Hekimlerin, 5237 sayılı Ceza Yasasında tıp mesleğini ilgilendiren düzenlemeler hakkındaki bilgi düzeyi
Physicians in criminal law numbered 5237 about the level of regulations concerning the medikal profession information
  1. Tez No: 272139
  2. Yazar: BAHTİGÜL DEMİRCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Doctor, penal code, crime, responsibility, training
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Hekimlerin meslekleri ile bağlantılı olarak işledikleri fiiller neticesi ortaya çıkan cezai sorumluluklarına ilişkin 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda yer alan düzenlemeler ve bu düzenlemelerde kusuru belirleme açısından önem arzeden kavramlara ilişkin, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı bazı hastane ve sağlık ocaklarında görevli hekimlerin bilgilenme düzeyinin ortaya konulması çalışmamızın amacını oluşturmaktadır.Çalışmamızda İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Kurum ve kuruluşlarda görevli hekimlere anket yöntemi ile ulaşılması hedeflenmiş ve bunun için İstanbul Sağlık Müdürlüğü'nden izin alınmıştır. İstanbul'da bulunan Eğitim Araştırma Hastaneleri, Devlet Hastaneleri ve Sağlık Ocaklarında görevli hekimler tesadüfi yöntemle seçilmiş ve üç yüz elli hekime yirmi beş soruluk anket çalışması teklif edilmiştir. Yüz seksen dokuz hekim ankete katılmış ve sonuçları Ki-Kare testi ile değerlendirilmiştir.Anket çalışmamızın sonunda hekimlerin büyük çoğunluğunun mesleklerinin ceza yükümlülüğü ile ilgili olarak yasal düzenlemeler hakkında bir eğitim almadığı anlaşılmıştır. Buna rağmen verilen cevaplardan hekimlerin ortalama bir bilgiye sahip olduğu görülmektedir. Bunun nedeninin konunun gerek medyada gerek meslek örgütlerinde çok tartışılmış olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Hekimlerin hangi eylemlerin suç oluşturabileceği hakkında ortalama bir fikirlerinin olduğu anlaşılmakla birlikte, eylemlerin kast ya da taksirle işlenmesinin suçu oluşturup oluşturmayacağı, şikayete tabi olup olmadığı, madde metninde suç olarak düzenlenen eylemlerin kapsamı hakkında terddüde düştükleri görülmüştür.Çalışmamızla,Hekimlere Kurum içi ve farklı kaynaklardan eğitim verilmesinin önemine vurgu yapılması ve hata oranı ile cezai sorumlulukların azaltılmasına katkı sağlanması amaçlanmaktadır.Anahtar kelimeler; Hekim, ceza kanunu, suç, sorumluluk ,eğitim
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to reach to the doctors, who are working in the hospitals and local medical units of Health Directorate of Istanbul by means of questionnaires, and we have got the permissions for that. Three hundred and fifty of doctors working in educational research hospitals and local health clinics are randomly selected and asked to answer a questionnaire containing twenty five questions. Hundred and eighty nine doctors answered the questionnaire, and the results are analyzed using the chi-square test.At the end of our study, it is found out that most of the doctors didn?t have any education on the legitimate responsibilities related with the criminal acts. Yet, we understand from the given answers that the doctors have average knowledge on the issue which can be obtained from intensive discussions of the subject in the mass media and the professional institutions. Although the doctors have an opinion on the acts that could be regarded as crime, they hesitated to clearly identify whether the acts would be regarded as crime in case of willful misconduct or negligence, subject to complaints, or the coverage of the crime act article text.Our main aim is to make contribution to stress the importance of training the doctors by using in-house and other educational institutional opportunities, as well as to reduce the errors and criminal liabilities.