Tüberkülozlu hastalarda serum kitotriozidaz düzeyinin tanısal değeri
Diagnostic value of serum chitotriosidase level in patients with tuberculosis
- Tez No: 272292
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ BİLGİÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tüberküloz, Kitotriozidaz, Tuberculosis, Chitotriosidase
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Akciğer tüberkülozu patogenezi başlıca makrofaj ve T lenfositlerin rol aldığı hücresel immünite ile ilişkilidir. Kitotriozidaz; kitin (ß-1,4 bağlı N-asetilglukozamin polimeri) ve bazı yapay substratları (örneğin kitotriozidaz) hidroliz edebilen, insan vücudunda bulunan kitinaz sınıfı bir enzimdir. Kitotriozidaz aktiflenmiş makrofaj ve nötrofil prekürsörleri tarafından sentezlenir. Aktiflenmiş makrofajların işe karıştığı hematolojik ve infeksiyöz hastalıklarda serum kitotriozidaz düzeyinde hafif orta derecede artışlar bildirilmiştir. Son zamanlarda kitotriozidazın yeni bir makrofaj aktivasyon belirteci olabileceği yönünde sonuçlar elde edilmiştir. Bu çalışmada başlıca hüceresel immün yanıtın rol aldığı bir hastalık olan akciğer tüberkülozunda serum kitotriozidoz düzeyleri araştırıldı. Bakteriyolojik ve/veya histopatolojik olarak akciğer tüberkülozu tanısı konan yaş ortalaması 20±7 olan 42 erkek hasta alındı. Hastaların eşlik eden başka hiçbir hastalıkları yoktu. Hastalar akciğer grafilerine bakılarak radyolojik yaygınlık skorlaması yapıldı. 42 hastadan ve 21 sağlıklı kontrol grubundan alınan serum örneklerinde kitotriozidaz enzimi florometrik yöntemle ölçüldü. Akciğer tüberkülozlu hastaların serum kitotriodaz enzim aktiviteleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Ayrıca serum kitotriodaz enzim aktiviteleri ile tüberküloz yayma pozitiflik derecesi arasında ve hastalığın radyolojik yaygınlığı arasında anlamlı korelasyonlar bulundu. Bu çalışma serum kitotirozidaz enzim aktivitelerinin akciğer tüberkülozlu hastalarda sağlıklı kontrol grubuna göre daha yüksek olduğunu, ayrıca bu yüksekliğin hastalığın ağırlığını yansıtabilen parametreler olan radyolojik yaygınlık ve yayma pozitiflik derecesi ile de ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Pulmonary tuberculosis pathogenesis is related with celluler immunity in which macrophages and T lymphocytes especially have a role. Chitotriosidase is a chitin class enzyme which presents in the humans and it can hydrolysis chitin and some other artificial substrats. Chitotriosidase is secreted by the activated macrophages and the neutrophil precursors. Moderate to mild increases are reported in the hematologic and infectious diseases in which activated macrophages included. Recently datas have achivied that it can be a new macrophage activation sign. In this study we investigated serum chi levels in the pulmonary tuberculosis, which celluler immunity plays a major role. 42 male patient, mean age is 20±7, which are bacteriologically and/or histopathologically diagnosed as pulmonary tuberculosis enrolled in the study. The patients had no other accompaning diseases. The patients radiologic scorring is made according to the plain chest graphies. Chitotriosidase levels are measured by florometric method in the serums of 42 patients and 21 healty people. The serum chi activities of the pulmonary tuberculosis patients were significantly high than the control group. Besides there was a positive correlation between serum chi activities and smear positivity degrees and also radyological extent of the disesae. This study shows that serum chi activities are higher than the healty control group and this can be related with disease severity parameters like the radiological extent and the smear positivity degrees.