Sistemik otoimmün romatolojik hastalığı olan bireylerde ve sağlıklı kontrol grubunda anti-DFS70/LEDGF antikorunun araştırılması
Investigation of anti-DFS70/LEDGF antibody in individuals with systemic autoimmune rheumatic diseases in healthy control group
- Tez No: 386478
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI GAMZE KARATAŞ ŞENER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Anti-DFS70, LEDGF, SARD, Otoantikor, Anti-DFS70, LEDGF, SARD, Autoantibody
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Sistemik otoimmün romatolojik hastalıklar önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Otoimmün romatizmal hastalıklar birçok ortak özellik ve klinik belirtiye sahip olmalarına rağmen, klinik seyirlerinde önemli ayrımlar bulunmaktadır. Hücre içi antijenlere karşı üretilmiş olan antinükleer antikorlar gibi çeşitli otoantikorların varlığı SARD'ın özellikleridir. Bu çalışmada rutin ANA IIF testinde sıklıkla saptanabilen ama hakkında çok fazla araştırma yapılmamış olan anti-DFS70 ( anti-LEDGF) otoantikorunun, sistemik otoimmün romatolojik hastalığın tanısına katkısının araştırılması ve elde edilen sonuçlar ışığında bu otoantikorun olası öneminin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Anti-DFS70 antikorlar, ilk olarak, interstisyel sistitli, bir hastanın ANA IIF test paterninde tanımlanmıştır. Tipik DFS IIF boyama modeli çekirdeğin interfaz evresi boyunca ve metafaz kromatinlerinde eşit olarak dağılmış ince benek paterni olarak kabul edilmektedir. Fakat birincil hedef otoantijen ilk olarak lens epitelinde türevli büyüme faktörü (LEDGF) veya DNA bağlayan transkripsiyon koaktivatör p75 olarak tanımlanmıştır. Çalışmamızda 507 bireyden oluşan sağlıklı kan donörü kontrol grubu olarak kullanıldı. Otoimmün hastalık grubu olarak; 418 Romatoid artrit tanılı birey, 101 SLE tanılı birey, 36 Sistemik Skleroz tanılı birey, 71 Sjögren sendromu tanılı birey, 43 Ankilozan spondilit tanılı birey, 2555 Bağ dokusu hastalığı ön tanılı birey kullanıldı. ANA IIF testinde, anti-DFS70 pozitif sonuç veren örnekler, ELISA testinde ayrıca çalışıldı. Araştırmamızda elde ettiğimiz verilere göre anti-DFS70 otoantikoru sağlıklı kontrol gurubunda %0.6 oranında saptanmış olup SARD içerisinde yer alan hastalık grupları içerisinde dağılımı farklılık göstermektedir. RA %1.4 , SLE %2.97, Sjögren sendromu %1.4 ve BDH ön tanılı hastalık gurubunda ise bu oran %1.05 saptanmıştır. Bu sonuçların aksine AS ve SSc hasta gurubunda anti-DFS70 antikoruna rastlanmamıştır. ANA IIF testinde, anti-DFS70 pozitif sonuç veren örnekten 39/47 tanesi ELISA testinde pozitif saptandı. Elde ettiğimiz sonuçlara göre, anti-DFS70 otoantikoru sistemik otoimmün romatolojik hastalık tanısı içerisinde olan bazı hastalıklarda, sağlıklı bireylere göre daha sık saptanmıştır, anti-DFS70 otoantikorunun, SARD bireyleri ve sağlıklı bireylere özgüllüğünün araştırlması için daha geniş çalışmaların yapılması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Systemic autoimmune rheumatic diseases are major cause of morbidity and mortality. Although autoimmune rheumatic diseases have many common features and clinical symptoms, they have important distinctions in the clinical course. The presence of various autoantibodies, such as antinuclear antibodies produced against intracellular antigens, are characteristic of systemic autoimmune rheumatic disease. Although anti-DFS70 antibodies are commonly determined in ANA IIF test, there have been few studies about these antibodies linked to various disease conditions. Therefore, in this study, we aimed to investigate the prevalence of anti- DFS70 antibodies in systemic autoimmune rheumatologic diseases and to evaluate the significance of these antibodies, accordingly. Anti-DFS70 antibody was first time identified as ANA IIF pattern in a patient with interstitial cystitis. The typical DFS has been described as IIF staining pattern which is uniformly distributed throughout the interphase nucleus and, most notably, are localized on metaphase chromosomes. It was named as DFS70 after 70-kDa protein was detected in the immunoblot test. However, primary target auto-antigen was first identified as lens epithelial-derived growth factor (LEDGF) or DNA binding transcription coactivator p75. In our study we created test groups as; 507 healthy blood bank donors, 418 Rheumatoid arthritis, 101 SLE patients, 36 Systemic sclerosis patients, 71 Sjögren syndrome patients, 43 Ankylosing spondylitis and 2555 Connective tissue disease (CTD) pre-diagnosed patients. Anti-DFS70 positive samples in ANA IIF were also tested in ELISA test. In this study, anti DFS70 autoantibody level was detected %0.6 in healthy controls. The distribution of anti DFS70 antibody level was varied between different disease groups in SARD. It was detected %1.4 in RA, %2.97 in SLE, %1.4 in Sjögren syndrom and %1.05 in disease group with pre-diagnosed CTD. In spite of these results, anti-DFS70 antibody was not detected in AS and SSc patient groups. Totally 39 out of 47 samples were also found to be anti DFS70 positive on ELISA test. According to our results, anti-DFS70 autoantibody is detected more commonly in certain disease sub-groups of SARD than healthy individuals. More comprehensive studies are needed to be done to investigate the anti-DFS70 autoantibody specificity for SARD patients and healthy individuals.