anti DFS-70 otoantikorunun ANA IIF tarama testinde oluşturduğu boyanma şekli; mitotik hücrelerin kromozomunun ve interfazdaki nükleusun yoğun ince benekli boyanması şeklindedir.Anti DFS-70 otoantikoru, diğer araştırmacılar tarafından; Alopecia aerata, astım, sistit, prostat kanseri, atopik dermatit ve sağlıklı bireylerden oluşan gruplarda araştırılmıştır. Yaptığımız araştırmayla birlikte Anti DFS-70 otoantikoru, Türk toplumunda da geniş çaplı olarak araştırılmış olmuştur.Çalışmamızda 536 bireyden oluşan kan donörü kontrol grubu olarak; otoimmün hastalık grubu olarak; 63 SLE tanılı birey, 18 Skleroderma tanılı birey ve 31 RA tanılı birey kullanılmıştır. ANA IIF testinde, Anti DFS-70 pozitif sonuç veren örnekler, Hep-2 WB testinde ayrıca çalışılmıştır. ANA IIF testinde, Anti DFS-70 pozitif sonuç veren tüm örnekler, WB testinde yaklaşık 75 kDa civarında band oluşturmuştur.Elde ettiğimiz sonuçlara dayanarak, Anti DFS-70 otoantikorunun sağlıklı bireylerde, otoimmün hastalıklı bireylere göre daha sık görüldüğü, Anti DFS-70 otoantikorunun varlığının, sistemik otoimmün hastalıklar ihtimalinden uzaklaştırdığı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose of this study is to investigate the incidence of Anti DFS-70 autoantibody,in the other name LEDGF/p75, in Turkish population because this pattern is started to be common in routine ANA IIF tests but there isn?t too much research about this autoantibody. With the results we had, we goal to evaluate importance of this autoantibody.Anti DFS-70 autoantibody gives a staining model like; dense fine speckles in mitotic cell chromosomes and nucleus of cells in interphase stage in ANA IIF test.Anti DFS-70 autoantibody investigated inAlopecia areata, asthma, interstitial cystit, prostate cancer, atopic dermatite and healty people by other investigators. With our research, DFS 70 autoantibody is investigated in turkish population.In our study we created groups as; 536 healty blood bank donors, 63 SLE patient, 18 scleroderma patients and 31 rheumatoid arthritis. Positive Anti DFS-70 samples in ANA IIF test, also tested in WesternBlot test. As we expected, we found that all DFS-70 positive samples gaved a band around 75 kDa.Based on our results, we can thought that DFS-70 autoantibody is more common in healty controls than systemic autoimmune disease groups and the presence of DFS-70 autoantibody, changes direction away from systemic autoimmune disease posibility.