Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde cerrahi alan enfeksiyonlarının irdelenmesi ve enfeksiyon risk faktörlerinin belirlenmesi
Evaluation of surgical site infections and determination of risk factors in Gaziantep University Medicine Faculty Hospital
  1. Tez No: 272056
  2. Yazar: RIZA ÇAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA NAMIDURU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi alan enfeksiyonu, etken mikroorganizmalar, risk faktörleri, Surgical site infection, causative microorganisms, risk factors
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Cerrahi alan enfeksiyonu (CAE) en önemli cerrahi komplikasyondur. Ciddi mortalite, morbidite ve sosyoekonomik kayıplara neden olmaktadır. CAE cerrahi girişimlerin %2-5'inde gelişir ve tüm hastane enfeksiyonlarının yaklaşık ¼'ünü oluşturur. Hasta ve cerrahi süreç ile ilgili birçok faktör CAE'u gelişmesini etkilemektedir. Çalışmamızda hastanemiz cerrahi kliniklerinde CAE hızının, enfeksiyon etkenlerinin, etkenlerin antibiyotik duyarlılık paternlerinin ve enfeksiyon gelişimi için risk faktörlerinin saptanması amaçlanmıştır.Çalışmaya Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Göz kliniği hariç diğer cerrahi kliniklerde 17.03.2008 ile 10.07.2008 tarihleri arasında opere olan ve en az 48 saat yatan tüm hastalar (1397 hasta) dahil edildi. CAE'nun tanımlanması ve teşhisi için `Centers for Disease Control and Prevention' (CDC) kriterleri kullanıldı. CAE hızı her 100 cerrahi girişim sonrası gelişen CAE atak sayısı olarak hesaplandı. CAE'nun olası risk faktörleri çok değişkenli lojistik regresyon modeli ile değerlendirildi.Çalışma süresince 1397 hastanın 131'inde (9.4%) CAE gelişti. CAE gelişiminin 12.8 gün ek yatışa neden olduğu saptandı. En yüksek CAE hızı kolon cerrahisi uygulanan hastalarda gözlendi (%27.1). Etken mikroorganizmaların %74.6'sını Gram negatif mikroorganizmalar oluşturuyordu. En sık izole edilen mikroorganizma Escherichia coli (%32.8) idi. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde, diyabet (OR:2.660, CI:1.389-5.093), cerrahi dren kullanımı (OR:3.706, CI:1.910-7.191), perioperatif transfüzyon (OR:1.787, CI:1.077-2.965), travma (OR:2.244, CI:1032-4.880), reoperasyon (OR:7.408, CI:3.315-16.555), kontamine (OR:3.291, CI:1.433-7.556) veya kirli-enfekte (OR:3.451, CI:1.888-6.310) yara sınıfları ve National Nosocomial Infection Surveillance (NNIS) risk indeksinin her bir puan artması (OR:7.499, CI:4.336-12.967) CAE gelişimi için bağımsız risk faktörleri olarak belirlendi.CAE hızını azaltmak için risk faktörleri belirlenmeli ve önlenebilir olanlar için gerekli tedbirler alınmalıdır. Bu amaçla fazladan kan ve kan ürünlerinin transfüzyonundan ve cerrahi drenlerin gereksiz kullanımından kaçınılmalı, cerrahi drenler mümkün olan en kısa sürede çekilmelidir. Ayrıca geleneksel yara sınıflaması ve NNIS risk indeksi CAE'nın öngörülmesinde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Surgical site infection (SSI) are most important operative complications. It causes serious mortality, morbidity and socioeconomic losses. SSI occurs in approximately 2-5% of surgical procedures and makes up approximately ¼ of all nosocomial infections. Numerous patient-related and procedure-related factors influence the risk of SSI. This study was conducted with the aim of exploring infection rate, infectious agents, antibiotic susceptibilities of etiological agents and risk factors for the development of infection in surgical units of our hospital.Between 17th March 2008 and 15th July 2008, all patients (1397) who underwent surgical interventions and stayed over 48 hours in the other surgical units except Ophthalmology unit of Gaziantep University Medical Faculty were included in the study. The `Centers for Disease Control and Prevention? (CDC) criteria were used for identifying and diagnosing SSI. SSI rate was calculated as the number of SSI developing after every 100 surgical procedures. Potential risk factors for SSI were evaluated by multivariate logistic regression model.SSI occurred in 131 (9.4%) of 1397 patients during this period. SSI extended length of stay by 12.8 days. The highest SSI incidence rates were observed in colon surgery (27.1%). Gram negative microorganisms accounted for 74.6% of SSI isolates. The most frequently isolated microorganism was Escherichia coli (32.8%). In multivariate logistic regression analysis, diabetes mellitus (OR:2.660, CI:1.389-5.093), use of surgical drain (OR:3.706, CI:1.910-7.191), perioperative transfusion (OR:1.787, CI:1.077-2.965), trauma (OR:2.244, CI:1032-4.880), reoperation (OR:7.408, CI:3.315-16.555), wound classes of contamineted (OR:3.291, CI:1.433-7.556) or dirty-infected (OR:3.451, CI:1.888-6.310) and each point increase in National Nosocomial Infection Surveillance (NNIS) risk index (OR:7.499, CI:4.336-12.967) were detected as independent risk factors for developing SSI.In order to decrease SSI rate, risk factors should be determined and essential measures should be taken for preventable factors. In this context, the excess blood transfusion and unnecessary use of surgical drains should be avoided, surgical drains should be pulled out as soon as possible. In addition, traditional wound classification and NNIS risk index may be used in predicting SSI.