Torakotomilerde epidural kateterden hasta kontrollü analjezi yöntemi ile uygulanan levobupivakain ile levobupivakain+sufentanil kombinasyonunun postoperatif ağrı ve hemodinami üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparing postoperative pain and hemodynamic effects of epidural patient controlled analgesia with levobupivacaine and levobupivacaine sufentanyl combination following thoracotomy
  1. Tez No: 272158
  2. Yazar: EROL MUSTAFA GÖRGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZAİ ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Torakotomi, postoperatif ağrı, epidural, hasta kontrollü analjezi
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Torakotomilerde Epidural Kateterden Hasta Kontrollü Analjezi Yöntemi ile Uygulanan Levobupivakain ile Levobupivakain + Sufentanil Kombinasyonunun Postoperatif Ağrı ve Hemodinami Üzerindeki Etkilerinin KarşılaştırılmasıTorakotomi sonrası oluşan postoperatif ağrı; hasta konforu, iyileşme süreci, hastanın hastanede kalış süresi, morbidite ve mortaliteyi olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmada, akciğer kaynaklı hastalıkların tedavisi amacı ile torokatomi uygulanan olgularda, postoperatif ağrının giderilmesi amacıyla kullanılan Hasta Kontrollü Analjezi yönteminde levobupivakain ve levobupivakain-sufentanil kombinasyonunun ağrı sağaltımı ve hemodinami üzerine etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı. Çalışmaya, American Society of Anesthesiology (ASA) I-II grubundan, 20?50 yaşlar arası, 5'i kadın 50 olgu alındı. Olgular rastgele iki gruba ayrıldı. Tüm olgulara, torakotomi cerrahisi için anestezi uygulamasına başlanmadan önce torakal 6-7 veya 7-8 seviyelerinden, kateterin ucu torakal T-4 seviyesinde olacak şekilde epidural kateter yerleştirildi. Epidural kateterden Grup 1 olgulara (n=25) 60 ml % 0.9 NaCl + 40 ml levobupivakain (5mg/ml) (200 mg Levobupivakain), Grup 2 olgulara ise (n=25) 54 ml % 0.9 NaCl + 40 ml Levobupivakain (5 mg/ml) + 6 ml Sufentanil (5 mcg/ml) (200 mg Levobupivakain + 30 ?g Sufentanil) hazırlandı ve HKA her iki grup içinde yükleme dozu: 5 ml, bazal hız: 5 ml/ saat, bolus doz: 2 ml, sistemin kilitli kalma süresi: 30 dakika olarak ayarlanmak sureti ile genel anestezi indüksiyonundan önce başlandı. Tüm olguların, intraoperatif-postoperatif hemodinami değerleri (Kalp atım hızı, ortalama arter basıncı), postoperatif ağrı ölçüm değerleri VAS (vizüel analog skala) ile, ek analjezik gereksinimleri ve izlenen komplikasyonlar kaydedildi. Çalışmamızda, her iki grupta izlenen hemodinamik değişiklikler açısından anlamlı bir farklılık saptanmadı. Grup 2 olgularda yatarak ve öksürerek elde edilen ortalama VAS değerleri, Grup 1 olgulara göre anlamlı derecede düşük izlenmesine karşın, her iki grupta da ağrı sağaltımı tatmin edici bulundu. Ayrıca, Grup 2 olgularda daha az lokal anestezik tüketimi ve daha iyi hasta memnuniyeti sağlanırken, yan etki ve komplikasyon oranlarında ise anlamlı bir farklılık saptanmadı. Sonuç olarak, torakotomilerde ciddi postoperatif ağrı ve buna bağlı komplikasyonlar izlenmesi nedeniyle, standart bir ağrı sağaltım protokolü planlanması ve bunun için de torakal epidural kateter vasıtası ile Hasta Kontrollü Analjezi uygulamasının ön planda olması gerektiğini söyleyebiliriz. Bu yöntemin seçilmesi durumunda da levobupivakain?sufentanil kombinasyonunun kullanılmasının uygun bir seçenek olacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
SUMMARYComparing Postoperative Pain And Hemodynamic Effects Of Epidural Patient Controlled Analgesia with Levobupivacaine and Levobupivacaine Sufentanyl Combination Following ThoracotomyPostoperative pain following thoracotomy effects patient comfort, recovery period, hospitalization period, mortality and morbidity negativelly. In this study we tried to compare analgesic and hemodynamic effects of epidural patient controlled analgesia with levobupivacaine and levobupivacaine sufentanil combination following thoracotomies. 5 female total 50 patients with American Society of Anesthesiology (ASA) physical status I-II, were aged 20-50 yr undergoing elective thoracotomy were enroled in the study. Patients randomised in two groups. For All patients an epidural catheter was placed into Thoracal 4 epidural space from Thoracal 6-7 or 7-8 interspace. For Group 1 (n=25) 60 ml % 0.9 NaCl + 40 ml levobupivacaine (5mg/ml) (200 mg Levobupivacaine) and for Group 2 ( n=25) 54 ml %0. 9 NaCl + 40 ml levobupivacaine (5mg/ml) + 6 ml Sufentanil (5 mcg/ml) (200 mg Levobupivacaine + 30 mcg Sufentanil) was prepared. Both groups received PCA with loading dose of 5 ml and basal infusion rate of 5 ml with 2 ml bolus dose and 30 minutes lock-out time started before anesthesia induction. Intraoperative and postoperative hemodynamic variables (heart rate, mean arteriel pressure), postoperative visuel analog scala (VAS), amount of rescue analgesic and complications recorded. In our study hemodynamic variables were equivalent among the groups. In Group 2 mean VAS scores while sitting and coughing were lower but pain relief was satisfactory for both groups. Less local anesthetic consumption was recorded and more patient comfort was achived in Group 2. There were no significant differences between the groups with adverse events and complications, In conclusion, we advise patient controlled analgesia via thoracal epidural catheter for postthoracotomy pain. Levobupivacaine and sufentanil combination provides significant better analgesia and would be a good choice for postoperative analgesia for this procedure.Keywords : Thoracotomy, postoperative pain, epidural, patient controlledanalgesiaSupported by : GATA Haydarpaşa Training HospitalAuthor : Tbp. Kd. Yzb. Erol Mustafa GÖRGENCounsellor : DOÇ. Tbp. Alb. Sezai ÖZKAN