Yumuşak doku sorunlu alt ekstremiite diafiz kırıkları ve psödoartrozlarının tedavisinde akut kısaltma tekniğinin ilizarov eksternal fiksatörü ile uygulanımı
Acute shortening technique with ilizarov external fixator to those patients who have lower extremity diaphysis fractures or pseudoarthrosis with soft tissue defects
  1. Tez No: 272172
  2. Yazar: ZAFER ATBAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. SABRİ ATEŞALP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Alt ekstremite, kemik defekti, psödoartoz, ilizarov, akut kısaltma, Lower extremity, bone defect, pseudoarthrosis, Ilizarov, acute shortening.Author: Zafer ATBAŞI, M.D.Counsellor: A. Sabri ATEŞALP, M.D, Professor
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Alt ekstremite defektleri ve psödoartrozları uzun ve tekrarlayan tedaviler gerektiren problemlerdendir. Bu problemlerin giderilmesi için ortopedik cerrahlar çok çeşitli tedavi yöntemleri uygulamaktadırlar. GATA Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde, günümüzde kesin tedavi yöntemi olmayan yumuşak doku sorunlu alt ekstremite diafiz kırığı veya psödoartrozu olan hastalara, İlizarov eksternal fiksatörü ile akut kısaltma tekniğini uyguladık. Ekim 2004 - Ocak 2008 yılları arasında, travma sonucu alt ekstremitesinde açık parçalı kırık oluşan veya yapılan tedavilere bağlı defektif psödoartroz gelişen 17 hasta prospektif olarak değerlendirildi. Hastaların tümü erkek olup yaş ortalamaları 27.5±7.1 (21-46) idi.13 hastada defekt tibiada, 4 hastada ise femurda idi. Hastalarımızın ortalama takip süresi 38±11.3 (23 -57)ay idi. İki hasta yaralanma sonrası erken dönemde tedavi edilirken, 15 hasta defektif psödoartroz olup, Catagni sınıflamasına göre 6 sı Tip B1-1, 5 i Tip B1-2 ve 4 ü Tip B3 idi. Ortalama akut kısaltma miktarı 5±1.5 (3-8) cm idi. Hastalarımızın değerlendirilmesi; ameliyat sonrası iyileşme süreleri, Paley'in kemiksel ve fonksiyonel değerlendirme kriterleri ve eklem hareket açıklıklarına göre yapıldı. Komplikasyonlar Dahl ve ark. nın sınıflamasına göre, vasküler yapılar anjiografik olarak, hastaların yaşam kaliteleri de kısa form (SF) 36 ölçeğine göre değerlendirildi..Olguların tümünde greftlemeye ihtiyaç duyulmadan kemik kaynaması tam olarak sağlandı. Tedavi süresi tibiada ortalama 7.1 ±2.8(3-12) ay, femurda 11±0.7(7-15 ) ay idi. Kemiksel değerlendirme olarak 11 mükemmel, 4 iyi, 2 kötü sonuç, fonksiyonel değerlendirmede 12 mükemmel, 4 iyi, 1 orta sonuç elde edildi. Hastaların eklem hareket açıklıkları ameliyat öncesi ve sonrası karşılaştırıldığında dizde ortalama 10 derece ayak bileğinde ortalama 12.5 derecelik hareket açıklık artışı sağlandı. Kısa form 36 (SF36) nın tüm parametrelerinde olumlu yönde iyileşme gözlendi.
Özet (Çeviri)
Lower extremity defects and pseudoarthrosises are problems which require long and repeated treatments. Orthopaedic surgeons apply several variety of treatment methods to eliminate these problems. In Gulhane Military Medical Academy Department of Orthoapedics and Traumatology, we have applied acute shortening technique with Ilizarov external fixator to those patients who have lower extremity diaphysis fractures or pseudoarthrosis with soft tissue defects that does not have a certain treatment so far. We have evaluated 17 patients who have open communicated fractures in their lower extremities developed as a result of a trauma or have defective pseudoarthosis associated with the applied treatments for October 2004- January 2008 period. All of the patients were males whose age average is 27.5±7.1 (21-46). The defect was in the tibia in 13 of the patients and it was in the femur in 4 of them. The mean follow up was 38±11.3 (23 -57) months. While 2 of the patients was treated in the acute period, 15 of them had defective pseudarthosis among which 6 were Type B1-1, 5 were Type B1-2 and 4 were Type B3. The average acute shortening amount was 5±1.5 (3-8) cm. The evaluation of the patients was made according to the healing periods, Paley?s bony and functional evaluation criterias and ROM. Complications were evaluated according to Dahl. Vasculer system was dealt with angiographically and the quality of life was measured according to the SF36.In all of the patients the bone healing was obtained fully with no need for grafting. The average healing period for tibia was 7.1 ±2.8(3-12) and 11±0.7(7-15 ) months for femur. We have obtained 11 excellent, 4 good, 2 poor bony results and 12 excellent, 4 good and 1 fair functional results. The average knee ROM has increased 10 degrees and the average ankle ROM has increased 12,5 degrees as compared to the pre-operative period. Positive improvements has been observed in all of the SF 36 parameters.