Üreme sağlığını korumaya yönelik davranışlar açısından Human Papillomavirüs (HPV) pozitif ve negatif kadınların incelenmesi
A study to research the women among Human Papillomavirus (+) and (-) women in the percpective of preserving the reproductive health
- Tez No: 272252
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYGÜL AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: HPV, Serviks Kanseri, Pap Smear Test, HPV, Cervical Cancer, Papanicolaou TestCounsellor :Lieutenant Col. Assistant Professor Phd. Aygül Akyüz
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırma, HPV pozitif kadınların HPV'den ve HPV'ye bağlı gelişebilecek sağlık sorunlarından korunmaya ilişkin bilgilerinin belirlenmesi ve HPV negatif kadınlarla karşılaştırılması amacıyla vaka-kontrol çalışması olarak uygulanmıştır. Araştırma, Kasım 2007-Nisan 2008 tarihleri arasında Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Kadın Hastalıkları ve Doğum AD ile Etlik Doğumevi Jinekoloji polikliniklerinde yürütülmüştür. Araştırmanın vaka grubunu, jinekoloji polikliniğine başvuran, serviks kanseri tanısı almamış, HPV DNA test sonucu pozitif, muayenede genital siğili veya Pap smear sonucu HPV etkisine bağlı ASCUS, LSIL, HSIL tespit edilen gönüllü 79 kadın oluşturmuştur. Kontrol grubunu ise, Pap smear test sonucuna göre HPV tespit edilmemiş 150 kadın oluşturmuştur. Anket formu sonucunda toplanan verilerin değerlendirilmesinde yüzdelikler ve Ki-kare testi kullanılmıştır. Çalışmada, HPV pozitif kadınlardan genital siğil şikayeti ile hastaneye başvuranlarla diğer şikayetlerle başvuranların, genital siğilin CYBH olduğunu bilme oranları ve hastaneye başvurma sürelerinin, farklı olmadığı belirlenmiştir. HPV pozitif kadınlar, kontraseptif yöntem olarak en yüksek oranda kondomu kullanmalarına rağmen gruplar arasında kondom kullanımı açısından fark belirlenmemiştir. Kadınların hiçbirisinin, yöntem seçiminde yöntemin CYBH'lardan korunma özelliğini dikkate almadıkları belirlenmiştir. HPV pozitif kadınların, HPV terimini ve HPV'nin serviks kanserine yol açabileceğini bilme oranları negatif kadınlara göre anlamlı derecede yüksektir. Araştırmadan elde edilen veriler doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study is planned as a case control to determine the knowledge of HPV (+) women regarding to protect health problems stem from HPV and to compare with the HPV (-) women. This research was executed between the dates of November 2007 and April 2008 in Gülhane Military Medical Academy (GMMA) Obstetrics and Gynecology Department and in Etlik Women Health and Obstetrics Research Hospital in Ankara. The case group consist of 79 women who applied the gynecology policlinic, who have not yet got the diagnosis of servical cancer, who are voluntary to apply the research, whose DNA test result are positive, who has the genital warts in the first inspection and whom have been determined cylocytosis related to HPV as to the result of Pap Smear Test. Control group is consist of 150 women who have not been determined HPV as to the result of Pap Smear Test. Percentages and chi-square tests have been used to analyse the data collected in the questionnaire. As a result, in this study, no difference was found between the HPV (+) women who applied the hospital in view of genital warts and other women who applied the hospital owing to other gynecologic problems in the sphere of the knowledge of genital warts as the result of Sexually Transmitted Infection (STI) and the period of going to a hospital. It has been found out that there was no difference related to use condom between two groups although the HPV (+) women were using condom as the highest rate among other precautions. It has been found out that there is a meaningness as the highest rate between the HPV (+) and HPV (-) women as to know the concept of HPV and the HPV can be cause cervical cancer. Concequently, some advises have been given according to the result of the research.