Acil servise başvuran akut kafa travmalı hastaların geriye dönük olarak değerlendirilmesi
Retrospective analysis of patients with acute head trauma in our emergency service
  1. Tez No: 229801
  2. Yazar: YAVUZ OTAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET BAYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Akut kafa travması, Epidemiyoloji, Acil servis, Acute head trauma, Emergency room, epidemiology
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Ülkemizde kafa travmalarının epidemiyolojisi konusunda yapılmış geniş kapsamlı bir çalışma yoktur. Bu çalışmada amacımız akut kafa travması ile acil servise başvuran hastaların tüm travmalı olgular içindeki sıklığını belirlemek, nedenleri saptamak, prognozunu belirlemek ve ülkemizin bu konudaki verilerine katkıda bulunmaktır.Materyal ve Metod: Bu geriye dönük çalışma, 1 Eylül 2003 ile 1 Eylül 2006 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil servisine akut kafa travması (saçlı deri, kafatası ve beyin yaralanması bulunan) ile başvuran hastaları kapsamaktadır. Tüm akut kafa travmalı olgular Glasgow Koma Skalası Skoru'na göre hafif (GCS 14?15), orta (GCS 9?13) ve ağır (GCS 3?8) kafa travması olarak 3 gruba ayrıldı. Ayrıca olguların vital bulguları, yaşı, cinsiyeti, travmanın oluş şekli, beyin tomografi bulguları, yatırıldığı servis, tedavi şekli, hastanede kalma süresi ve hastaneden çıkıştaki son durumları hasta kayıt formlarına kaydedildi. Hastalardan elde edilen veriler SPSS 15,0 (Statistical Package for Social Science) bilgisayar programına yüklendi. Cinsiyet bakımından, yaş grubu bakımından, kafa travmasının oluş nedeni bakımından ve son durumu bakımından gruplar karşılaştırıldı.Bulgular: Acil servisimize üç yıllık süre zarfında 1846 travma hastası başvurmuş ve bu başvuruların 269'unu (%15) akut kafa travmalı hastalar oluşturmaktadır. Tüm acil servis başvuruları arasında akut kafa travmalarının sıklığı %0,54 idi. Kafa travmalı olguların 199'u (%74) erkek, 70'i (%26) kadın olup erkek/kadın oranı 2.8 idi. Olguların yaş ortalaması 29 idi. Akut kafa travmaları 1?10 yaş arasındaki çocuklarda daha sık idi. 60 yaş üstü 41 (%15) akut kafa travmalı olgu tespit edildi. Akut kafa travmasına en sık trafik kazalarının neden olduğu saptandı. Olgularımızın çoğunu (%48,3) minor kafa travması oluşturmaktaydı. Akut kafa travmaları en fazla Temmuz ve Aralık aylarında görülmekteydi. Akut kafa travmalı hastaların acil servise en sık bilinç kaybı yakınması ile başvurduğunu ve tüm akut kafa travmalı olgulara Bilgisayarlı Beyin Tomografisi çekildiğini saptadık.Sonuç: Çalışmamızda Kafa travması erkeklerde ve çocuk yaş grubunda daha fazla olup çoğunluğunu minör kafa travmaları oluşturdu. Akut kafa travmasının acil servisteki sıklığını konu alan çalışmamız bundan sonraki çalışmalar için referans olabilir.
Özet (Çeviri)
Background:There is no clinical trial about the epidemiology of head trauma in our country. The aim of this clinical study was to find the frequency of head trauma among the whole trauma cases in our emergency department, evaluating of the causes and prognosis, and also to give some additional data for country?s data base.Material and Method:This retrospective study covers the patients who admitted to our emergency department (Ondokuzmayis University, Medical Faculty, and Department of Emergency Department) because of head trauma (scalp, skull and brain injury cases) between the date of 1 September 2003 and 1 September 2006. All cases were divided into three categories according to Glasgow Come Score as minor (GCS 14?15), moderate (GCS 9?13) and severe (GCS 3?8). The data about vital findings, age, and sex, physiopathology of the trauma, computerized topographic findings, the department, treatment modalities, and final condition of the patients were recorded. The data of the patients was installed to the SPSS 15,0 (Statistical Package for Social Science). Groups were compared according to sex, age, and physiopathology of the injury.Results:In the period of three months, 1846 trauma patients were admitted to our emergency department and 269 of them (15%) were diagnosed as acute head trauma. The frequency of acute head trauma among the trauma cases was 0,54%. In these cases, 199 (74%) was male and 70 (26%) was female, and the ratio of male/female was 2, 8. The mean age was 29. Acute head trauma was more frequent between the ages of 1-10 years. Traffic accident was the most frequent cause. Minor head trauma was more frequent (48,3%). The acute head trauma was more frequently seen in July and December. Loss of consciousness was the major clinical symptom and all of head trauma cases underwent computerized head topographic scan.Conclusion:In conclusion head trauma is more frequently seen in male in comparison with female, and minor head trauma has predominantly seen in our study. This study was also evaluated the ratio of head trauma in all cases admitted to emergency department and this result may be a reference for further clinical studies.