Apendektomi yapılan hastalarda ultrasound eşliğinde transversus abdominis plan bloğunun postoperatif analjezik etkinliğinin araştırılması
The postoperative analgesic efficacy of ultrasound guided transversus abdominis plane block in patients undergoing appendectomy
  1. Tez No: 272171
  2. Yazar: MELTEM BİLGE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN KURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Transversus abdominis plan bloğu, postoperatif analjezi, Transversus abdominis plane block, postoperative analgesiaAuthor: Meltem BİLGE, M.D.Counsellor: Ercan KURT, M.D, Professor
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Biz, hastane etik kurul onayı alarak, hasta aydınlatma ve onam belgesi imzalatılan, McBurney insizyonuyla apendektomi planlanan ASA I-III, 60 hastada randomize kontrollü klinik çalışma yaptık. Hastalar randomize olarak Transversus Abdominis Plan (TAP) bloğu grubu (n= 30) ve standart tedavi grubu (n= 30) olarak iki gruba ayrıldı. Anestezi indüksiyonu için fentanil (1 ? g/kg), propofol (2-3 mg/kg), veküronyum (0,1 mg/kg) kullanıldı. Anestezi indüksiyonundan sonra TAP blok grubuna blokaj yapıldı. Tüm işlemlerde Logiq-e ultrasound cihazı ve 12 LR-S lineer prob (7-11 Mhz) kullanıldı. 100 mm' lik, 20 gauge iğne plan içi tekniği kullanılarak ilerletildi. 20 ml % 0,25' lik bupivakain enjekte edildi. Bütün hastalara insizyondan sonra IV 20 mg tenoksikam ve 1 mg/kg tramadol yapıldı. Cerrahi prosedür tamamlandıktan ve hasta uyandıktan sonra hastalar anestezi sonrası bakım ünitesine (ASBÜ) alındı. Standart tedavi, IV hasta kontrollü tramadol analjezisini içeriyordu (bolus 20 mg, kilitli kalma süresi 30 dk, 4 saatlik limit 150 mg), her iki gruptada kullanıldı. Ağrı, bulantı ve sedasyonun varlığı ve şiddeti sistematik olarak değerlendirildi. Değerlendirmeler 0, 2, 4, 6. ve 24. saatlerde yapıldı. Ağrı şiddeti Visuel Anolog Skala ve kategorik ağrı skoru ile ölçüldü. Ultrasound (US) eşliğinde TAP blok opioid tüketimini azaltmıştır, TAP blok sonrası ağrı skorları azalmıştır. TAP blok kategorik ağrı skorlarını da azaltmıştır. Biz US eşliğindeki TAP bloğun apendektomi yapılan hastalarda, postoperatif dönemde insizyona bağlı ağrıyı gidermek için multimodal analjezik tedavinin bir parçası olarak güvenli ve etkili bir yöntem olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
After obtaining approval by the Hospital Ethics Committee, and written informed patient consent, we studied 60 ASA physical status I-III patients scheduled for appendectomy via a McBurney incision, in a prospective, randomized, controlled clinical trial. Patients were randomized, to undergo Transversus Abdominis Plane (TAP) block (n= 30) or to receive standard care (n= 30). Anesthesia was induced with IV fentanyl (1 ? g/kg), propofol (2-3 mg/kg) and vecuronium (0,1 mg/kg). All patients randomized to undergo TAP block had the block performed after induction of anesthesia. A Logiq-e ultrasound machine with a 12 L-RS linear probe (7-11 MHz) was used for all procedures. A 100 mm, 20 gauge needle was then advanced using an in-plane technique. 20 ml of 0,25 % bupivacaine solution was then injected through the needle. IV 20 mg tenoxicam and 1 mg/kg tramadol were applied to all patiens after incision. After completion of the surgical procedure, and emergence from anesthesia, patients were transferred to the postanesthesia care unit (PACU). A Standard postoperative analgesic regimen, consisting IV patient-controlled tramadol analgesia (bolus 20 mg, 30 min lockout, maximum dose 150 mg every 4 h), was used in both groups. The presence and severity of pain, nausea, and sedation were assessed systematically. These assessments were performed 0, 2, 4, 6 and 24 h postoperatively. Pain severity was measured using both a visual analog scale and a categorical painscoring system. Ultrasound (US) guided TAP block reduced postoperative opioid consumption. Postoperative pain scores and categorical pain scores were reduced assessed after TAP block. We conclude that for patients undergoing appendectomy, US guided TAP block as a part of multimodal analgesic regimen is a safe and effective method to resolve the pain due to the incision during the postoperative period.