Acil servise hafif kafa travması ile başvuran ve beyin bilgisayarlı tomografisi incelemesi yapılan hastaların Kanada kafa travması bilgisayarlı tomografi isteme kriterleri ile New Orleans kriterlerine göre incelenmesi
Investigation of patients with mild head injury asessed by head computed tomography scan according to the Canadian Computed Tomography Head Rule and the New Orleans Criteria in emergency department
  1. Tez No: 272101
  2. Yazar: CEM AYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN AKPINAR, DR. MEHMET ALİ KARACA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: acil tıp, kafa travması, bilgisayarlı tomografi, karar verme kuralı, geçerlilik, emergency medicine, head injury, computed tomography, decision rule, validity
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Hafif kafa travması ile başvuran hastalarda, intrakraniyal yaralanmaları saptamada beyin bilgisayarlı tomografi (BBT) altın standart haline gelmiştir fakat yaygın ve gereksiz kullanımı sağlık giderlerinde artışa sebep olmaktadır. Canadian Computed Tomography Head Rule (CCHR) kriterleri ile New Orleans Criteria (NOK) kriterleri seçici BBT istemi için geliştirilen en çok kabul görmüş klinik karar verme kurallarıdır. Bu iki kuralın klinik performansında belirsizlik devam etmekte, toplumumuzdaki geçerlilikleri bilinmemektedir. Amaç toplumumuzda CCHR ve NOK kurallarının tanısal performanslarını değerlendirmek, geçerliliklerini saptamaktır. Çalışmamızda, Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi acil servisine Ocak-Aralık 2009 tarihleri arasında hafif kafa travması ile başvuran, Glaskow Koma Skalası (GKS) skoru 13-15 olan hastaların öyküsü, fizik muayene bulguları, BBT sonuçları ve tedavileri retrospektif olarak incelendi. Toplam 302 hastada NOK hastaların 82'sine uygulanabilirken, CCHR ise 101'ine uygulanabildi. Hastaların 20'sinde patolojik BBT bulgusu saptandı. Nöroşirürjik müdahale gereken hastaya rastlanmadı. NOK kuralının duyarlılığı %100 (%95 Güven Aralığı(GA), 68-100) , özgüllüğü % 14,9 (%95 GA, 9-25), CCHR kuralının duyarlılığı %94,1 (%95 GA, 73-99), özgüllüğü %40,5 (%95 GA, 31-51) olarak bulundu. BBT istemlerinde CCHR %33,7 (%95 GA, 25-43) iken, NOK %13,4 (%95 GA, 8-22) oranında azalma sağlamaktaydı. Kuralların uygulanabildiği popülasyonlara bakıldığında CCHR kuralının NOK'a göre patolojik BBT sonuçlarını saptamada daha belirleyici olduğu anlaşılmıştır (p=0,024). Sonuçta CCHR kuralının intrakraniyal yaralanmaları saptamada klinik performansının daha yüksek olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The usage of head computed tomography (CT) in the assesment of patients with mild head injury (MHI) is the gold standard for the diagnosis of intracranial traumatic findings. The common and inefficient use of CT results in higher health costs. Two clinical decision rules are widely used for the management of MHI to limit unnecessary CT scans: the Canadian CT Head Rule (CCHR) and the New Orleans Criteria (NOC). The clinical performances of these rules are uncertain for our population and their validity is unknown. The purpose of this study is to examine the clinical performances of CCHR and NOC and their validity for our population. A retrospective chart review was conducted in the emergency department of Hacettepe University Adult Hospital. We evaluated the patients with Glaskow Coma Scale (GCS) score of 13 to 15 following MHI and had a head CT scan performed during the time period between january and december 2009. Of the 302 patients, NOC could be applied to 82 patients and CCHR could be applied to 101 patients. Of 302 patients 20 had CT abnormalities. None of the patients required neurosurgical intervention. The sensitivity of NOC was 100% (95% CI, 68 ? 100) and the sensitivity of CCHR was 94,1% (95% CI, 73 ? 99). NOC had the specificity of 14,9 % (95% CI, 9 ? 25) and CCHR had the specificity of 40,5% (95% CI, 31 ? 51). The reduction rate of CT scans for NOC was 13,4% (95% CI, 8-22) and for CCHR was 33,7% (95% CI, 25-43). CCHR was found to be more determinative and to have higher clinical performance for the diagnosis of intracranial traumatic findings (p=0,024).