Mekanik aort kapak protezlerin erken ve geç dönem sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of early and long-term results of isolated mechanical aortic valve replacement procedure
  1. Tez No: 272291
  2. Yazar: KAMİL ŞARKIŞLALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Aort kapak replasmanı, mekanik protez, uzun dönem sonuçlar, Aortic valve replacement, mechanical prothesis, long-term results.Author: Kamil ŞARKIŞLALI, TAF Cpt, MD.Counselor: Mehmet ARSLAN, Colonel, Professor of Cardiac Surgery
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
GATA Kalp ve Damar Cerrahi kliniğinde Ekim 2003 ? Haziran 2008 yılları arasında 130 hastaya izole aort kapak replasmanı yapılmıştır. Aort kapak ile birlikte İlave olarak mitral kapak replasmanı, CABG uygulanan, aortik kökü genişletme ve asenden aorta replasmanı ile birlikte aort kapak replasmanı yapılan hastalar çalışma çalışmaya dahil edilmemiştir. Toplam takip süresi 1825 hasta yılı, ortalama takip süresi 4.4 yıldır. En uzun takip süresi 4.6 yıldır. 1825 hasta yılı takibinde 3 hastada (%2.3) mortalite meydana gelmiştir (1 tromboemboli, 1 kanama, 1 hastada protez kapak endokarditi). Geç dönem mortalite hızı %0.86 olarak saptanmıştır. Geç dönem mortalite nedenleri arasında tromboemboliye bağlı mortalitenin diğer nedenlere bağlı mortaliteden fazla olduğu görülmüştür.Yaptığımız çalışmada kapağa bağlı komplikasyonlar toplam 13 (%10) vakada tespit edilmiştir. 1825 hasta yılı takip süresinde komplikasyonların lineerize hızı %2.19 hasta yılı olarak saptanmıştır.Geç dönem komplikasyonlar incelendiğinde; ilk sırada kanama yer almaktadır. Toplam 6 (%3,8) hastada kanama görülmüştür (2 (%1.5) hastada hematüri, 1 (%0.7) hastada perikardiyal kanama, 1 (%0.7) hastada ciltte yaygın hematomlar, 2 (%1.5) hastada epistaksis). Kanamanın lineer hızı %1.5 hasta yılı olarak ölçülmüştür. Tromboemboli 2 hastada (%1.5) görülmüştür (1 (%0.7) hastada serebral, 1(%0.7) hastada retinal). Protez kapak endokarditi 2 (%1.5) hastada gelişmiştir. Bu hastaların 1'ine reoperasyon uygulanırken kalan 1'i medikal tedavi ile takip edilmiştir. Medikal tedavi ile takip edilen hasta fatal seyretmiştir. Toplam 6 (%4.6) hastaya reoperasyon uygulanmıştır. Reoperasyon lineer hızı %0.4 olarak hesaplanmıştır. Reoperasyon 3 hastada paraprostetik kaçak, 1 hastada endokardit, 1 hastada protez disfonksiyonu ve 1 hastada kanama nedeni ile uygulanmıştır.Komplikasyonsuz seyreden hastalar için toplam takip süresi 1642 hasta yılıdır. 4.6 yıl sonunda 127 (%97.7) hasta sağ kalırken, bunlardan 117 (%90) hasta komplikasyonsuz olarak yaşamıştır. 4.6 yıllık takip sonunda %97.6'lık bir yaşam süresi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Between the dates of October 2003 ? June 2008 130 patients with aortic valve disease underwent the procedure of isolated aortic valve replacement (AVR) in Gulhane Military Medical Academy Department of Cardiac and Vascular Surgery. Ptients who underwnet accompanying procedure of mitral valve replacement, CABG, aortic root enlargement and aortic root replacement were excluded. Total follow-up period was 1825 patient/years. Mean follow-up time was 4.4 years, while the longest follow-up time was 4.6 years. Mortality occured in 3 (2.3%) of the patients (1 due to prosthetic valve endocarditis, 1 due to haemorrhage and 1 due to thromboembolic events). Long-term mortality rate was determined as 0.86%. Prosthetic valve endocarditis and thromboembolism were shown to be the most common causes of long-term mortality.In this study, prosthetic valve dysfunction and complications related with prosthetic valve occured in 13 cases. The linear rate of complications was measured as 2.19% patient year during the follow-up period.Haemorrhage was seen to be the most common complication occured within the long-term. Six patients (3.8%) experienced this complication (haematuria in 2 (2.5%) patients, pericardial haemorrhage in 1 (0.7%) patients, widespread cutaneous hematomas in 1 (0.7%) patients, epistaxis in 2 (1.5%) patients). The linear rate of haemorrhage was measured as 1.5% patient year. Thromboembolic events occured in 2 (1.5%) patients ( 1 cerebral and 1 retinal thromboembolic events). Prosthetic valve endocarditis (PVE) was seen in 2 patients, 1 of who underwent reoperation. The other subject with endocarditis, whose course was fatal, was treated via medical therapy. Reoperation was performed to 6 (4.6%) patients (3 due to prosthetic valve endocarditis, 1 due to periprosthetic leakage and 1 due to pericardial haemorrhage). Linear rate of reoperation was measured as 0.4% patient year.Total follow-up period was 1642 patient/year for the patients with no complication. At the end of the 4.6 years, survival was observed in 127 (97.7%) patient and 117 (90%) of these patients had no complication. Five-year survival rate was measured as 97.6%.