Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Yoğun Bakım Ünitesinde invaziv alet ilişkili hastane enfeksiyonu hızı, etken mikroorganizmalar ve antibiyotik duyarlılıkları
Invasive device-associated hospital infection rate, etiological agents, and their antibiotic susceptibilities in Medical Intensive Care Unit of Gaziantep University Medical Faculty
  1. Tez No: 272055
  2. Yazar: SALİHA ÇEVİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VUSLAT KEÇİK BOŞNAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım ünitesi, invaziv alet kullanımı, sürveyans, Intensive care unit, the use of invasive devices, surveillance
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Hastane enfeksiyonlarının önemli bir bölümünü oluşturan invaziv alet ilişkili hastane enfeksiyonları (İAİHE) özellikle yoğun bakım ünitelerinde (YBÜ) yatan hastalar için büyük bir tehlike oluşturmaktadır. İAİHE bütün hastane infeksiyonlarının yaklaşık %10-15'inden sorumludur. Artmış mortalite ve morbiditenin önemli bir sebebidir. Bu çalışma hastanemiz Dahili Yoğun Bakım Ünitesi (DYBÜ)'nde AİHE hızının, etkenlerinin, etkenlerin antibiyotik duyarlılıklarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Şubat 2007-Aralık 2009 tarihleri arasında hastanemiz DYBÜ'nde 48 saatten daha uzun süre yatan ve 16 yaş üzeri olan hastalar çalışmamıza alındı. Prospektif olarak hedefe yönelik aktif sürveyans gerçekleştirildi. İAİHE tanımlanması ve teşhisi için `Centers for Disease Control and Prevention' (CDC) kriterleri kullanıldı. İnvaziv alet kullanım oranları ve İAİHE hızları hesaplandı. AİHE hızının, izole edilen etkenlerin ve antibiyotik duyarlılıklarının yıllara göre dağılımı SPSS 11.5 versiyonuyla değerlendirilmiş ve Z testi ile karşılaştırılmıştır.Üç yıllık çalışma süresi boyunca, 1650 hastada 780 İAİHE saptandı. İAİHE'nin 415, 242, ve 143'ünde sırasıyla ventilatör ilişkili pnömoni (VİP), kateter ilişkili üriner sisitem enfeksiyonu (Kİ-ÜSE), ve santral venöz kateter ilişkili kan dolaşımı enfeksiyonu (SVKİ-KDE) izlendi. En sık izole edilen etkenler VİP'de Acinetobacter spp., SVKİ-KDE'de koagülaz-negatif stafilokoklar (KNS), Kİ-ÜSE `de candida spp. ve E.coli idi. Acinetobacter spp.'nin sefoperazon-sulbaktam direncinde anlamlı bir artış görüldü. Oksasilin direnci yıllara göre koagülaz-pozitif stafilokoklarda (KPS) %94, %84, %82 ve KNS'lerde %100, %100, %84 olarak gösterilmişken, vankomisin direnci yıllara göre Enterococcus spp.'de %36, %29, %6 olarak belirlenmiştir.YBÜ'nde İAİHE hızını azaltmak için hedefe yönelik aktif sürveyansın düzenli olarak yapılması ve invaziv aletlerin gereksiz kullanımından kaçınılması gerekmektedir. Bununla birlikte, antibiyotik kullanımıyla ilgili olarak politikalar geliştirilmeli ve bu politikalara uyum tam olmalıdır. Standart izolasyon önlemlerine ve el hijyenine uyumlarının arttırılması için sağlık bakım çalışanlarına düzenli olarak eğitim verilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The invasive device-associated hospital infections (IDAHI) which constitute an important part of hospital infections create enormous danger especially for the patients who are hospitalized in intensive care units (ICU). IDAHI accounts for approximately %10-15 of all hospital infections. It is an important cause of increased mortality and morbidity. This study was conducted with the aim of determining the rate, etiological agents, and antibiotic susceptibilities of etiological agents of IDAHI in Medical Intensive Care Unit (MICU) of our hospital.Between 2007 February-2009 December, the patients who were hospitalized in MICU of our hospital longer than 48 hours and were older than 16 years were included in our study. Active surveillance directed to the target was performed prospectively. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) were used for the definition and diagnosis of IDAHI. The rates of invasive device use and IDAHI were calculated. The distribution of IDAHI rates, isolated etiological agents, and their antibiotic susceptibilities according to the years were evaulated with SPSS 11.5 version and compared by the Z-test.During a 3-year study period, 780 IDAHI was estimated in 1650 patients. Ventilator associated pneumonia (VIP), catheter-associated urinary tract infection (CA-UTI), and central venous catheter-associated blood stream infection (CVCA-BSI) were observed in 415, 242, and 143 of IDAHI, respectively. The most frequently isolated etiological agents were Acinetobacter spp. in VAP, coagulase-negative staphylococci (CoNS) in CVCA-BSI, and candida spp. and E. coli in CA-UTI. A significant increase in cephaperazon-sulbactam resistance of Acinetobacter spp. was observed. Whereas oxacilline resistance according to the years were demonstrated as %94, %84, %82 for coagulase-positive staphylococci (CPS) and %100, %100, %84 for CNS, vancomycine resistance according to the years was determined as %36, %29, %6 for Enterococcus spp..It is essential to perform active surveillance directed to the target regularly and avoid from unnecessary use of invasive devices to reduce IDAHI rate in ICU. However, clinicans should develop policies on use of antibiotics and adaptation to these policies should be strict. It is also crucial to train health-care professionals regularly for increasing their accommodation to standard isolation precautions and hand hygiene.