Parkinson hastalarında depresyonun klinik özellikleri; sertralin ve venlafaksin tedavisinin etkinliği ile yan etki profilinin karşılaştırılması
Clinical features of depression in parkinson's disease; comparing sertralin and venlafaxine forthe efficacy and side effects
- Tez No: 272273
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTEKİN ÖZŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Psikiyatri, Neurology, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Parkinson, depresyon, venlafaksin, sertralin, Parkinson?s disease, depression, sertraline, venlafaxine
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Parkinson hastalığında depresif semptomlar, hastanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyerek, hastalığın tedavisi ve gidişatında önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca Parkinson belirtilerinin depresif belirtilerin bir bölümü ile örtüşmesi, tanı ve tedavide zorluklara sebep olmaktadır. Bu zorluklar sonucu Parkinson hastalarındaki depresyon görülme sıklığında farklı sonuçlar (%2-70) rapor edilmiştir.Bu çalışmada Parkinson hastalarında depresyon yaygınlığı, klinik profili ve olası risk faktörlerinin gözden geçirilmesi amaçlanmıştır. Aynı zamanda farklı reseptörler üzerinden etki gösteren sertralin ve venlafaksin tedavi seçenekleri kullanılmıştır. Çalışma örneklemi 101 Parkinson hastası ile görüşülüp 32 depresif olgudan oluşmuştur. Tanı koyma işlemi DSM-IV Eksen I tanısı için SCID-I ile gerçekleştirilmiş ve sonrasında sosyodemografik veri toplama formu, HAM-D, SMMT, UKU ve UPDRS ölçekleri uygulanmıştır. Rasgele olarak olgulara sertralin, venlafaksin tedavileri seçeneklerinden birisi başlanmıştır. Her iki grup üçüncü, altıncı ve dokuzuncu haftalarda HAM-D, SMMT, UKU ve UPDRS skorları karşılaştırılarak tedavi etkinliği ve yan etki profili bakımından değerlendirilmiştir.Sonuç olarak Parkinson hastalarında depresyon görülme oranı %34.6 olup, en sık saptanan bulgular depresif ruh hali (%11.4) ve işlevsellikte azalmadır (%10.3). Bunları psişik anksiyete, hipokondriyak özellikler ve somatik anksiyete bulguları izlemektedir. Sertralin ve venlafaksin tedavide etkilidir. Ancak sertralinle (%87.5) elde edilen olumlu tedavi cevabı, venlafaksine (%75) oranla daha yüksektir. Sertralin kognitif fonksiyonları olumlu yönde etkilemektedir. Ancak bu olumlu etki venlafaksinle elde edilememiştir. Her iki tedavi seçeneği Parkinson bulgularını kötüleştirmemektedir. Ancak ilaç yan etki profili dikkate alındığında sertralin (%18.7), venlafaksine (%31.2) oranla daha iyi tolere edildiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Depressive symptoms in Parkinson?s disease play an important role for treatment and prognose by reducing life quality. Also the similarity of some Parkinson?s symptoms with depressive one?s causes difficulty in diagnose and treatment of Parkinson?s disease. For this reason, many different outcomes (%2-70) were reported for the prevelance of depression in Parkinson?s disease.In thıs study the frequency, clinic profile and risk faktors of depression were aimed to ascertain. At the same time, sertraline and venlafaxine that effect upon the different reseptor mechanism were used. The study sample was constituted by 32 depressive case that were selected from 101 Parkinson?s disease cases which `re interviewed by one by. SCID-I for DSM-IV Axis I was used to diagnose the depression and after diagnose, socio demographic data form, HAM-D, SMMT, UKU side effect and UPDRS scales were apllied. One of the treatment regimes was selected among sertraline and venlafaxine randomly for each case and also evaluated for effectiveness, side effect profiles comparing HAM-D, SMMT, UKU ve UPDRS scores at third, sixth and nineth weeks.Consequently the frequency of depression in Parkinson?s disease was found %34.6. The most faced symptoms were depressive mood (%11.4) and reduced functionality (10.3). After these symptoms, psychic anxiety, hypocondriac characteristic and somatic anxiety were mostly second to come. Both sertralin and venlafaxine were found effective in treatment. But sertraline (%87.5) was better than venlafaxine (%75) for treatment response. It was found that sertraline affects kognitive functions positively, but it was not the same for venlafaxine. Also both of sertraline and venlafaxine didn?t deteriorate Parkinsonian movement. But in consideration of side effect profile, it was concluded that sertraline (%18.7) is better tolerated than venlafaxine (%31.2) in depression of Parkinson?s disease.