Çocuklarda şaşılık cerrahisinde intravenöz parasetamol infüzyonun postoperatif bulantı-kusma ve ağrı üzerine etkisi
The effects of intravenous paracetamol on post-operative nausea and vomitting in strabismus surgery in children
  1. Tez No: 272113
  2. Yazar: HÜLYA GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NALAN ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Şaşılık cerrahisi, bulantı-kusma, ağrı, Strabismus surgery, nausea-vomiting, pain
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Şaşılık, çocuklarda en sık uygulanan göz operasyonlarındandır. Şaşılık cerrahisi pediyatrik hastalarda ağrı ve bulantı-kusma ile ilişkilidir. Bulantı insidansı %88'lere ulaşırken, çocukların %50'ye yakınında şaşılık cerrahisi sonrası ağrı yakınması olmaktadır. Bizim bu çalışmada ki amacımız pediyatrik şaşılık cerrahisinde İ.V. parasetamol infüzyonunun bulantı- kusma, ağrı ve operasyon sonrası derlenme üzerine olan etkilerini değerlendirmektir. Hastane etik komite onayı ve ebeveynlerden bilgilendirilmiş onam alındıktan sonra, ASA I, 1-12 yaş arası 50 çocuk çalışmaya dahil edildi. Hastalar randomize olarak İ.V parasetamol ve morfin gruplarına dahil edildi. Her iki grupta da standart anestezi tekniği uygulandı. Parasetamol ve morfin grubunda ilaçlar anestezi indüksiyonundan sonra İ.V. olarak verildi. Hastaların takibi ayılma ünitesinde çalışmaya katılmayan bir anestezi doktoru tarafından serviste ise servis hemşiresi tarafından yapıldı. Grupların demografik(yaş, cinsiyet) ve klinik verileri (operasyon süresi, anestezi süresi, uyanma süresi, vb) benzerdi. Her iki grupta ayılma ünitesine vardığı andan itibaren, 30. dakika, 2. saat ve 24. saatlerde, sedasyon değerlendirmesi, Wong-Baker ağrı yüz skalası, analjezik gereksinimi açısından değerlendirildi ve istatiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi. Morfin grubunda postoperatif bulantı-kusma ve antiemetik ilaç gereksinimi 30. dakikada istatiksel olarak yüksek bulundu (p< 0,05), diğer zaman dilimlerinde istatiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi. Sonuç olarak İ.V. parasetamol infüzyonunun çocuklarda şaşılık cerrahisinde, postoperatif dönemde bulantı-kusmayı dolayısıyla antiemetik ihtiyacını azalttığını ve postoperatif analjezi de morfine eşdeğer analjezik etki yaptığını gördük. Daha geniş hasta grupları ile yapılacak çalışmalara ihtiyaç olsa da İV parasetamol infüzyonunun, şaşılık cerrahisinde opioidler yerine güvenle kullanılabileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Strabismus is one of the most commonly performed operations in childhood. Strabismus surgery is related with nausea and vomitting in this age group. Nausea incidence is close to 88% while pediatric patients of strabismus surgery complain about pain approximately 50%. Our aim in this study is to study the effects of I.V paracetamol infusion on nausea and vomitting, pain and post-operative recovery in pediatric strabismus surgery. After taking hospital ethical committe agreement and informed consent of parents, 50 child of age 1-12 with ASA score 1 and 2 are included in thi study.Patients are randomly included in I.V. paracetamol and morphine groups. In both paracetamol and morphine groups, drugs were given intravenously after anesthesia induction. Patient observation is done in recovery unit by an anesthesiologist who do not participate to this study and in service by a nurse. Demographic (age, sex) and clinical datas (operation time, anesthesia time, recovery time) of patients were similar. In both groups, sedation, Wong-Baker faces pain-rating scale, analgesic requirements are evaluated in recovery unit, at 30th min, 2nd hour and 24th hour and no statistical difference could be found. In morphine group, postoperative nausea and vomitting and anti-emetic drug requirements are found statistically high in 30th minutes (p< 0,05), in other time periods no statistical difference could be found. Finally, we found that I.V.paracetamol infusion lessens post-operative nausea-vomitting and anti-emetic needs in pediatric strabismus surgery as well as it procures similar analgesic effects to morphine. Although more advanced researches with larger patient population are needed we can say that I.V. paracetamole infusion can be safely used in spite of morphine derivatives.