Polikistik over sendromunda 30 µg etinilestradiol + 3 mg drospirenon ile metformin tedavilerinin metabolik sendrom parametreleri üzerine etkisi
The effects of 30 µg ethinylestradiol with 3 mg drospirenone and metformin treatment either alone or combined on metabolic syndrome parameters in women with polycystic ovary syndrome
  1. Tez No: 272159
  2. Yazar: SERKAN BODUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT TÜTÜNCÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Polikistik Over Sendromu, Metabolik Sendrom, 30 µg etinilestradiol + 3 mg drospirenon, Metformin, Adiponektin, aşırı duyarlı C-reaktif protein, Apoliporptein-B, Plasminojen Aktivatör İnhibitör-1, Homosistein, Polycystic ovary syndrome, metabolic syndrome, 30 µg ethinylestradiol with 3 mg drospirenone, metformin, adiponectin, high sensitive C-reactive protein, apolipoprotein B, plasminogen activator inhibitor - 1, homocysteine
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışma ile polikistik over sendromunda artmış metabolik sendrom gelişim riski ile muhtemel ilişkili olduğu gösterilen belirteçlerin 30 µg etinilestradiol ve 3 mg drospirenon ve metformin tedavileri ile nasıl değişime uğradığını araştırmak amaçlanmaktadır. Bu prospektif, randomize, kontrollü çalışmaya; PKOS tanısı alan yaşları 18-39 arasında değişen 87 kadın hasta dahil edildi. Hastalar bilgisayar kurası yöntemi ile 30 µg etinilestradiol + 3 mg drospirenon, metformin, kombine tedavi ve kontrol grubu olmak üzere dört gruptan birine randomize edildi. Adiponektin, aşırı duyarlı C-reaktif proetin, apolipoprotein B, plasminojen aktivatör inhibitör-1 ve homosistein düzeylerinde başlangıç düzeylerine oranla 30µg etinilestradiol ve 3mg drospirenon, metformin ve birlikte tedavileri sonrasında sıra ile (%-28,27 %35,78 %-20,39), (%102,32 %-67,14 %3,2), (%20,94 %-17,09 %9,99) (%34,00 %-41,34 %33,23) ve (%-10,90 %42,61 %26,68) değişim tespit ettik. Sonuçta 30 µg etinilestradiol + 3 mg drospirenon metabolik sendrom gelişimi ile ilişkili değişkenler üzerine olumsuz, metformin kullanımı ise olumlu etkilidir. Ancak metforminin birlikte kullanım durumunda olumlu etkileri kaybolmaktadır. Geç dönem komplikasyonlar göz önüne alındığında bu hasta grubunda 30 µg etinilestradiol + 3 mg drospirenon tedavisi uzun dönem kullanım için tercih edilmemelidir ancak kullanılması planlandığında metformin ile birlikte kullanımı daha uygun bir seçenek olarak düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to research the change in markers which are possibly related to metabolic syndrome development risk after 30 µg ethinylestradiol with 3 mg drospirenone and metformin treatment. 87 women who have polycystic ovary syndrome diagnosis between 18-39 years old are included this prospective, randomized, controlled study. Patients are distributed randomly by computer to four groups which consist of 30 µg ethinylestradiol with 3 mg drospirenone, metformin, combination of these drugs and control group. The changes those are detected in adiponectin, high sensitive C-reactive protein, apolipoprotein B, plasminogen activator inhibitor-1 and homocysteine levels relative to the beginning levels in 30 µg ethinylestradiol with 3 mg drospirenone, metformin and combination of both of these treatment groups are (-28,27%; 35,78%; -20,39%), (102,32%; -67,14%; 3,2%), (20,94%; -17,09%; 9,99%) (34,00%; -41,34%; 33,23%) and (-10,90%; 42,61%; 26,68%) respectively. As a result 30 µg ethinylestradiol with 3 mg drospirenone have negative and metformin has positive affect on the variables those are related to metabolic syndrome development in polycystic ovary syndrome but combined treatment terminates the positive effects of metformin. When the long term complications are regarded 30 µg ethinylestradiol with 3 mg drospirenone treatment should not be used in these patients but when these agents are necessary combination with metformin would be a more appropriate choice.