Erkek yaygın anksiyete bozukluğu hastalarında cinsel işlev bozuklukları ve depresif bozukluk eş-hastalanımın cinsellik üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Sexual dysfunctions in male generalized anxiety disorder patients and effects of comorbid depression
  1. Tez No: 272272
  2. Yazar: LEVENT DÖVÜŞKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUAT ÖZGEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Yaygın Anksiyete Bozukluğu, Depresyon, Erken Boşalma, Cinsel İşlev Bozukluğu, Generalized Anxiety Disorder, Depression, Premature Ejaculation, Sexual Dysfunction
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada yaygın anksiyete bozukluğundaki cinsel işlev bozuklukları ve bu bozuklukların alt tiplerinin araştırılması ve depresif bozukluk eş-hastalanımın cinsel işlev ve bozuklukları üzerine etkilerinin değerlendirilerek bu klinik tablolar ile cinsel yapılanma arasındaki nedensellikten ziyade bağlantısallığı araştırmak amaçlanmıştır.Depresif bozukluk dışındaki diğer psikiyatrik patolojileri dışlamak için DSM-IV Eksen I bozuklukları için yapılandırılmış psikiyatrik görüşme formu uygulanmış, en az iki psikiyatrist tarafından tanı konulan 41 Yalın YAB ile 19 depresif bozukluk eş-hastalanımı olan toplam 60 evli erkek YAB olgusu çalışmaya alınmıştır. Olguların cinsel alanlarını değerlendirmek için Golombok Rust Cinsel Doyum Envanteri, hastalık şiddetini değerlendirmek için hamilton anksiyete ve depresyon derecelendirme ölçeği uygulanmıştır. Klinik olarak DSM-IV-TR deki ` `C' kriteri dışlanarak cinsel işlev bozukluğu tanısı konmuştur.Yalın yaygın anksiyete bozukluğunda, eş-hastalanıma kıyasla hem klinik hem de ölçek bazında daha fazla erken boşalma, daha az cinsel istek ve sertleşme bozukluğunun olduğu görülmüştür. Depresif bozukluk eş-hastalanımında cinsel işlevsellikte bozulma belirgin olup istek ve uyarılma, boşalma alanına göre daha fazla etkilenmekteydi. Anksiyete şiddeti arttıkça erken boşalma oranlarında yükselmeler olmaktadır.Sonuç olarak fizyolojik anksiyete ile patolojik anksiyetenin cinsel problemler yönünden farklı sonuçlar doğuracağı bilinmekle birlikte bu çalışma cinsel istek yönünden bu varsayımın doğru olmayabileceği düşüncesini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine sexual dysfunction formation in generalized anxiety disorder patients and effects of comorbid depression and to search the association of clinic pathologies and sexuality but not causality.To exclude the other psychiatric disorder except depressive disorder in all patients, The Structured İnterview for DSM-IV-TR Axis I disorders were used. The sexuality of 41 Generalized Anxiety Disorder (GAD) and 19 GAD and comorbid depresif disorder patients diagnosed at least two pscyhiatrist were assessed in the study and evaluated using Golombok Rust İnventory of Sexual Satisfaction, DSM-IV-TR for Sexual Dysfunction, Hamilton Anxiety and Depression Scale. DSM-IV-TR criteria were employed to diagnose sexual dysfunctions in this sample; however, the `C? criterion, which states that ` the sexual dysfunction cannot be related to other Axis I disorders??, was excluded.It was seen that GAD and comorbid depression patients reported a significantly greater proportion of sexual disorders compared with alone GAD : especially sexual desire and erection but not ejaculation. Premature ejaculation is most common sexual dysfunction in male alone GAD. İn adddition, İt was found that higher anxiety levels causes more prematur ejaculation.Previous studies found that effects of phychiological and pathological anxiety on sexuality is different. But this study shows that their effects may be similar especially on sexual desire.