Kasten adam öldürme ve teşebbüs suçlularında psikososyal özelliklerin incelenmesi: Suç analizi
The research of psychosocial properties in homicide: Crime analysis
- Tez No: 272042
- Danışmanlar: PROF. DR. H. GÜLSEN ERDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kasten adam öldürme, psikolojik özellikler, psikopati, risk faktörleri, suç analizi, Crime analysis, homicide, psychological characteristics, psychopathy, risk factors
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmanın, şiddet (adam öldürme ve teşebbüs) suçu işleyen bireylerin ve işledikleri suçun analizinin yapılması ile suçlu profilleme ve risk değerlendirmesi çalışmaları için gerekli olan kuramsal çalışmalara ve kriminal kayıt tutmaya zemin sağlayacağı düşünülmektedir. Türkiye'de şiddet suçluları üzerinde suçlu profilleme ve risk değerlendirmesi çalışmaları yapabilmek için gerekli olan kapsamlı suç araştırmalarına rastlanmamaktadır. Bu noktadan hareketle bu araştırmada, şiddet (genel) suçu suçu nedeniyle ceza infaz kurumuna gönderilen 18-78 yaş arası 255 yetişkin erkek ve kadın hükümlünün, hem suçlu profilleme hem de tekrar suç işleme eğilimine ilişkin risk değerlendirme olanağı sağlayan özellikler bakımından incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, suça neden olabilecek demografik özellikler, ailesel ve gelişimsel faktörler, adli geçmiş, psikopati, sosyal destek ve empati gibi değişkenler incelenerek, bu değişkenlerin, şiddet (genel) suçu ile olan ilişkisine bakılmıştır. Araştırma grubundaki katılımcılar, ceza infaz kurumlarında farklı konumda ve durumda bulunan 255 bireylerden, yani hükmen tutuklu ve hükümlülerden oluşmaktadır. Karşılaştırma grubu ise Ankara, Kocaeli, Samsun ve İstanbul illerinde ikamet eden ya da çeşitli sebeplerle orada çalışan, eğitim düzeylerine göre seçkisiz olarak seçilmiş 100 gönüllü katılımcılardan oluşmaktadır. Araştırmada hükümlü ve tutukluların çesitli özellikleri hakkında bilgi toplayabilmek için araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Toplama Aracı, psikolojik belirtilerin saptanabilmesi için Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Empatik Eğilim Ölçeği ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ile kişilik bozukluklarından psikopatinin tespiti için de Levenson Psikopati Ölçegi kullanılmıştır. Bulgulara göre; 255 hükümlünün çoğunun erkek ve genç yetişkin olduğu, okul başarılarının iyi olduğu, alkol ve madde kullanımının yüksek olduğu, şiddet eğilimlerinin yüksek olduğu görülmüştür. Özellikle yazında üzerinde önemle durulan, madde kötüye kullanımı, erken yaşta eğitimden kopma, aileden şiddet görme, ailesinde suça yönelmiş birinin bulunması, aile yapısı, fiziksel ve cinsel kötüye kullanılma, gelir durumu, psikiyatrik bir rahatsızlığın olup olmaması gibi değişkenlerin suçun önlenmesi çalışmalarında dikkatle ele alınması gereken değişkenler olduğundan söz edilebilir. Araştırmanın sonuçları yazındaki ilgili çalışmalar ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study may provide a rationale for the systemic studies and criminal record keeping that are essential for the risk analysis of the criminal offenders and their offences. In Turkey, there are not any comprehensive studies on the criminal risk analysis and offender profiling for violence. In the proposed study, 255 adult (male and female) offenders, between the ages of 18-78, in the correctional facilities will be the participants. The aim of the study is to investigate the relationships between the common variables used in the offender profiling and risk analysis and violence (general). The independent variables of the study are demographic, familial and developmental factors, criminal history, psychopathy, social support, and empathy. Participants in the study group, 255 individuals in penal institutions in different locations, and case, that is, by default is composed of detainees and convicts. In a comparison group in Ankara, Kocaeli, Samsun and Istanbul provinces residing or working there for various reasons, chosen randomly according to their level of education is composed of 100 volunteer participants. In this study, scales that including Personal Information Collection Tool which was developed by researcher is used for collecting data about prisoners? various characteristics, Rosenberg Self-Esteem Scale, Emphatic Tendency Scale and Multidimensional Scale of Perceived Social Support are used for confirming psychological symptoms and Levenson Self-Report Psychopathy Scale is used for determining psychopathy have been applied. According to the findings, most of the 255 male convicts, and as young adults, success in school is good, alcohol and substance use is high, violent tendencies were found to be high. Especially in the summer on the importance of substance abuse, education at an early age, breaking to see the family violence, crime, family oriented finding someone, family structure, physical and sexual abuse, income level, variables such as crime prevention studies, whether or not a psychiatric disorder to be addressed carefully variables that need to be mentioned. The findings of the present study were discussed in the light of the related literature.