Koyil ile embolizasyona uygun olmayan veya koyil embolizasyonu başarısız olan fuziform/geniş boyunlu intrakraniyal anevrizmaların Pipeline akım çevirme cihazı ile endovasküler tedavisi
Endovascular treatment of fusiform/wide neck aneurysms inappropriate for coil embolization or unsuccessfully treated with coil embolization, using Pipeline flow diverting device
  1. Tez No: 272112
  2. Yazar: ÇİĞDEM ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SARUHAN ÇEKİRGE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: ntrakraniyal anevrizma, Pipeline akım çevirici cihaz, Intracranial aneurysms, Pipeline flow diverting device
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Koyil ile Embolizasyona Uygun Olmayan veya Koyil Embolizasyonu Basarısız olanFuziform / Genis Boyunlu İntrakraniyal Anevrizmaların Pipeline Akım ÇevirmeCihazı ile Endovasküler Tedavisi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, RadyolojiTezi, Ankara, 2010.Bu çalısmada, koyil ile embolizasyona uygun olmayan veya koyil ile embolizasyonubasarısız olan, genis boyunlu/fusiform, büyük, dev ve anatomik uygunsuzluk nedeniylekateterize edilemeyen küçük anevrizmalar ayrıca diğer endovasküler yöntemlerletedavisi mümkün olmayan içinden dal çıkan intrakraniyal anevrizmalarının endovaskülertedavisinde Pipeline akım çevirici vasküler rekonstrüksiyon cihazının kullanımı vesonuçlarının sunulması amaçlanmıstır. 111 hastaya ait 142 intrakraniyal anevrizmasıPipeline akım çevirme cihazı kullanılarak tedavi edildi. Anevrizmaların 11'i fusiform,geri kalanı genis boyunlu sakküler vasıfta idi. Hastalara 30. gün klinik kontrol, 90. güntelefon ile görüsme yapıldı. Toplam 58 hastaya ait 73 anevrizmanın 6.ay kontrolanjiyografisi elde olundu. Bu 58 hastanın 30'unun 1. yıl kontrol anjiyografileri detamamlandı. Yapılan son anjiyografi kontrolüne göre tedavi edilen 73 anevrizmanın67'si tam kapalı idi. (%91,7). 6 anevrizmada küçülme mevcut olup dolus devametmektedir. 111 hasta Pipeline ile tedavi edilmistir. 1 hasta, islem sırasında gelisentromboembolik olay nedeniyle exitus olmustur. Mevcut dev anevrizması pipeline iletedavi edilmis 1 hastada islem sonrası 6.ayda SAK gelismistir. Tedavi edilen 111hastanın 3'ünde islem sonrası tromboembolik olaya bağlı sırası geçici disfazi, geçici silikfasiyel paralizi ve geçici minimal motor kuvvet kaybı gelisti. 1 hastada islem sırasındagelisen tromboembolik olay nedeniyle antitrombotik tedavi verildi. ?slem öncesi deantiplatelet tedavi almaktaydı. Tedaviye bağlı frontal hematom gelisti. 2 hastada tedavisonrası anevrizmanın bası etkisinde artısa bağlı dısa bakıs kısıtlılığı ortaya çıktı ancakklinik takibinde semptomlarda azalma görüldü. 1 hastada anevrizma basısı nedeniylegelisen kraniyal sinir felcine bağlı görme alanı ve görme keskinliğinde azalma oldu. 1hastada girisime bağlı derin ven trombozu (DVT) gelisti. Bunun dısında tüm hastalaraislem öncesi baslanan antiplatelet tedaviye (klopidogrel/tiklopidin+aspirin) bağlı olarak2 hastada retroperitoneal hematom, 1 hastada hematüri gelisti. Tiklopidin kullanan 1hastada orta dönem takipte aplastik anemi gelisti. Antiplatelet tedaviye bağlı gelisenkomplikasyonların tümü sekelsiz olarak düzeldi.Sonuç olarak; Pipeline akım çevirme cihazı, ana arterin yeniden yapılandırılmasınısağlayarak ve akım yönünü değistirerek koyil ile embolizasyon ya da cerrahi yöntemlerletedavisi mümkün olmayan, genis boyunlu/fuziform, dev veya büyük ya da anatomikuygunsuzluk nedeniyle kateterize edilemeyen küçük, ayrıca içinden arteriyel dal çıkanintrakraniyal anevrizmalarda güvenli ve etkin bir tedavi seçeneği olusturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Endovascular treatment of fusiform/wide neck aneurysms inappropriate for coilembolization or unsuccessfully treated with coil embolization, using Pipeline flowdiverting device, Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Radiology.ANKARA 2010.?n this study our goal is to present the Pipeline flow diverting vascular reconstructiondevice utility and treatment results for fusiform/wide neck, big, giant aneurysmsinappropriate for coil embolization, small aneurysms unable to be catheterized due toanatomic impropriety and aneurysms inappropriate for other endovascular treatmentsbecause of originatig vascular branch. 111 patients with total of 142 intracranialaneurisyms were treated with pipeline flow diverting device. 11 of the aneurysms treatedwere fusiform in shape and the rest were wide neck sacculer aneurysms. The patientspostoperative follow up was, 1st month clinical evaluation, 3. month telephone interviewevaluation, 6 month and 1. year angiography control. 58 patients with total of 73aneurisyms underwent 6 month control angiography. 30 of these 58 patients underwent 1year control angiography. According to the last angiographic control of 73 aneurisyms67 were totaly ocluded (%91,7). ?n 6 aneurysms although flow was present, shrinkage insize was visible. As an intraoperatif complication, in 1 of the 111 treated patients, deathoccured during the treatment due to tromboembolic event. As postoperatifcomplications, in 3 patients, mild postprocedural hemiparesis, transient disphagia andfade fascial paralisis due to tromboembolic event and in one patient subarchnoidhemorage after six months was observed. Antiplatelet theraphy was given to 1 patientbecause of the tromboembolic event during the treatment. Frontal hematoma occuredafter the antiplatelet treatment. 2 patient showed limitation of outward movement of theeye due to the rise of the pressure effect of the aneurisym after the treatment, thatdiminished in follow up controls. ?n 1 patient reduction of visual field and acuity due tocranial nevre paralysis by aneurisym pressure effect was observed. Also in 1 patientdeep venous thrombosis caused by the intervention was seen. ?n addition, of all thepatients who were treated with profilactic antithrombotic treatment before theintervention, in 1 patient right frontal serebral hematoma and in 2 patientsretroperitoneal hematoma occured. 1 patient using ticlopidin as antithrombotic drugdeveloped aplastic anemia in midterm follow up. All the complications due toantithrombotic treatment were improved without sequelae.?n conclusion, Pipeline flow diverting device, by diverting the endoluminal blood flowand reconstructing the main artery, represents an effective and safe treatment option foraneurysms unsuccessfully treated with coil embolization or surgery, fusiform/wide neck,big, giant aneursyms inappropriate for coil embolization, small aneurysms unable to becatheterized due to anatomic impropriety and aneurysms inappropriate for otherendovascular treatments because of originatig vascular branch.